Beter sparen of beleggen?

Je wil een mooi bedrag bij elkaar krijgen voor een mooie reis, een eigen huis of als een aanvulling op je pensioen straks. Wat je wensen of dromen ook zijn: hoe krijg je dat voor elkaar op een handige manier? Sparen voelt veiliger aan, want je geld blijft op je rekening staan. Maar door beleggen kan je geld sneller groeien? Of toch niet, aangezien het risico’s kent? Sparen en beleggen kennen allebei voor- en nadelen. Ik neem ze even met je door ;).

Wat zijn de voor- en nadelen van sparen?

  • Voordeel: Sparen staat vast. Je geld staat niet in beweging. Op die manier kan je je inlegbedrag niet kwijtraken, wat bij beleggen wel het geval is.
  • Voordeel: Zet je je spaargeld voor langere tijd vast tegen een vaste rente, dan weet je zeker wat je spaargeld oplevert.
  • Voordeel: Heb je een spaarrekening met variabele rente? Dan kun je altijd weer snel over je spaargeld beschikken. Je kan je geld ieder moment opnemen, wanneer je maar wilt.
  • Nadeel: Je spaargeld wordt minder waard doordat alles duurder wordt. De lage rente maakt dat momenteel niet goed.
  • Nadeel: Voor een hogere rente, moet je je geld vaak langere tijd vastzetten en kun je er tot die tijd geen gebruik van maken.
sparen en beleggen

Wat zijn de voor- en nadelen van beleggen?

  • Voordeel: Door te beleggen, zet je je geld in beweging. Enerzijds kan dat spannend zijn, want het kan ook minder waard worden. Maar als je verstandig investeert, is de kans op lange termijn groot dat je vermogen in waarde groeit.
  • Voordeel: Beleggen is op de lange termijn vaak gunstiger dan sparen. Het gemiddeld jaarlijks rendement van de S&P500 was 7,6% inclusief dividend en inflatie, in de periode 1920-2020. Het rendement kan ieder jaar of ieder decennium verschillen, maar zo zie je maar weer dat het op de lange termijn een positief gemiddeld resultaat oplevert.
  • Voordeel: Beleggen kent risico’s, maar je kunt wel zelf bepalen hoeveel risico je wil lopen. Voel je je er niet prettig bij? Focus dan vooral op lage risico-producten. Durf je wat meer risico aan? Focus je dan op hoge-risico producten. Zo kan je tot een zekere hoogte zelf aan de risicoknoppen draaien.
  • Nadeel: Rendement is niet gegarandeerd. De waarde van je beleggingen kan schommelen en je kan (een deel van) je inleg verliezen als je je geld tijdens een dip in de markt nodig hebt. Beleg dus enkel met geld dat je kunt missen.
  • Nadeel: Beleggen vergt wat aandacht. Je kunt zelf kiezen hoeveel tijd je eraan wilt besteden. Indien je weinig tijd hebt, kun je voor je laten beleggen door experts. Vind je het leuk en wil je er meer over leren? Dan kan je kiezen voor zelf beleggen. Je doet het dan zelf.

kosten beleggen

Beleggen is op de lange termijn vaak gunstiger dan sparen. Het gemiddeld jaarlijks rendement van de S&P500 was 7,6% inclusief dividend en inflatie, in de periode 1920-2020.

Beter sparen of beleggen?

Wat vind je ervan als ik zeg dat je niet hoeft te kiezen? Je kunt sparen én beleggen. Het is verstandig om geld aan te houden op je spaarrekening, want je hebt een spaarbuffer nodig. Als je wasmachine kapot gaat, of je auto, dan is het fijn om geld achter de hand te hebben. Maar je hoeft niet ál je geld te sparen. Als je geld over hebt dat je kunt missen, kan je met dat bedrag (maandelijks) beleggen. Wil je uitrekenen hoeveel je moet inleggen per maand om een bepaald doelbedrag te behalen met een X rendement? Gebruik deze rendementstool van Brand New Day om dit uit te rekenen.

 

Verlang je naar meer financiële vrijheid?

Begin met het organiseren van je financiën in het FinFit-template! Stel meetbare financiële doelen en voer maandelijks je inkomsten en uitgaven in. Dankzij formules en grafieken krijg je direct inzicht in je financiële gewoonten en je vermogensgroei. Zo kan je bijsturen waar nodig en ben je verzekerd dat jij on-track blijft met je financiële doelen! Klik hiervoor meer info!

De kern van de zaak
Beter sparen of beleggen? Dat is een vraag waar veel jongeren over nadenken. Zowel sparen als beleggen kennen voor- en nadelen. In dit artikel neem ik de voor- en nadelen met je door om te zien welke van de twee methoden beter bij jou past. Of misschien wel allebei?

Brand New Day
Beleggen met een focus op de lange termijn? Brand New Day is een jonge bank die verschillende beleggersrekeningen aanbiedt. Zo kan je een rekening openen om te sparen, om te beleggen en/of beleggen voor je pensioen. Ontdek welke rekening het beste bij je past en start met vermogensopbouw voor later.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.