5 manieren om te besparen in en rondom je huis

Als je net als de meeste mensen bent, wil je graag wat geld besparen, vooral als het gaat om de dagelijkse kosten in en rondom je huis. Gelukkig zijn er een heleboel eenvoudige manieren die je kunt toepassen om je energie-, water-, licht- en gasrekeningen te verlagen zonder al te veel moeite te hoeven doen. Die manieren wil je natuurlijk niet onthouden, dus hieronder deel ik 5 manieren om te besparen.

1. Leer jezelf een aantal simpele gewoontes aan

Laten we eerlijk zijn, we vergeten allemaal wel eens om de lichten uit te doen als we een kamer verlaten. Maar door je bewust te worden van jouw energieverbruik en jij jezelf kleine, nieuwe gewoontes aanleert, kun je echt een verschil maken. Probeer bijvoorbeeld altijd de stekkers uit het stopcontact te halen als je apparaten niet gebruikt (denk aan telefoonopladers of de stekker van de waterkoker). Dit voorkomt sluipverbruik, waarmee je na verloop van tijd aardig wat energie bespaart.

Een andere handige tip is om je was op te hangen op een wasrek in plaats van de droger te gebruiken. Niet alleen bespaar je energie, maar je kleding gaat ook langer mee.

checken van je rendement

2. Water besparen tijdens jouw douche sessie

Een simpele manier om water te besparen tijdens het douchen, is door een waterbesparende douchekop te installeren. Deze vermindert de hoeveelheid water die uit de douche komt, maar behoudt wel de waterdruk. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een miezerig straaltje, want daar heeft natuurlijk niemand iets aan. Daarnaast kun je overwegen om een timer te gebruiken tijdens het douchen. Door jezelf een tijdslimiet te geven, verminder je het waterverbruik en bespaar je geld op je waterrekening. Laatste tip: zet je douche eens ietsje minder warm. Je hoeft niet koud te douchen, maar door de temperatuur iets te verlagen verminder je ook weer energie.

spaargeld

3. Vervang je lampen

Verlichting is een van de grootste energievreter in huis, maar er zijn manieren om hierop te besparen zonder dat je in het donker hoeft te zitten. Begin met het vervangen van oude gloeilampen door energiezuinige LED lampen. Deze verbruiken een stuk minder energie en gaan veel langer mee. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijk licht wanneer dit mogelijk is. Als je jouw gordijnen opendoet, heb je minder verlichting nodig in huis.

En laten we eerlijk zijn: daglicht is natuurlijk beter voor je algemene welzijn dat wanneer je altijd in het donker zit.

Met het geld dat je bespaart, kun je een spaarplan maken of het geld investeren.

  1. Houd de kou buiten met simpele aanpassingen

Energie besparen hoeft niet moeilijk te zijn en het hoeft ook niet heel veel geld te kosten. Je kunt namelijk heel makkelijk de kou buiten de deur houden door (dikke) gordijnen op te hangen. Daarnaast kun je ook raamfolie voor je ruiten kunnen plakken als je thuis enkel glas hebt. Je bootst hiermee namelijk dubbel glas na. De kunst zit ‘m in de raamfolie iets van het raam af te plakken, waardoor er een soort tussenlaag ontstaat. Dit zijn kleine aanpassingen die wel veel energie besparen.

 

  1. Ga warmteverlies tegen door kieren af te dichten

Als laatst is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je huis goed geïsoleerd is en dat er geen kieren of gaten zijn waardoor warmte kan ontsnappen. Dit geldt niet alleen voor de ramen en deuren, maar ook voor andere openingen zoals ventilatieopeningen en doorvoeringen voor leidingen. Door deze goed af te dichten, voorkom je warmteverlies en bespaar je op je stookkosten. Je kunt bijvoorbeeld isolerende tochtstrips kopen en voor de deuren plaatsen zodat je de warmte binnenhoudt en de kou buiten.

Met het geld dat je bespaart, kun je een spaarplan maken of het geld investeren.

De kern van de zaak

Je kunt in en rondom je huis op veel vlakken besparen. Daar hoef je niet een hele trukendoos voor tevoorschijn te halen, dat kan op simpele manieren. In deze blog delen wij 5 van deze manieren.

Brand New Day

Brand New Day maakt indexbeleggen eenvoudig voor beginners. Met diverse ETF’s en lage kosten bieden ze een stressvrije en wetenschappelijk onderbouwde aanpak voor goede langetermijnresultaten. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.