Goud, wie houdt er niet van? Vrouwen dragen het graag om hun nek of vingers. Artiesten streven naar een gouden plaat en steeds meer investeerders zien goud als een mooi aantrekkelijk product om in te investeren. Net als aandelen wordt de prijs van goud beïnvloed door verschillende factoren, zoals economische omstandigheden, monetaire beleidsbeslissingen, geopolitieke gebeurtenissen, marktvolatiliteit en vraag- en aanbodfactoren.
De waarde van goud kan dus fluctueren, maar toch wordt goud gezien als een relatief stabiel investeringsproduct. Waarom is dat zo? In dit artikel bespreken we vijf redenen waarom beleggers investeren in goud.
Behoud van waarde
Goud heeft historisch gezien zijn waarde behouden op de lange termijn. Het wordt al duizenden jaren beschouwd als een waardevolle grondstof en wordt vaak gezien als een vorm van “hard geld”. Goud kan een manier zijn om je vermogen te beschermen tegen inflatie, valutavolatiliteit en economische onzekerheid, omdat het niet afhankelijk is van het vertrouwen in regeringen of financiële instellingen.
Diversificeren van je portfolio
Goud kan dienen als een middel om je beleggingsportefeuille te diversifiëren. Het heeft historisch gezien een lage correlatie met andere activaklassen, zoals aandelen en obligaties. Hierdoor kan het toevoegen van goud aan je portefeuille helpen om het risico te verminderen en de potentiële rendementen te verbeteren, vooral in tijden van economische neergang of marktvolatiliteit.
Goud wordt gezien als safe haven
Goud wordt vaak beschouwd als een ‘veilige haven’ in tijden van politieke, economische of financiële onzekerheid. Beleggers zoeken vaak hun toevlucht tot goud als een vorm van bescherming tegen risico’s zoals inflatie, valutaschommelingen, geopolitieke spanningen en marktonzekerheid. De inherente tastbare waarde van goud kan beleggers een gevoel van stabiliteit en zekerheid geven
Wil je graag starten met investeren in goud?
Via GoldRepublic kan je nu investeren in fysieke edelmetalen. Hoe werkt dit precies? Via het platform van GoldRepublic geef je aan of je wil investeren in goud, zilver of platina. Vervolgens geef je het bedrag aan dat je wil inleggen of hoeveel (kilo)gram je van een edelmetaal wil ontvangen. Als laatste kies je een kluis waarin je jouw edelmetaal bewaard wil hebben. Je kunt ervoor kiezen om jouw investering te bewaren in een zwaar beveiligde kluis in Zurich, Amsterdam of Frankfurt. Na aankoop ben jij de juridische eigenaar van het edelmetaal dat je hebt gekocht. In de app van GoldRepublic kun je de koersen van goud, zilver en platina dagelijks bijhouden en zien hoeveel jouw investering waard is.
Beleggers zoeken vaak hun toevlucht tot goud als een vorm van bescherming tegen risico’s zoals inflatie, valutaschommelingen, geopolitieke spanningen en marktonzekerheid.
Veel handel in goud
Goud is een liquide activum, wat betekent dat het relatief gemakkelijk kan worden gekocht en verkocht op wereldwijde markten. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor beleggers die snel toegang willen hebben tot contant geld in geval van onvoorziene omstandigheden of de behoefte aan liquiditeit. De wereldwijde markt voor goud is diep en actief, waardoor beleggers de flexibiliteit hebben om hun goudbeleggingen gemakkelijk aan te passen aan hun behoeften.
Goud is here to stay
Goud heeft historisch gezien zijn waarde behouden op de lange termijn. Het wordt al duizenden jaren beschouwd als een waardevolle grondstof en heeft een intrinsieke waarde. Hoewel de prijzen van goud kunnen schommelen, heeft goud de neiging om zijn waarde in de loop van de tijd te behouden, wat het aantrekkelijk kan maken voor beleggers die op zoek zijn naar een langetermijnbelegging.
Investeren in goud kent risico’s
Na deze opsomming is het duidelijk waarom veel beleggers goud als aantrekkelijk investeringsmiddel zien. Toch is het goed om je er van bewust te zijn, dat beleggen in goud ook risico’s met zich meebrengt. Je kunt je inleg in goud verliezen, want de waarde van goud is niet vast. Er bestaan risico’s zoals prijsvolatiliteit en marktrisico’s. Wil je graag meer leren? Klik dan op ‘de risico’s van investeren van goud‘. Het is raadzaam om je eigen risicotolerantie en beleggingsdoelstellingen zorgvuldig te overwegen, voordat je besluit om in goud te investeren.
Nieuw op de beurs?
Zorg er dan eerst voor dat je genoeg van beleggen afweet, voordat je start met investeren in beleggingsproducten. In ‘Van Spaarvarken naar Beurswolf‘ leer je in acht simpele stappen beleggen. Via een stappenplan, inclusief opdrachten, word je aan de hand genomen en leer je alle basiskennis die je als belegger moet kennen. Daarna ben je op de hoogte van de kansen en risico’s, heb je een beleggingsstrategie opgesteld en kan je zelfstandig beleggen.