Hoe ik startte met investeren in goud

Investeren in goud – Iets waar ik me al ruim een half jaar mee bezighoud. Ik herinner me het eerste moment dat ik in aanraking kwam met investeren in fysiek goud nog goed. In dit artikel neem ik je mee hoe mijn interesse in goud als investeringsmiddel werd gewekt, wat ik aan onderzoek doe als ik ga investeren in goud en hoe vaak ik investeer in goud.

ik startte met investeren in goud

Vastberaden om te  investeren in fysiek goud

Tijdens een gesprek met een vriend hoorde ik over zijn plannen om fysiek goud in Zwitserland te kopen. Hij benadrukte de historische waarde en stabiliteit van goud, vooral gezien de financiële onrust en geopolitieke spanningen. Dit wekte mijn interesse. Ik wist als eerder dat goud als ‘safe haven’ wordt gezien in tijden van economische onrust, maar tot op de dag van vandaag had ik zelf de moeite nog niet genomen hier in te investeren. Reizen naar Zwitserland, zoals die vriend van mij, vond ik wel wat overdreven. En dus zocht ik online naar alternatieve mogelijkheden om te investeren in fysiek goud.

Onderzoek doen naar goud als investering

Mijn enige ervaring met goud is dat ik iedere dag twee gouden ringen draag. Kennis over goud als investeringsmiddel had ik niet echt. Ik verdiepte me dus in de geschiedenis van goud. Al gauw kon ik concluderen dat goud door de jaren heen een andere maatschappelijke rol aannam, maar vanwege de schaarste van dit edelmetaal speelt goud eigenlijk altijd een belangrijke rol in economische relaties. Wil je hier meer over leren? Ik vatte mijn inzichten samen in dit blogartikel: Goud door de jaren heen.

Goud heeft meerdere crises doorstaan en blijkt een veerkrachtige investering. Het wekt mijn interesse, want ondanks de veranderingen is de populariteit naar goud altijd gebleven. Online las ik dat je hedendaags op verschillende manieren kunt investeren in goud, namelijk via aandelen in goudmijnen, goud-ETF’s en/of fysiek goud.

Hoe ik startte met investeren in goud

Aangezien ik al aandelen en ETF’s in mijn bezit heb, vind ik fysiek goud een geschikte manier om mijn portfolio te diversificeren. Het idee om naar Zwitserland te reizen voor deze investering vind ik wat overdreven – zó veel hoef ik nou ook weer niet te investeren in goud. Het bewaren van een goudbaar thuis leek me toch ook niet praktisch. Niet dat ik me dat kan veroorloven overigens. Als je de huidige goudprijs bekijkt, kan ik fluiten naar die goudbaar!

Ik begon verschillende partijen te onderzoeken waar ik fysiek goud kon aanschaffen en kwam terecht bij GoldRepublic. Deze partij heeft een goede reputatie, is transparant over het aankoop- en opslagproces en je kunt al vanaf 50 euro investeren in goud. Overweeg je ook om te investeren in goud? Dan vind je dit artikel ook vast interessant: 7 tips om te investeren in goud.

Aangezien ik al aandelen en ETF’s in mijn bezit heb, vind ik fysiek goud een geschikte manier om mijn portfolio te diversifiëren.

GoldRepublic als platform én partner

Na mijn eerste investering nam ik contact op met GoldRepublic om een samenwerking voor te stellen. Het is mijn missie om jonge beleggers te informeren over de mogelijkheden als Nederlandse investeerder. GoldRepublic biedt de mogelijkheid tot investeren in fysiek goud, dus ik besloot een review over hen te schrijven. 

Nadat ik zelf een rekening had geopend, besloot ik voor het spaarplan van GoldRepublic te gaan. Het spaarplan biedt de mogelijkheid om op een periodieke manier te investeren in fysiek goud. Het stelt je in staat om een vast bedrag per maand in te leggen, dat via een automatische incasso verloopt. Zo hoef jij er niet mee bezig te zijn, maar bouw je toch op een stabiele manier vermogen op in fysiek goud! 

Mijn gouden strategie

Sinds een half jaar bouw ik dus al iedere maand aan mijn spaarplan. Aangezien ik goud niet meer dan 5% van mijn portfolio wil laten zijn, investeer ik het minimale bedrag van € 50 per maand in goud. Via het spaarplan kan je dit via automatische incasso instellen, zodat het proces eigenlijk volledig vanzelf gaat. Op dit moment bezit ik iets meer dan € 300 aan goud. Het is nog niet veel, maar als je nagaat dat ik zelf slechts € 300 in totaal heb ingelegd heb ik er toch al goed aan gedaan. Ik ben van plan dit patroon vol te houden (zolang ik het geld kan missen, natuurlijk!) om zo periodiek goud-vermogen op te bouwen. 

Conclusie

Tot nu toe ben ik een tevreden belegger in fysiek goud en ik waardeer het dat mijn beleggingsportfolio nu meer gediversifieerd is met goud, vooral in deze onrustige financiële tijden. Dit artikel is geschreven in samenwerking met GoldRepublic en er is gebruik gemaakt van affiliate links. Heb je ook interesse om te investeren in goud via GoldRepublic? Ontdek hier hoe het werkt of open direct een account

De kern van de zaak

Ik investeer al meer dan een half jaar in fysiek goud. In dit artikel beschrijf ik hoe ik startte met investeren in goud en welke stappen ik heb genomen om mijn kennis en begrip van deze markt te vergroten. Mijn conclusie is dat investeren in fysiek goud makkelijker is dan de meeste denken. Overigens is het handig om je kennis te vergroten voordat je start met investeren in goud. Ontdek ook: Dit moet je weten over investeren in goud.

GoldRepublic

Heb jij interesse om te investeren in goud, zilver of platina? Dan kun je overwegen om dat te doen bij een van YoungTrader haar partners: GoldRepublic. Op het platform van GoldRepublic kan je vanaf 50 euro al investeren in fysiek goud. Dit goud wordt voor jou opgeslagen in één van de drie zwaarbeveiligde kluizen. De ontwikkeling van jouw vermogen in goud is eenvoudig bij te houden via de app van GoldRepublic.  Meer leren over deze partij? Lees mijn review over GoldRepublic.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.