Starten met crypto – 5 strategieën voor starters

Welkom in de spannende (!) wereld van crypto, waar de markten wild zijn en de mogelijkheden eindeloos lijken. Als je overweegt om te investeren in cryptocurrencies, weet je dat het navigeren door de cryptomarkt soms voelt als één groot avontuur. Het kan – vooral als beginner – wat overweldigend zijn. In dit artikel help ik je daarom graag opweg door enkele strategieën te bespreken, die je eventueel kunt volgen als starter. Zie het als een soort menukaart. Er is geen goed of fout, het is vooral belangrijk dat je een strategie kiest die past bij jouw financiële doelen.

1. HODL – Hold On for Dear Life!

Laten we beginnen met een klassieker: HODL. Het is de kreet die crypto-enthousiastelingen gebruiken om aan te geven dat ze hun munten kopen, om deze vervolgens niet meer te verkopen. Het zijn dus de ‘long-term-believers’ die deze strategie graag volgen. Zelfs tijdens woelige marktomstandigheden, verkopen HODL’ers hun crypto niet. Het idee achter deze strategie is heel simpel: geloof in de langetermijnwaarde van je munten en laat je niet afschrikken door prijsschommelingen. Eenvoudige strategie om te begrijpen, maar vergis je er niet in dat het écht wilskracht vergt om trouw te blijven aan je crypto als de koers flink daalt! Het klinkt makkelijk, maar is lastiger dan je denkt. Wees je hiervan bewust als je ervoor kiest om deze strategie te volgen. Beleg enkel met geld dat je kunt missen.

 

Stappenplan Bitcoin kopen via je telefoon

Wist je dat Bitcoin kopen makkelijker is dan je denkt? Je kunt al via je telefoon in vijf minuten cryptocurrencies aanschaffen. Voer de volgende stappen uit om Bitcoin via Bitvavo te kopen. Bitvavo is de broker die ik graag gebruik en aanraad.

  1. Download de Bitvavo app vanuit de App Store of Google Play Store en log in op je account.
  2. Doorloop het ‘Know Your Customer’-proces door je account te verifiëren.
  3. Zorg ervoor dat je voldoende saldo hebt op je Bitvavo account om Bitcoin te kopen. Zo niet, stort dan eerst geld op je account via bv. iDeal.
  4. Tik op het tabblad “Kopen” en selecteer Bitcoin als de cryptocurrency die je wilt kopen.
  5. Voer het bedrag in dat je wilt besteden aan Bitcoin of het aantal Bitcoin dat je wilt kopen.
  6. Kies de betaalmethode die je wilt gebruiken (bijvoorbeeld iDeal of Bancontact) en bevestig je aankoop.
  7. Nadat je transactie is voltooid, worden je gekochte Bitcoins automatisch toegevoegd aan je Bitvavo wallet in de app.
Bitcoin kopen Bitvavo

2. Dollar Cost Averaging – Slim & tijdsefficiënt

Als je niet wilt wachten op grote prijsbewegingen en een beetje strategisch wilt zijn, is Dollar Cost Averaging (DCA) een handige tactiek. Hierbij koop je op regelmatige tijdstippen een vast bedrag aan crypto, ongeacht de huidige prijs. Dit betekent dat je meer koopt wanneer de prijs laag is en minder wanneer de prijs hoog is. Op die manier vermijd je het risico om op het verkeerde moment in te stappen en profiteer je van gemiddelde aankoopprijzen. Daarnaast is deze strategie ook erg fijn als je een stresskip bent. Het zorgt ervoor dat je de koers niet steeds in de gaten hoeft te houden. Slaap je lekkerder door!

 

3. Volg de experts – met een korrel zout!

Er bestaan veel zelfbenoemde crypto-experts die beweren de geheimen van de markt te kennen. Maar laten we eerlijk zijn, niemand kan de toekomst voorspellen met absolute zekerheid. Neem die experts dus met een korrel zout, maar het kan je wel inspiratie opleveren. Deze zelfbenoemde experts zijn vaak wel meer met de markt bezig dan jij, daarom kan het geen kwaad om naar hun mening te luisteren en deze in overweging te nemen. Maar let erop, dat je zelf altijd blijft nadenken en niemand ‘blind’ overneemt. Laat je inspireren door de handelsactiviteiten van experts, maar vertrouw meer op je eigen onderzoek en gezond verstand.

