Beginnen met crypto? Volg dit stappenplan

Cryptocurrencies. De meningen zijn erover verdeeld, maar wil jij toch beginnen met crypto? Volg dan mijn stappenplan om ervoor te zorgen dat je voorbereid aan de slag gaat op de cryptomarkt. Want beleggen via de cryptomarkt is absoluut niet zonder risico. Zorg ervoor dat je voorbereid van start gaat. Lees snel door.

Beginnen met crypto volgens een stappenplan

Een belangrijke regel is: investeer nooit meer geld dan je kunt missen. Dat is echt belangrijk, want de cryptomarkt is volatiel. Dankzij de volatiliteit in de markt kunnen er grote winsten worden gemaakt, maar de keerzijde is dat er ook grote verliezen kunnen worden geleden. Goed, als je dat eenmaal weet, kunnen we door naar de stappen die je helpen goed voorgelicht de markt op te gaan.

Stap 1. Bedenk eerst of crypto echt iets voor je is.

Klinkt logisch, maar het is heel simpel. Duik eens in het onderwerp. Lees er online wat over, bijvoorbeeld via mijn cryptoblog. Vind je het hierna nog steeds interessant? Begrijp je wat bitcoin en altcoins inhouden? Check, door naar de volgende stap!

Stap 2. Zoek een handelsstrategie uit.

Er zijn verschillende strategieën, zoals lange termijn en korte termijn trading, ook wel bekend als day trading. Als deze keuze eenmaal gemaakt is, wordt het makkelijker om een geschikte strategie te kiezen. 

Beginnen met crypto stappenplan

Stap 3. Leer hoe je een transactie opzet en hoe je crypto grafieken leest.

Je kunt verschillende orders plaatsen om crypto’s te kopen. Via dit artikel van Bitvavo lees je over de verschillende type orders. Ik investeer in cryptocurrencies via Bitvavo. In dit review lees je meer over mijn ervaringen bij Bitvavo.

Stap 4. Zoek een crypto exchange uit

Cryptocurrencies kunnen worden verhandeld op een crypto exchange zoals Bitvavo of Bybit. Er zijn een groot aantal crypto exchanges om uit te kiezen. Het is daarom belangrijk om je tijd te nemen en een betrouwbare en veilige crypto exchange te vinden. Punten om op te letten zijn bijvoorbeeld de transactiekosten, kan er een stop-loss limiet worden ingesteld of kunnen er gemakkelijk trading bots worden gebruikt in deze exchange? Het is ook belangrijk om te kijken naar hoeveel verschillende munten en tokens er worden aangeboden, hoeveel gebruikers een exchange heeft, wat het dagelijkse volume is en hoe goed hun klantenservice is. Last but not least, ik raad je aan om te controleren welke betaalmethoden een crypto exchange ondersteunt.

Mijn favoriete exchanges zijn Bitvavo en ByBit. Bitvavo is super gebruiksvriendelijk voor beginners. Het platform biedt alles dat je nodig hebt als beginner, maar is vrij simpel ingericht. Als beginner is het vaak het makkelijkst om te beginnen met handelen op een grote en bekende beurs. Bitvavo is de grootste partij in Nederland. ByBit is een complexer platform, voor de meer ervaren trader. Kies een platform dat bij je past.

Een belangrijke regel is: investeer nooit meer geld dan je kunt missen. Dat is echt belangrijk, want de cryptomarkt is volatiel. Dankzij de volatiliteit in de markt kunnen er grote winsten worden gemaakt, maar de keerzijde is dat er ook grote verliezen kunnen worden geleden

Zodra je je crypto exchange hebt gekozen, is het tijd om een account aan te maken. Een gecentraliseerde exchange zal ook een KYC (know your customer) procedure uitvoeren. In deze KYC procedure wordt onder andere gevraagd om een foto van een fysiek identiteitsbewijs (zoals een paspoort en een selfie), waarbij de gebruiker zijn sofinummer en handtekening kan beschermen. Dit kan wat gek aanvoelen, maar het is juist een onderdeel van de financiële industrie om ons als klanten te beschermen. De KYC is namelijk onderdeel van het Anti-Money Laundering beleid dat wordt nageleefd in Nederland, opgelegd door de AFM.

Stap 5. Geld storten op je account

Bij Europese crypto-exchanges is het over het algemeen vrij gemakkelijk en eenvoudig om fiat geld te storten op een crypto exchange. Bijvoorbeeld, bij Bitvavo betalen gebruikers geen kosten om gebruik te maken van de betalingsmethodes iDeal en SEPA. Het is dus gratis om geld te storten op het Bitvavo platform wanneer je deze betaalmethodes gebruikt.

Stap 6. Traden maar!

Yes, je bent aan het einde gekomen van het ‘beginnen met crypto stappenplan’. Nu  je geld op je account hebt staan, kan het traden beginnen. Als het goed is, heb je in stap 3 nagedacht over een trading strategie. Volg je strategie en wordt een échte crypto-belegger.

Beginnen met crypto

Tip: Waar moet je op letten?

Volgens het stappenplan kan je nu beginnen met crypto. Er zijn nog een paar tips die ik je mee wil geven op de cryptomarkt. Houd deze punten altijd in je achterhoofd gedurende het handelen.

  • Bewaar wachtwoorden van portemonnees op meerdere, veilige plaatsen, maar sla ze niet digitaal op.
  • Slechts een klein percentage van de mensen wordt snel rijk met crypto trading. In de meeste gevallen vergt dit veel oefening.
  • De crypto-markt is volatiel. Prijsschommelingen van 20% of meer op één dag kunnen heel gewoon zijn.
  • Begin met een klein bedrag om risico’s te beperken.
  • Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook.
  • Door veel te oefenen, kan je leren wanneer het beste moment om te kopen of te verkopen is aangebroken.

De kern van de zaak

Ondanks dat de meningen over crypto verdeeld zijn, willen toch veel jongeren beginnen met crypto? In deze post bespreken we zes stappen die je kunt volgen om succesvol te beginnen met crypto. Aangezien de crypto-markt nogal volatile is, is het belangrijk dat je je goed voorbereid voordat je van start gaat.

Bitvavo

Indien je interesse hebt om een account te openen bij Bitvavo, kan je gebruik maken van een doorlopende welkomstactie. Als je via deze link een account opent, dan hoef je over de eerste 1000 euro aan handel geen transactiekosten te betalen. Meer leren over Bitvavo? Lees mijn review.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.