Beleggen in goud, is dat wel zo verstandig?

Goud, het glanzende edelmetaal dat beleggers al eeuwenlang fascineert. Maar… als startende belegger vraag je je misschien af of investeren in goud wel zo’n slimme zet is. In dit artikel geef ik je drie redenen waarom beleggen in goud verstandig kan zijn, maar ook drie redenen waarom het misschien niet de beste keuze voor je is. Ik wil dit ‘gouden onderwerp’ namelijk graag van beide kanten belichten, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen. Laten we beginnen!

Investeren bij GoldRepublic

De pros: waarom beleggen in goud verstandig kan zijn

Laten we eens dieper ingaan op de voordelen van goud. Door deze aspecten te begrijpen, kun je beter inschatten of beleggen in goud verstandig is in jouw specifieke situatie. Dus, laten we eens kijken naar de redenen waarom investeren in dit glanzende edelmetaal voordelig kan zijn.

1. Je diversifieert je beleggingsportefeuille

Door te investeren in goud diversifieer je je beleggingsportefeuille. Goud heeft historisch gezien namelijk een lage correlatie met andere financiële producten, zoals aandelen en obligaties. Dit betekent dat goud qua waarde vaak niet in dezelfde richting beweegt als andere beleggingen, en dat kan je weer helpen om je risico’s te spreiden.

2. Het is waardevast en biedt inflatiebescherming 

Goud is niet voor niets al eeuwenlang een favoriete investering van beleggers. Ook als je honderden jaren terugkijkt, dan zie je dat goud zijn waarde behoudt – zelfs in perioden van inflatie. Sterker nog, als je kijkt naar de ontwikkeling van de goudprijs over de laatste 25 jaar, dan zie je dat deze gemiddeld genomen alleen maar is toegenomen.

Daarnaast heeft goud intrinsieke waarde: in tegenstelling tot onze papieren bankbiljetten is de waarde van goud namelijk gerelateerd aan de échte waarde van de grondstof zelf. In economisch onzekere tijden, waarin de waarde van valuta’s wat onzeker kan zijn, kun je goud dus gebruiken om je vermogen te stabiliseren. Interesse in het aankopen van fysiek goud? Lees: investeren in edelmetalen via GoldRepublic 

Trade Republic Fractionele Obligaties

3. Het wordt wereldwijd erkend

De reputatie van goud is uitstekend: waar je ook bent, het wordt gezien als waardevol goed. Wil je meer leren over de geschiedenis van goud? Lees: Waarom fysiek goud waardevol blijft. Hierdoor is het makkelijker om goud te kopen of verkopen wanneer jij dat wilt. Vind je het fijn om snel en flexibel te kunnen handelen? Dan is beleggen in goud wellicht een goede optie voor je.

Goud is niet voor niets al eeuwenlang een favoriete investering van beleggers.

De cons: waarom beleggen in goud misschien niet de beste keuze is

Na het benoemen van alle voordelen van beleggen in goud, is het belangrijk om ook de nadelen te belichten. Welke nadelen komen er kijken bij het investeren in goud?

1. Het is (was) niet altijd even praktisch

Als je in goud belegt, beleg je in echt, fysiek goud. Dat stuk goud moet je ergens zien te vinden. Bovendien wil je er zeker van zijn dat je écht goud in handen hebt. Vervolgens moet het getransporteerd, opgeslagen en beveiligd worden. Tot voor kort was dit best een rompslomp.

Gelukkig kun je tegenwoordig bij GoldRepublic eenvoudig en veilig goud aankopen: zij ontvingen als eerste edelmetaalverkoper ooit een AFM-vergunning en zijn de enige partij in Nederland die goud op een veilige en transparante manier online aanbiedt. Als je goud bij hen koopt, dan zorgen zij er bovendien voor dat het via zwaar beveiligd transport naar een kluis in Zürich, Amsterdam of Frankfurt wordt gebracht.

 

2. De prijs kan schommelen

Net zoals andere grondstoffen wordt de prijs van goud beïnvloed door verschillende zaken die in de wereld spelen, zoals marktverwachtingen, vraag en aanbod en economische ontwikkelingen. Ook al is goud op de lange termijn relatief waardevast gebleken, houd er rekening mee dat de prijs van goud door die wereldgebeurtenissen kan schommelen – zeker op de korte termijn.

hoe ik startte met investeren in goud

3. Je ontvangt geen rente of dividend

Goud keert geen rente of dividend uit, in tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen of obligaties. Je zult dus moeten vertrouwen op de waardestijging van het goud zelf om winst te maken.

Of investeren in goud voor jou de beste keuze is, ligt helemaal aan jouw wensen. Gelukkig zijn er tegenwoordig betrouwbare partijen als GoldRepublic, waarmee je gemakkelijk online in goud investeert. Bovendien nemen zij het transport en de beveiliging op zich, zodat jij daar geen omkijken meer naar hebt. De voordelen die investeren in goud kan brengen, in combinatie met het gemak van zo’n online broker, maakt wat mij betreft investeren in goud zeker het overwegen waard! – Dit artikel is geschreven in samenwerking met GoldRepublic

De kern van de zaak

Goud is niet alleen van fascinerende historische waarde en betekenis, maar het heeft ook bewezen een aangename investering te kunnen zijn. Maar, is investeren in goud wel zo verstandig? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van beleggen in goud. De voordelen komen neer op diversificatie, waardevastheid en wereldwijde erkenning, terwijl de nadelen zich focussen op praktische problemen, prijsschommelingen en geen rente of dividend.

GoldRepublic

Heb jij interesse om te investeren in goud, zilver of platina? Dan kun je overwegen om dat te doen bij een van YoungTrader haar partners: GoldRepublic. Op het platform van GoldRepublic kan je vanaf 1 gram investeren in fysiek goud. Dit goud wordt voor jou opgeslagen in één van de drie zwaarbeveiligde kluizen. De ontwikkeling van jouw vermogen in goud is eenvoudig bij te houden via de app van GoldRepublic.  Meer leren over deze partij? Lees mijn review over GoldRepublic.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.