3 redenen waarom je nú zelf je pensioen wilt opbouwen

Een pensioen opbouwen is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je jong bent. Je hebt nog een heel leven voor je en dat pensioen lijkt vaak maar een ver van je bedshow. Toch is het best handig om niet te lang te wachten met het opbouwen van je pensioen.

Als je in loondienst bent dan zet je werkgever vaak maandelijks een bedrag opzij voor je pensioen. Heel handig, want daar heb jij geen omkijken naar! Maar, als jouw werkgever niet zo’n pensioenregeling aanbiedt (het is namelijk niet verplicht in Nederland), als je extra wilt sparen voor je pensioen, óf als je ZZP’er bent, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van je pensioen. En daar kun je maar beter niet te lang mee wachten. In deze blogpost bespreek ik drie redenen waarom nu de perfecte tijd is om te beginnen met zelf je pensioen opbouwen.

beleggen bij Brand New day

1. Je kunt vanaf 1 juli 2023 belastingvrij geld inleggen voor je pensioen

Zelf je pensioen opbouwen kun je bijvoorbeeld doen door geld opzij te zetten op een gewone spaar- of beleggingsrekening. Het nadeel daarvan is alleen dat de Belastingdienst daar vaak vermogensbelasting over rekent – en da’s dan weer jammer van jouw zuurverdiende centen.

Vanaf 1 juli 2023 aanstaande komt daar verandering in. De Nederlandse overheid heeft namelijk de ‘Wet toekomst pensioenen’ aangenomen. Die wet houdt onder andere in dat je waarschijnlijk veel meer geld belastingvrij opzij kan zetten. Je moet dan wel een speciale pensioenrekening openen en aan een aantal spelregels voldoen.

Klinkt ingewikkeld? Valt mee! Op de website van Brand New Day vind je er veel informatie over, zoals een handige tool die je laat zien wat jouw jaarruimte is (oftewel: hoeveel geld je jaarlijks voor je pensioen opzij kunt zetten en hoeveel belastingvoordeel je daarover ontvangt).

2. Je profiteert langer van samengestelde rente

Als het op je pensioen aankomt, is tijd je grootste bondgenoot. Hoe eerder je begint met het opbouwen van je pensioen, hoe meer tijd je hebt om te profiteren van de magie van zogenaamde samengestelde rente (of compound interest, zoals ze het in het Engels noemen). Want stel je voor: je zet elke maand een klein bedrag opzij op een pensioenrekening. Door de jaren heen groeit dit bedrag door de rente die je ontvangt of het rendement dat je eraan verdient. Over die rente ontvang je ook weer rente, en dat kan op de lange termijn een aanzienlijk verschil maken in de hoeveelheid pensioenkapitaal die je opbouwt. Begin je later met zelf pensioen opbouwen? Dan loop je achter op de jonkies en moet je zelf een stuk meer inleggen om tot hetzelfde pensioenpotje te komen.

Als het op je pensioen aankomt, is tijd je grootste bondgenoot.

3. Je hebt zelf de regie in handen

Door zelf voor je pensioen te zorgen houd je de touwtjes in houden, en dat vindt onze generatie (waarvan er vaak veel als ZZP’er werken) over het algemeen wel zo prettig. Zo bepaal je met je eigen pensioenrekening zelf hoeveel geld je wilt inleggen – in tegenstelling tot pensioen dat je via een eventuele werkgever opbouwt. Daarnaast krijg je realtime inzicht in hoe je pensioenkapitaal groeit. Wel zo fijn!

Ik hoop dat je inziet dat nú de tijd is om zelf (extra) pensioen op te bouwen, ook (of juist) als je jong bent. Met de nieuwe pensioenwetgeving is de kans groot dat je voor een groot gedeelte belastingvrij kunt sparen. Bovendien: hoe eerder je begint, hoe minder je maandelijks hoeft in te leggen om uiteindelijk tot je doelbedrag te komen. De pensioenrekening van Brand New Day helpt je daarbij: je bouwt op een simpele manier je pensioen op en houdt de touwtjes in handen. Zo maak je van je oude dag net zo’n feestje als vandaag!

De kern van de zaak

Drie redenen om niet te lang te wachten met het opbouwen van je pensioen: belastingvrij inleggen vanaf 1 juli 2023, profiteren van samengestelde rente en zelf de regie hebben over je pensioen. In dit artikel bespreken waarom jij moet overwegen nu eens écht te starten met dat pensioen. Pensioen opbouwen is heel eenvoudig via het platform van Brand New Day.

Brand New Day

Brand New Day maakt indexbeleggen eenvoudig voor beginners. Met diverse ETF’s en lage kosten bieden ze een stressvrije en wetenschappelijk onderbouwde aanpak voor goede langetermijnresultaten. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.