Waarom fysiek goud waardevol blijft

In een tijdperk waarin digitale valuta en virtuele investeringen het merendeel van alle investeringen vormen, zal je niet zo snel denken aan investeren in fysiek goud. Hoewel technologie naast onze maatschappij, ook onze financiële systemen heeft getransformeerd, is het aanhouden van fysiek goud nog altijd populair.

hoe ik startte met investeren in goud

In dit artikel onderzoek ik waarom dat zo is en onderzoek ik wat de voor- en nadelen zijn van het aanhouden van fysiek goud in een digitale wereld. Bovendien beschrijf ik hoe je als particuliere belegger op een eenvoudige, maar toch veilige manier kun investeren in fysiek goud.

Voordelen van investeren in fysiek goud

In de komende alinea zullen we de voordelen van investeren in fysiek goud behandelen. Hoewel digitale valuta en virtuele investeringen steeds populairder worden, blijft fysiek goud een waardevolle belegging. We zullen ontdekken waarom fysiek goud nog steeds een veilige haven is en welke voordelen het biedt in een wereld vol digitale transacties. Laten we daarom eens kijken naar de diverse voordelen van investeren in fysiek goud.

 

Veiligheid en betrouwbaarheid

Fysiek goud staat in de wereld van beleggen vooral bekend als een veilige en betrouwbare belegging. Veilig betekent in deze context niet dat het risicoloos is. Nee, het betekent dat als de reguliere beurs tegenwind ervaart, veel beleggers neigen naar goud als investering om hun portfolio te diversifiëren. Daar komt bovenop dat fysiek goud een tastbare investering is. In een wereld waar cyberaanvallen en digitale fraude steeds vaker voorkomen, biedt fysiek goud een tastbaar bezit dat niet afhankelijk is van technologie. Het bezitten van fysiek goud kan beleggers gemoedsrust geven, wetende dat hun vermogen niet kwetsbaar is voor digitale bedreigingen. 

Vanwege de tastbaarheid houden ook centrale banken en overheden veel fysiek goud aan. De DNB noemt goud een ‘vertrouwensanker’. ‘Als het hele financiële systeem instort, biedt de goudvoorraad een onderpand om opnieuw te beginnen’, aldus de centrale bank op zijn eigen website.

Investeren bij GoldRepublic

Bescherming tegen inflatie en waardebehoud

Een ander aantrekkelijk kenmerk van fysiek goud is de mogelijkheid om waarde te behouden en bescherming te bieden tegen inflatie. In tijden van economische onzekerheid en (hevige) valutaschommelingen kan goud als een stabiele investering fungeren. Het heeft bewezen veerkrachtig te zijn in het behoud van koopkracht over de lange termijn. Het heeft een lange geschiedenis als waardeopslag en heeft bewezen veerkrachtig te zijn in het behoud van koopkracht over de lange termijn.

 

Diversificatie van de portefeuille

Goud heeft een lage correlatie met andere beleggingscategorieën, zoals aandelen en ETF’s. Zoals eerder vermeld, als er onrust ontstaat op de financiële markten neigen veel beleggers naar goud en obligaties als beschermingsmechanisme van hun portfolio. Om deze reden wordt goud vaak gezien als investering om de spreiding van je portfolio te verhogen. Door goud in je portfolio-mix op te nemen, kun je als (startende) belegger de risico’s spreiden en een buffer creëren tegen volatiliteit op de financiële markten. Overweeg je om te investeren in goud? Dan vind je dit artikel ook vast interessant: 7 tips om te investeren in goud.

Fysiek goud biedt een tastbaar bezit dat niet afhankelijk is van technologie, waardoor beleggers gemoedsrust krijgen en beschermd zijn tegen digitale bedreigingen.

Emotionele waarde en tastbaar bezit

Naast de financiële voordelen heeft fysiek goud ook een emotionele waarde. Het is niet voor niks dat de kroon van een koning van goud is en vrouwen gek zijn op gouden sieraden. Goud wordt gezien als een waardevol goed. Veel beleggers genieten dan ook van het bezitten van fysiek goud vanwege de schoonheid en dat ermee gepaard gaat en vanwege het feit dat het ook een statussymbool is. Het heeft een aantrekkingskracht die niet kan worden gerepliceerd door digitale investeringen, zoals cryptocurrencies.

Nadelen van investeren in fysiek goud

In de volgende alinea zullen we de nadelen van investeren in fysiek goud behandelen. Hoewel fysiek goud vele voordelen heeft, is het belangrijk om ook de mogelijke risico’s en uitdagingen te begrijpen die gepaard gaan met het aanhouden van tastbaar goud. Laten we daarom een blik werpen op enkele van de potentiële nadelen van investeren in fysiek goud.

 

Opslaan van fysiek goud is lastig en duur

Goud is dus een prachtig, waardevol en betrouwbaar bezit is. Het is dus niet zo gek dat veel beleggers interesse hebben in het investeren in fysiek goud, in plaats van aandelen of ETF’s in goud. Toch gaat het aanhouden van fysiek goud ook gepaard met risico’s. Goud is door iedereen geliefd, daardoor is het niet veilig om veel goud in huis te bewaren. Inbrekers zijn altijd op zoek naar waardevolle materialen en hebben vaak een metaaldetector mee om snel te kunnen ontdekken waar sieraden of andere edelmetalen in huis wordt bewaard. Opslaan in een kluis bij een bank is ook mogelijk, maar dit is vaak erg duur. Indien je slechts een klein bedrag wil investeren in goud, is dit geen optie.

 

Investeren in fysiek goud via Gold Republic

Terwijl de digitale wereld zich blijft ontwikkelen, behoudt fysiek goud zijn waarde. Het is een tastbaar bezit, biedt bescherming tegen inflatie en zorgt voor diversificatie van je portfolio. Wil jij op een simpele manier investeren in fysiek goud? Doe dit dan via een betrouwbare partner. Ik investeer zelf via GoldRepublic. Via dit platform kan je in een paar stappen investeren in fysiek goud, wat vervolgens door hen wordt bewaard in een zwaar beveiligde kluis. Zo hoef je het zelf niet te bewaren, maar profiteer je wel mee van de veranderingen in de goudkoers – met als beoogd doel om op de lange termijn rendement te behalen op je investering in fysiek goud.

De kern van de zaak

Dit artikel onderzoekt de rol van fysiek goud in een digitale wereld en benadrukt de voordelen ervan, waaronder veiligheid, bescherming tegen inflatie, diversificatie van de portefeuille en emotionele waarde. Het laat lezers kennismaken met de mogelijkheid om te investeren in fysiek goud via GoldRepublic, een betrouwbare partner die een eenvoudige en veilige manier biedt om te profiteren van de veranderingen in de goudkoers op de lange termijn.

GoldRepublic

Heb jij interesse om te investeren in goud, zilver of platina? Dan kun je overwegen om dat te doen bij een van YoungTrader haar partners: GoldRepublic. Op het platform van GoldRepublic kan je vanaf 50 euro al investeren in fysiek goud. Dit goud wordt voor jou opgeslagen in één van de drie zwaarbeveiligde kluizen. De ontwikkeling van jouw vermogen in goud is eenvoudig bij te houden via de app van GoldRepublic.  Meer leren over deze partij? Lees mijn review over GoldRepublic.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.