Verschil tussen distributing en accumulating ETF

Heb je je ooit afgevraagd hoe je geld voor je kan laten werken, zelfs als je slaapt? Nou, in de wereld van investeren, zijn er handige hulpmiddelen die dit kunnen doen. Een van die hulpmiddelen is een ETF (Exchange-Traded Funds), maar niet alle ETF’s zijn hetzelfde. Laten we eens kijken naar het verschil tussen een distributing ETF en een accumulating ETF. Je herkent deze type ETF’s ook wel aan de afkorting DISTR of ACC, die je in haakjes achter de ETF titels ziet staan.

Wat is een ETF?

Een korte reminder: wat is een ETF ook alweer? Een ETF is als een mandje gevuld met verschillende soorten beleggingen, zoals aandelen of obligaties. Je kunt een stukje van zo’n mandje kopen en daarmee in meerdere bedrijven tegelijkertijd investeren. Dit is handig, omdat je niet al je geld in één bedrijf hoeft te stoppen. Je verdeelt daarmee de risico’s. Als één bedrijf wat minder presteert, dan kan er altijd nog een ander bedrijf in het mandje zitten dat wel heel goed presteert. Op die manier compenseren de bedrijven elkaar, waardoor de koersschommelingen wat minder heftig zijn. De koers van de ETF bestaat namelijk uit het gemiddelde van alle aandelenkoersen in het mandje. Wil je zelf een ETF-portfolio opbouwen voor later? Meld je dan aan voor de cursus WTF is een ETF?

Cursus ETF-beleggen

Distributing ETF

Allereerst is het belangrijk om te weten dat wanneer je de afkorting DISTR of ACC ziet staan achter een ETF, het om een ETF gaat die dividend uitkeert. Het verschil tussen een Distributing ETF of een Accumulating ETF draait namelijk om de manier waarop de dividend wordt uitgekeerd. Een Distributing ETF is een mandje waar ook dividendaandelen in zitten. Dit type beleggingsproduct keert het dividend dat je als ETF-houder hoort te ontvangen periodiek uit. Je ontvangt dit geld dus als ‘cash’ op je beleggersrekening.  Het is als het ontvangen van een cadeautje dat je kunt uitgeven of eventueel zelf opnieuw investeren.

 

Accumulating ETF

Aan de andere kant, heb je een Accumulating ETF. Deze ETF verdient ook dividend, maar die ontvang je niet op je rekening als ETF-houder. In plaats van je dat geld te geven, herinvesteert deze ETF alle dividenden automatisch terug in de fonds. Dit betekent dat je niet direct geld in handen krijgt, maar je positie in deze ETF wel steeds groter wordt.

Hoe kan dat? Bij een accumulerende ETF wordt het dividend automatisch herbelegd in het fonds. Dit leidt niet direct tot een toename van het aantal ETF-aandelen dat je zelf bezit, maar verhoogt de waarde van elk bestaand aandeel in de ETF. Met andere woorden, de herbelegging van dividend draagt bij aan de groei van de netto activa waarde (NAV) per aandeel van de ETF. Jij hebt er dus weinig werk aan, maar je de waarde van je investering wordt hoger. Dit is nou wat ze bedoelen met ‘geld voor je laten werken’. Wil je meer van dit soort handige tips? Deze tip en andere basiskennis delen we via de cursus WTF is een ETF?

FRACTIONELE AANDELEN

Allereerst is het belangrijk om te weten dat wanneer je de afkorting DISTR of ACC ziet staan achter een ETF, het om een ETF gaat die dividend uitkeert.

Fiscaal gunstig

In ons artikel over de verschillen tussen accumulerende en distribuerende ETF’s in Nederland, is een belangrijk aspect het fiscale voordeel. Accumulerende ETF’s herinvesteren de ontvangen dividenden automatisch, wat betekent dat beleggers geen directe dividendbelasting hoeven te betalen. Dit kan leiden tot een gunstiger belastingbehandeling en een compounding effect, waarbij de waarde van de belegging sneller groeit.

Aan de andere kant keren distribuerende ETF’s de dividenden uit aan de beleggers, die hierover belasting verschuldigd zijn in Nederland. Dit kan een nadeel zijn voor beleggers die op zoek zijn naar fiscale efficiëntie, aangezien de directe belastingheffing op dividenden het netto rendement kan verminderen. Daarom is de keuze tussen accumulerende en distribuerende ETF’s in Nederland niet alleen een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar ook een belangrijke fiscale overweging. Meer leren over fiscale voordelen in relatie tot beleggen? Lees ook: Fiscale voordelen met je pensioen.

Banner 728x90

Conclusie

Dus, wat is beter? Dat hangt er natuurlijk van af van wat je wilt. Als je regelmatig extra geld wilt ontvangen om te besteden, dan is een Distributing ETF een goede keuze. Ook als je dit geld graag in andere ETF’s, buiten je portfolio, wil investeren dan is een Distributing ETF daarvoor geschikt

Maar als je doel is om je eerdere belegging te laten groeien over een langere periode, dan kan een Accumulating ETF beter zijn. Onthoud dat investeren altijd risico’s met zich meebrengt, dus het is slim om je huiswerk te doen of advies te vragen aan een expert voordat je begint. Als je nog niet zoveel van beleggen afweet, dan raad ik je aan om te beginnen met een investering in kennis. Lees bijvoorbeeld het boek Van Spaarvarken naar Beurswolf of volg de cursus WTF is een ETF?.

De kern van de zaak
Heb je ooit een Exchange Traded Fund (ETF) gezien met ‘ACC’ of ‘DIST’ aan het eind van de naam? ACC staat voor een accumulerende ETF en DIST staat voor een distribuerende ETF. De keuze tussen distribuerende en accumulerende ETF’s speelt een cruciale rol in zowel rendementspotentieel als fiscale efficiëntie. In dit artikel bespreken we het verschil tussen deze twee type ETF’s.

Brand New Day
Beleggen met een focus op de lange termijn? Brand New Day is een jonge bank die verschillende beleggersrekeningen aanbiedt. Zo kan je een rekening openen om te sparen, om te beleggen en/of beleggen voor je pensioen. Ontdek welke rekening het beste bij je past en start met vermogensopbouw voor later.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.