Belasting teruggave via je pensioen

Pensioensopbouw. Een onderwerp waar je als twintiger of dertiger toch echt nog niet mee bezig bent? We staan in de bloei van ons leven! En toch heb je het daar mis. Want wist je dat je via je pensioen kunt zorgen voor een belasting teruggave? En dat elk jaar opnieuw? Dat maakt je pensioen ineens stukke interessanter. In dit artikel vertel ik hoe dit precies werkt en hoeveel (inkomsten)belasting jij terug kunt ontvangen door het storten van geld op een pensioen-beleggingsrekening

De drie pijlers van het pensioen

Voordat ik je ga uitleggen hoe je belastingvoordeel kunt behalen met je pensioen, gaan we even terug naar de basis. Je pensioen bestaat uit drie pijlers:

  • AOW-uitkering: iedere Nederlander heeft recht op deze uitkering vanaf zijn 67ste.
  • Pensioen via een werkgever: dit bedrag bouw je op via je werkgever (als je die hebt).
  • Aanvullend pensioen: dit bedrag kan je als individu opbouwen.
pensioen

In dit artikel behandel ik de derde pijler: je aanvullend pensioen. Je kan ervoor kiezen om te sparen of te beleggen voor je aanvullend pensioen. Een pensioenrekening-sparen brengt minder risico met zich mee, maar het opbouwen van je pensioen kan daarmee ook trager gaan. Beleggen voor je pensioen kent meer risico, maar daardoor ontstaat ook de mogelijkheid dat je sneller meer pensioen opbouwt. Als je ervoor kiest om te gaan beleggen voor je pensioen, kan je een pensioen-beleggersrekening openen bij Brand New Day. Wil je meer lezen over de voorwaarden van deze rekening? Klik dan hier. Na het openen van een rekening ga je periodiek geld storten naar je pensioen-beleggersrekening. Over de hele waarde van deze rekening hoef jij géén vermogensbelasting te betalen. En daar komt nog een belastingvoordeel bovenop: over het bedrag dat je jaarlijks bijstort op deze rekening, hoef je geen inkomensbelasting te betalen. Althans, die ontvang je terug van de belasting. 

 

Meer grip op je geld?

Begin met het organiseren van je financiën in het FinFit-template! Stel meetbare financiële doelen en voer maandelijks je inkomsten en uitgaven in. Dankzij formules en grafieken krijg je direct inzicht in je financiële gewoonten en je vermogensgroei. Zo kan je bijsturen waar nodig en ben je verzekerd dat jij on-track blijft met je financiële doelen! Klik hiervoor meer info!

Hoe werkt dat in de praktijk?

Het is gebruikelijk dat het pensioen dat je op je oude dag krijgt uitgekeerd, minder zal zijn dan je laatstverdiende inkomen. Terwijl je vaste lasten misschien gelijk blijven. Zo’n pensioengat wordt veroorzaakt als je in sommige periodes van je leven te weinig pensioen of zelfs geen werkgeverspensioen opbouwt. Het goede nieuws? Je mag dit pensioengat (dat ontstaan is dankzij de tweede pijler) zelf ‘belastingvrij’ aanvullen in de derde pijler. Er zit wel een plafond aan dat jaarlijkse ‘belastingvrije’ bedrag. Dat bedrag verschilt per individu en noemen we jaarruimte. Via deze tool bereken je hoeveel jij dit jaar belastingvrij mag storten op je pensioen-beleggersrekening

 

En waarom krijg je die belasting dan ‘terug’?

Nou, dat werkt als volgt: als je van je werkgever loon ontvangt, dan heeft je werkgever daar al inkomstenbelasting op ingehouden. Het bedrag dat jij ontvangt is je netto-loon. Daarover heb je dan al de volgende percentages aan inkomstenbelasting betaald: 

  • 37,07% over al het brutoloon tot €69.399; 
  • en 49,50% over al het brutoloon boven €69.399. 

Vervolgens ga je een bedrag storten op je pensioenrekening. Maar, van de Belastingdienst hoef je daar niet nog een keer inkomstenbelasting over te betalen. Als je dus een storting op je pensioenrekening doet, dan komt deze storting vanuit je eigen netto-inkomen en krijg je die eerder afgedragen inkomstenbelasting weer terugVan je gestorte jaarruimte krijgt je dus minstens 37,07%, en maximaal 49,50% terug. 

Ben jij een flexwerker die als freelancer uurtjes factureert? Wees je er dan van bewust dat je ook zelf je pensioen dient te regelen.

Win-win

Als je optimaal gebruik wil maken van de belastingvoordelen die je worden aangeboden, moet je ieder jaar gebruikmaken van je jaarruimte. Je bent dan extra lekker bezig, want aan de ene kant bereid je je dan al voor op je oude dag. En aan de andere kant bespaar je dan geld, omdat je minder aan de Belastingdienst hoeft te betalen. In het onderstaande voorbeeld zien we tot hoeveel het bespaarde bedrag kan oplopen, als een ZZP’er consistent ieder jaar zijn/haar jaarruimte gebruikt. Slim gespeeld!

Tijd voor actie?

Het openen van een pensioen-beleggersrekening voor je aanvullend pensioen kan eenvoudig via Brand New Day. Als je een teruggave van belasting via je pensioen wil ontvangen dit jaar, is het belangrijk dat je nog vóór 31 december je jaarruimte stort. Let erop dat je dit niet uitstelt tot de allerlaatste minuut, als je al met een oliebol in je hand staat, want dan loop je het risico dat de transactie pas in 2023 wordt geregistreerd. In dat geval wordt het niet meer meegerekend voor dit jaar. Dat zou zonde zijn. Zet een deadline in je agenda rond 29 december en zorg dat je het voor die tijd geregeld hebt. You’ll thank me later!

belasting_beleggen_teruggave

De kern van de zaak

Pensioen iets voor later? Echt niet, want wist je dat je een teruggave van belasting kunt ontvangen via je pensioen? Ja, dan wordt het storten van geld op je pensioenrekening ineens stukke interessanter! In dit artikel leg ik uit hoeveel je jaarlijks mag storten op je aanvullend pensioen en tot hoeveel euro belastingvoordeel je dat kan opleveren.

Brand New Day

Beleggen met een focus op de lange termijn? Brand New Day is een jonge bank die verschillende beleggersrekeningen aanbiedt. Zo kan je een rekening openen om te sparen, om te beleggen en/of beleggen voor je pensioen. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.