4. Diversifiëren als een pro

Je hebt misschien gehoord van het spreekwoord “niet al je eieren in één mandje leggen.” Nou, dat geldt zeker voor de cryptowereld. Diversificatie is een strategie die je helpt om je risico’s te spreiden. Door je investeringen te verdelen over verschillende cryptocurrencies en projecten, verklein je het risico dat een enkele tegenslag je hele portefeuille beïnvloedt. Zorg ervoor dat je jezelf informeert over de verschillende projecten en hun potentieel, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen.

 

5. Handelen

Deze strategie focust meer op de korte termijn dan lange termijn. Het is niet direct een strategie die toegankelijk is voor starters, maar je kunt het overwegen. Bij deze strategie ga je écht handelen in crypto. Zo bedenk je van tevoren een percentuele stijging of daling, waarbij je je crypto koopt of verkoopt. Bijvoorbeeld: ik koop vandaag Bitcoin en ik verkoop de helft daarvan als de koers met 25% is gestegen. Via Bitvavo kan je heel eenvoudig ‘alerts’ instellen, zodat je een notificiatie op je teleefoon ontvangt als de koers van Bitcoin met 25% is gestegen (of boven een bepaald niveau is gekomen). Een alternatief is om een stop-limiet order in te voeren bij Bitvavo. (Leer meer over de verschillende ordertypes bij Bitvavo)

Er bestaan veel zelfbenoemde crypto-experts die beweren de geheimen van de markt te kennen. Maar laten we eerlijk zijn, niemand kan de toekomst voorspellen met absolute zekerheid. Neem ze met een korreltje zout!

Start je avontuur met Bitvavo

Nu je bekend bent met enkele strategieën in de cryptowereld, wil je misschien wel zelf aan de slag. Bij Bitvavo kun je gemakkelijk en veilig beginnen met investeren in crypto, zelfs met kleine bedragen. Je kunt vanaf 5 euro investeren in crypto. Zo wordt investeren in cryptocurrencies wel heel eenvoudig! Het maakt niet uit of je een ervaren handelaar bent of net begint, Bitvavo biedt een gebruiksvriendelijk platform waar je eenvoudig verschillende cryptocurrencies kunt kopen en verkopen.

 

Meer tips om te starten met crypto?

In dit artikel zijn we ingegaan op verschillende strategieën die je kunt volgen als je gaat starten met crypto. Natuurlijk is er veel meer over te vertellen. We begrijpen dat je graag goed voorbereid van start gaat, omdat beleggen in cryptocurrencies gepaard gaat met risico’s. Via deze tips en tricks kun je veilig en efficiënt Bitcoin kopen via je telefoon en profiteren van de groeiende populariteit van cryptocurrency. Daarnaast kan je gebruikmaken van het ‘stappenplan – starten met crypto‘.

Ik wil investeren in crypto!

Koop via Bitvavo en betaal geen transactiekosten over je eerste € 1000

De kern van de zaak

Steeds meer mensen willen graag starten met investeren in crypto. Als beginners kan de cryptomarkt vrij overweldigend zijn. In dit artikel bespreken daarom vier beleggingstrategieën die je als starten zou kunnen volgen. Daarnaast geven we handige tips om ervoor te zorgen dat je investering veilig en efficiënt verloopt.

Bitvavo

Indien je interesse hebt om een account te openen bij Bitvavo, kan je gebruik maken van een doorlopende welkomstactie. Als je via deze link een account opent, dan hoef je over de eerste 1000 euro aan handel geen transactiekosten te betalen. Meer leren over Bitvavo? Lees mijn review of lees mijn blog ‘Hoe bescherm ik mijn crypto bij Bitvavo?’

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.