De kosten van beleggen

Je hoort beleggers vaak over het rendement dat beleggen oplevert, maar hoe zit het met de kosten van beleggen? Het kostenplaatje is net zo belangrijk als het rendement dat je behaalt, omdat de kosten namelijk een grote impact hebben op het netto rendement. In dit artikel bespreken we met welke kosten van beleggen je rekening moet houden als jonge belegger.

1. Service-fee

Sommige brokers rekenen een maandelijkse service-fee aan hun klanten. De naam zegt het al: je betaalt dan een maandelijks bedrag voor de services die de broker aan jou levert. Het is nuttig om te controleren hoe hoog de service-fee is die een broker rekent, alvorens je een rekening opent.

ETF beleggen

2. Variabele transactiekosten

Elke keer als jij een transactie op de beurs uitvoert moet je transactiekosten betalen. Transactiekosten zijn opgesplitst in twee categorieën: variabele en vaste transactiekosten. De variabele transactiekosten zijn even hoog als een percentage over het totale orderbedrag. Hoe hoog dit percentage is hangt ook af van de broker waar je bij belegt. Vaak bedragen de variabele transactiekosten rond de 0,10-0,15%. Laat je er niet door misleiden dat dit weinig lijkt.. Als je veel handelt kan dit lage percentage al gauw leiden tot veel kosten.

 

3. Vaste transactiekosten

Naast de variabele transactiekosten betaal je bij sommige brokers ook een minimumbedrag aan transactiekosten bij elke order die je uitvoert. De vaste transactiekosten verschillen ook per broker. Zo rekent Saxobank bijvoorbeeld een minimum van €8 aan transactiekosten, terwijl DEGIRO voor aandelen uit de AEX €2 aan transactiekosten rekent. Bij BUX Zero betaal je slechts €1 aan vaste transactiekosten.

Elke keer als jij een transactie op de beurs uitvoert moet je transactiekosten betalen. Transactiekosten zijn opgesplitst in twee categorieën: variabele en vaste transactiekosten

4. Product kosten

Naast de kosten die je aan jouw broker moet betalen, zijn er vaak ook kosten verbonden aan het type beleggingsproduct dat je aan schaft. In de onderstaande sectie leg ik per beleggingsproduct uit met welke extra kosten je rekening moet houden.

  • Aandelen. Geen extra kosten.
  • Fondsen. Een fonds rekent fondskosten en additionele transactiekosten. Fondskosten zijnkosten voor het beheer en management van een beleggingsfonds. Additionele transactiekosten zijn de transactiekosten die het fonds maakt om aandelen op te nemen in het fonds. Deze kosten komen dus bovenop de transactiekosten die jij betaalt om het fonds aan te schaffen. Het goede nieuws? Beide kostenposten zijn al verwerkt in de koers van het fonds. Je merkt dus niet dat je ze betaalt, maar het is wel goed om je ervan bewust te zijn.
  • ETF’s. ETFs rekenen net als fondsen ook beheerkosten. Over het algemeen zijn de beheerkosten van ETFs aanzienlijk lager dan die van een fonds, omdat er namelijk geen fondsmanager bestaat die een vergoeding moet ontvangen. Door de lagere kosten van ETF’s is dit type beleggingsproduct vaak populairder bij beleggers dan fondsen.
  • Opties en futures. Voor opties en futures te (ver)kopen betaal je hogere transactiekosten dan aandelen, fondsen of ETFs (ver)koopt. Verder bestaan er nog meer productkosten voor derivaten, zoals de zogeheten spread-kosten en de waarborgsom. Hetzijn lastige producten die meer weggelegd zijn voor financiële experts met veel ervaring. Als je wilt beleggen in een future of optie, zou ik eerst meer kennis verzamelen over deze type beleggingsproducten.
DEGIRO BANNER

5. Valutakosten

Als je buitenlandse aandelen wilt (ver)kopen, moet je rekening houden met valutakosten. Omdat je deze aandelen aanschaft met een andere valuta dan euro’s, zal je eerst buitenlandse munteenheden moeten aanschaffen. En dat kost geld.. je voert namelijk een transactie uit en daar betaal je dus transactiekosten voor. Hoeveel vreemde valuta je zal ontvangen hangt af van de wisselkoers die op dat moment geldt, dus ook daar kan je geld verliezen. Sommige brokers bieden tools die automatisch de juiste buitenlandse munteenheden voor jou aanschaffen. Zo biedt DEGIRO de tool AutoFX aan. Let er wel op dat het gebruiken van deze tool ook geld kost, namelijk 0,10% van je orderbedrag. Deze kosten worden echter verwerkt in de aan- en verkoopprijs.

 

Meer grip op je geld?

Begin met het organiseren van je financiën in het FinFit-template! Stel meetbare financiële doelen en voer maandelijks je inkomsten en uitgaven in. Dankzij formules en grafieken krijg je direct inzicht in je financiële gewoonten en je vermogensgroei. Zo kan je bijsturen waar nodig en ben je verzekerd dat jij on-track blijft met je financiële doelen! Klik hiervoor meer info!

De kern van de zaak

Beleggen is een methode om vermogen op te bouwen. Uiteindelijk wil je er geld mee verdienen. Echter, beleggen kost ook geld. Er zijn verschillende type kostenposten waar je rekening mee dient te houden als je wil beleggen. Bijvoorbeeld, beheerkosten, transactiekosten en productkosten. Wil je de kosten per broker ontdekken? Bekijk de brokerpagina.

Leren ETF-beleggen?

Wil jij graag leren beleggen, maar kan je wel wat hulp gebruiken? Meld je dan aan voor de cursus ‘WTF is een ETF?‘. In deze cursus leer je over de kracht van ETF-beleggen en ga je aan de slag met het samenstellen van een ETF-portfolio. Na afloop is jouw geld op een slimme wijze aan het werk gezet en heb je een financieel plan voor de toekomst. Wacht niet langer en ga aan de slag met je financiën!

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.