Periodiek beleggen in crypto: Dollar-Cost Average strategie

Ben je geïnteresseerd in het investeren in cryptocurrencies, maar ben je bang om op het verkeerde moment in te stappen? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige! De volatiliteit van de cryptomarkt kan behoorlijk overweldigend zijn, vooral voor beginnende beleggers. Gelukkig is er een slimme strategie genaamd Dollar-Cost Averaging (DCA) die je kan helpen om gestaag te investeren in crypto, zonder dat je in de stress raakt door ups en downs in de markt.

Wat is Dollar-Cost Averaging (DCA)?

Dollar-Cost Averaging is een beleggingsstrategie waarbij je regelmatig een vast bedrag investeert, ongeacht de prijs. Met andere woorden, je koopt een vast bedrag aan cryptovaluta, zoals Bitcoin of Ethereum, op regelmatige tijdstippen, ongeacht de koers. Je koopt dus meer eenheden van de cryptovaluta als de prijs laag is, terwijl je er minder koopt wanneer de prijs hoog is. Je geeft ten slotte iedere keer hetzelfde bedrag uit.

Bitvavo Periodiek beleggen

Het wordt duidelijk via een grafiek

In de onderstaande grafiek laten we zien waarom periodiek investeren zorgt voor een gemiddelde prijs. Op vaste momenten investeer je een vast bedrag, maar omdat de koers fluctueert koop je soms meer eenheden en soms minder eenheden. Zoals je in de grafiek ziet, zie je dat je bij een hoge koers minder eenheden koopt, terwijl als de koers daalt je meer eenheden koopt.

Waarom? Omdat de koers lager is, dus je tegen hetzelfde bedrag meer eenheden kunt kopen. Terwijl als de koers hoog ligt, kost een eenheid meer geld, waardoor je uiteindelijk minder eenheden koopt. Het voordeel is dat je aan het einde van de rit een gemiddelde inkoopprijs hebt betaald! Dit is de essentie van Dollar-Cost Averaging.

Periodiek beleggen

Met DCA hoef je je geen zorgen te maken over het timen van de markt of het maken van emotionele beslissingen. Je volgt gewoon je beleggingsplan en blijft consistent investeren

De Dollar-Cost-Average strategie

De Dollar-Cost-Average strategie kent verschillende voordelen. Vooral voor mensen die beleggen spannend vinden, kan het als een prettige investeringsmethodiek aanvoelen. Je leest hieronder 3 positieve kenmerken van de Dollar-Cost-Average strategie.

  • Gemiddelde inkoopprijs. Een van de belangrijkste voordelen van periodiek beleggen is de gemiddelde prijs waartegen je inkoopt.  Door regelmatig te investeren, koop je zowel op de hoge als lage prijspunten, waardoor je de pieken en dalen van de markt kunt vermijden.
  • Risicospreiding over tijd. Een ander voordeel van DCA is dat het je helpt om je risico’s te spreiden over tijd. In plaats van al je geld in één keer te investeren, verdeel je je investeringen over een langere periode. Hierdoor ben je minder kwetsbaar voor grote prijsschommelingen op de korte termijn. Door je investeringen te spreiden, verklein je het risico van een grote verlies op een enkel moment.
  • Vermindering van emotionele stress. Periodiek beleggen in crypto helpt je om emotionele stress te verminderen en rationeel te blijven bij het nemen van beleggingsbeslissingen. Je volgt gewoon je beleggingsplan en blijft consistent investeren, ongeacht de marktomstandigheden. Hierdoor hoef je niet constant de markt in de gaten te houden en hoef je geen emotionele beslissingen te nemen.
Periodiek kopen cryptocurrencies

Periodiek aankopen bij Bitvavo

Ben je geïnteresseerd in het toepassen van de DCA-strategie in de cryptomarkt? Goed nieuws! Bitvavo biedt nu de mogelijkheid om periodiek aankopen in te stellen op hun platform. Met periodiek aankopen kun je automatisch een vast bedrag investeren in cryptovaluta naar keuze op regelmatige tijdstippen.

 

Hoe stel je periodiek beleggen in?

  1. Maak een account aan bij Bitvavo en handel de eerste €10.0000 gratis;
  2. Verifieer je identiteit en stel je beveiligingsmaatregelen in;
  3. Stort eerst euro’s op je account, waar je cryptocurrencies mee zal gaan kopen;
  4. Klik op ‘Periodiek Kopen”
  5. Selecteer de cryptovaluta die je wil kopen;
  6. Stel vervolgens in hoeveel je wil investeren en hoe vaak je de order wil herhalen;
  7. Bevestig je instellingen en start met periodiek beleggen in crypto;

Automatisch je saldo verhogen

Met periodiek aankopen bij Bitvavo hoef je je geen zorgen te maken over het handmatig kopen van cryptovaluta op het juiste moment. Via deze functie wordt je beleggingsplan automatisch uitgevoerd. Het enige waar jij verantwoordelijk voor bent is dat je saldo hoog genoeg is om de transacties uit te laten voeren. Maar wist je dat je dit zelfs ook nog kunt automatiseren? 

Je kan een automatische overboeking instellen in je eigen bankomgeving. Ieder Bitvavo-account heeft een unieke omschrijving, deze moet je vermelden in de omschrijving zodat Bitvavo deze transactie kan koppelen. Bekijk deze pagina voor gedetailleerde instructies hoe je deze automatische storting instelt.

 

– Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bitvavo. 

De kern van de zaak

Met Dollar-Cost Averaging (DCA) kun je op een rustige en slimme manier periodiek investeren. Deze strategie helpt je om een gemiddelde inkoopprijs te krijgen, je risico’s te spreiden en je emoties onder controle te houden. Bitvavo maakt het je makkelijk om periodiek aankopen in te stellen op hun platform.

Bitvavo

Bitvavo is een Nederlandse exchange en maakt handelen in cryptocurrencies toegankelijk voor beginners. De exchange is simpel opgezet, biedt een divers aantal digitale valuta aan en heeft een snelle customer service. In een rumoerige wereld van crypto, is het fijn om zo’n betrouwbare exchange te hebben

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.