Sparen voor je zomervakantie? Zo pak je het slim aan!

De zomer is dé tijd van het jaar waar de meeste mensen vol verlangen naar uitkijken. We werken het hele jaar hard, zijn ontzettend druk, dus die zomervakantie zijn we écht aan toe. Maar laten we eerlijk zijn, die zomervakantie kan een flinke hap uit je portemonnee nemen als je niet slim plant. Hoe vaak heb je niet gedacht: “Ach, ik betaal het gewoon van mijn spaarrekening”? Maar dat is niet de beste aanpak, je kunt namelijk beter sparen voor je zomervakantie. Zo pak je het slim aan!

1. Begin op tijd, echt!

Het is verleidelijk om te denken dat je “later” wel begint met sparen voor je zomervakantie. Maar waarom wachten? Hoe eerder je begint, hoe meer je kunt opsparen zonder te hoeven beknibbelen op van alles. Zet een vast bedrag opzij vanaf het begin van het jaar, of zelfs maandelijks (het hele jaar door). Op deze manier verdeel je de kosten over een langere periode en voel je de impact minder in je portemonnee.

sparen voor je zomervakantie

Nu is dit natuurlijk een leuke tip voor volgend jaar, want we zitten inmiddels alweer in mei. Hoe pak je het dan nu aan? Sparen voor je zomervakantie gaat nu niet meer zo vlot natuurlijk, maar je kunt in ieder geval je vakantiegeld gebruiken. Wees daarnaast kritisch op je uitgaven de komende tijd. Zit jij bijvoorbeeld vaak op het terras? Probeer dat te verminderen en stort het bedrag dat je bespaart in een apart vakantie potje.

 

2. Stel een realistisch doel

Voordat je begint met sparen, is het belangrijk om te bepalen hoeveel je wilt uitgeven aan je zomervakantie. Maak een lijstje van alle verwachte kosten, zoals accommodatie, vervoer, maaltijden en activiteiten, en houd ook rekening met onvoorziene uitgaven. Op basis hiervan kun je een realistisch spaardoel stellen. En wees niet bang om dit doel te delen met een vriend of familielid – zo maak je het concreet en houd je jezelf gemotiveerd.

Heb je extra motivatie nodig? Maak een mooie collage van jouw droomvakantie en hang dit op een plek in huis waar je het vaak ziet. Zo blijf je gemotiveerd om te sparen.

sparen voor je zomervakantie

3. Automatiseer je spaarproces

Een van de makkelijkste manieren om te sparen is door automatische overschrijvingen in te stellen naar je spaarrekening. Op die manier hoef je er niet eens aan te denken en wordt het sparen een gewoonte. Bij Trade Republic kun je bijvoorbeeld profiteren van een aantrekkelijke rente van 3,75% op je spaargeld, waardoor je spaardoel sneller binnen handbereik komt.

 

4. Snijd in onnodige uitgaven

Laten we eerlijk zijn, we geven allemaal weleens geld uit aan dingen die we eigenlijk niet nodig hadden. Neem de tijd om je uitgavenpatroon onder de loep te nemen en kijk waar je kunt besparen. Misschien kun je wat vaker zelf koken in plaats van uit eten te gaan, of kun je dat abonnement op een tijdschrift dat je toch niet leest opzeggen. Het zijn kleine aanpassingen die een groot verschil kunnen maken als het gaat om het sparen voor je zomervakantie.

Een van de makkelijkste manieren om te sparen is door automatische overschrijvingen in te stellen naar je spaarrekening.

5. Extra trucjes om geld te sparen

Naast alle tips die ik hierboven heb gedeeld, zijn er nog meer trucjes om meer geld te sparen en te besparen. Zoals hierboven al genoemd krijg je bij Trade Republic 3,75% rente over jouw niet-belegde vermogen. Dat is natuurlijk een flink percentage, dus hiermee gaat het sparen nóg sneller.

Daarnaast kun je Woolsocks gebruiken om savebacks te krijgen op al jouw vakantie uitgaven. Hoe dat werkt is simpel: je koppelt je betaalrekening met de Woolsocks app en als je pint in een van de deelnemende winkels, krijg je automatisch geld in je sok. Dit gaat maar om een paar cent, maar hey, alle beetjes helpen! Ook kun je Revolut gebruiken voor betalingen op vakantie.

Wil jij geld verdienen als je op vakantie bent? Dan kan door je huis te verhuren via Airbnb. Als je via deze link een account aanmaakt, ontvang je direct € 23 in je account gestort. Snel verdiend, maar als je het echt serieus neemt dan ga je je huis ook verhuren. Door deze tips op te volgen word je binnen no-time superhost op Airbnb!

De kern van de zaak

Om slim te sparen voor je zomervakantie, begin je op tijd met het opzij zetten van een vast bedrag, zodat je de kosten verspreidt en minder merkt in je portemonnee. Stel een realistisch spaardoel door alle verwachte kosten in kaart te brengen en automatiseer je spaarproces.. Bespaar op onnodige uitgaven door minder uit eten te gaan of abonnementen op te zeggen. Gebruik extra spaartips zoals profiteren van hogere rente bij Trade Republic en savebacks via apps als Woolsocks.

Trade Republic

Het bouwen van een wereld waarin iedereen zijn rijkdom kan laten groeien via de beurs, dat is de missie van Trade Republic. Deze partij is afkomstig uit Duitsland, staat onder toezicht van de BaFin en heeft een banklicentie van de ECB.  Trade Republic kenmerkt zich als broker door haar gebruiksvriendelijke platform waar je fractionele aandelen, ETF’s en obligaties kunt verhandelen tegen lage kosten.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.