3 budgetteringstechnieken die écht werken

Budgetteren wordt vaak gezien als een vies woord, een woord dat je leven verandert in een strafkamp. Maar als je het van een andere kant gaat bekijken, zul je erachter komen dat budgetteren juist veel vrijheid biedt. Je zorgt het met budgetteren namelijk voor dat je gaat besparen op zaken waar je niet zo blij van wordt, zodat je meer geld overhoudt voor de dingen die jou wel gelukkig maken. Er zijn een aantal bewezen budgetteringstechnieken die goed werken en echt een verschil kunnen maken als je er serieus mee aan de slag gaat. Ik neem je mee in drie van deze budgetteringstechnieken die écht werken.

  1. Zorg voor balans in je budget met de 50/30/20 regel

De 50/30/20 regel is een fijne richtlijn die je kunt volgen bij het verdelen van jouw budget. Hier is hoe het werkt:

  • 50% van je inkomen gaat naar je vaste lasten, zoals huur of hypotheek, verzekeringen, nutsvoorzieningen en voedsel.
  • 30% is gereserveerd voor je variabele lasten zoals persoonlijke uitgaven. Je kunt hierbij denken aan entertainment, sporten of verzorgingsproducten.
  • De overige 20% gebruik je om te sparen en/of te investeren.
budgetteren

Iedere maand kom je dichter bij jouw financiële doelen, want je zet structureel 20% van je inkomsten apart. Consistentie is hierin echt belangrijk. Dat is de kracht van de 50/30/20 regel. En als je je geld nou ook nog eens op plekken spaart of investeert waar je een hoge rente krijgt, gaat het dubbel zo hard. Bij Trade Republic krijg je namelijk 4% rente op het niet-belegde geld. Dus als jij maandelijks blijft inleggen, profiteer je op twee manieren: er komt consistent geld bij én je geniet van het rente op rente effect.

Daarnaast kun je sinds 1 januari 2024 een betaalkaart aanvragen bij Trade Republic, waarbij je 1% saveback krijgt. Dat houdt in dat je na iedere transactie die je met deze kaart doet, terug krijgt. Dit bedrag wordt automatisch geïnvesteerd in een beleggingsproduct naar keuze.

budgetteringstechnieken

2. Het enveloppensysteem maakt je bewust van je uitgaven

Het enveloppensysteem is een oude, maar effectieve methode die zijn effectiviteit heeft bewezen door de jaren heen. Het idee is eenvoudig: verdeel je geld in verschillende enveloppen voor verschillende uitgavencategorieën. Elke envelop is voor een specifiek doel, zoals boodschappen, vervoer of uitgaan. Iedere keer als je een envelop opent, herinner je jezelf eraan waar het geld eigenlijk voor bedoelt is. Het voorkomt impulsieve uitgaven en dwingt je om bewust te zijn van waar je geld naartoe gaat.

Je kunt, als je het niet ziet zitten om alles contant in huis te hebben, ook potjes openen in je betaalomgeving. Bij Knab kun je bijvoorbeeld meerdere rekeningen openen onder één naam, maar je kunt ook spaarpotjes aanmaken en ieder potje een apart doel geven. Maar, feit is wel dat dit systeem het beste werkt als je het contant in enveloppen hebt. Je hebt het geld dan letterlijk in je handen, waardoor het echter aan voelt. Pinnen kan soms voelen alsof het niet ons geld is.

Het maakt niet uit welke budgetteringstechniek je kiest, als je maar actie onderneemt.

3. Geef iedere euro een doel met het Zero-Based Budget

Het Zero-Based Budget is een methode waarbij je je financiën zeer strak regelt. Bij deze methode geef je elke euro die binnenkomt een specifieke bestemming, waarbij je ervoor zorgt dat je totale uitgaven gelijk zijn aan je totale inkomen. Met andere woorden, aan het einde van de maand zou je nul euro over moeten hebben. Een template dat je bij deze methode zou kunnen helpen is het FinFit template dat wij binnen YoungTrader hebben ontwikkeld. Wil je weten hoe het FinFit template werkt? Bekijk het FinFit template hier.

De Zero-Based Budget methode is een uitdagende maar effectieve manier om je financiën te beheren. Het dwingt je om bewuste keuzes te maken over waar je geld naartoe gaat en biedt een gevoel van controle. En door te kijken naar banken met een hoge spaarrente, zet je je geld ook nog eens aan het werk.

Het maakt uiteindelijk niet uit welke budgetteringstechniek je kiest, het belangrijkste is dat je actie onderneemt. Financiële vrijheid is geen droom die alleen voor anderen is weggelegd. Als je het goed aanpakt, kun jij ook werken aan je financiële doelen.

De kern van de zaak

Budgetteren wordt vaak gezien als een straf, maar in werkelijkheid bespaar je op dingen waar je niet zoveel om geeft zodat je meer geld te besteden hebt voor dingen waar je van houdt. In deze blog worden 3 budgetteringstechnieken uitgelegd.

Brand New Day

Brand New Day maakt indexbeleggen eenvoudig voor beginners. Met diverse ETF’s en lage kosten bieden ze een stressvrije en wetenschappelijk onderbouwde aanpak voor goede langetermijnresultaten. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.