Investeren in goud? Dit moet je weten!

Goud is een grondstof die wordt gedolven door goudmijnbedrijven en wordt beschouwd als een alternatieve beleggingscategorie met andere risico-rendementskenmerken dan aandelen of obligaties. De goudprijs wordt meestal uitgedrukt in Amerikaanse dollars per troy ounce. Er zijn vier manieren om te beleggen in goud: fysiek goud, goudmijnbedrijven, goudfutures en goud-ETF’s. Om voor jezelf na te gaan of beleggen in goud een goed idee is, is het verstandig om te begrijpen door welke factoren de goudprijs wordt beïnvloed. In dit artikel zoomen we hier dieper op in!

Investeren bij GoldRepublic

Wat drijft de goudkoers?

Allereerst heeft de Amerikaanse dollar een negatieve correlatie met de goudprijs, waardoor goud soms ook wel een “anti-dollar” belegging wordt genoemd. Ten tweede beïnvloedt de reële rente de goudprijs, omdat goud vaak wordt gezien als een middel om je vermogen te beschermen tegen inflatie. Ten slotte wordt de goudprijs beïnvloed door geopolitieke spanningen en onzekerheden. Ondanks deze factoren, staat goud bekend voor de geringe volatiliteit. Het feit dat goud schaars is, zorgt ervoor dat de koers niet zo heftig fluctueert als investeringen zoals aandelen, valuta of cryptocurrencies.

Hoe heeft goud gepresteerd de afgelopen jaren?

Spoelen we terug naar 1969, dan zien we dat je er goed aan had gedaan als je je spaargeld in goud had geïnvesteerd. Sindsdien is de koopkracht van een investering in goud maar liefst met 183% toegenomen (lees bron: St Louis Fed). De jaren ‘70 (van 1969 tot 1979) werden gekenmerkt door hoge inflatie. Prijzen stegen in deze periode soms maar liefst met 10% per jaar. Beleggers die goud kochten waren spekkopers.

Met de huidige inflatiecijfers (2022-2023) zien we eenzelfde periode tegemoetkomen. De inflatie steeg in 2022 tot boven de 10%, waardoor Nederlandse consumenten veel koopkracht verloren. De stijging van de inflatiepercentages dreven ook dit keer de goudkoers omhoog. Beleggers willen graag hun koopkracht beschermen door te investeren in goud, als de economie onder druk staat.

Goud kopen tegen de beste prijs

Hoe koop je goud tegen de laagste prijs? Er zijn veel manieren om goud te kopen, maar fysiek goud biedt de beste bescherming en de meeste zekerheid van eigendom. Bij GoldRepublic kan je voordelig goud kopen vanaf 1 gram en heb je altijd 100% toegewezen goud, dus je weet precies welke baar van jou is. Door een deel van een grotere goudbaar te kopen, profiteer je bovendien van kostenefficiëntie. Let er wel op dat grotere goudbaren voordeliger zijn, omdat de productiekosten over meer grammen goud worden verdeeld.

investeren in edelmetalen Gold Republic

De goudprijs heeft een sterke negatieve correlatie met de Amerikaanse dollar, waardoor goud soms een “anti-dollar” belegging wordt genoemd.

Aandelen van goudmijnen en de goudkoers

Als we kijken naar de alternatieve vormen van beleggen in goud, dan zien we al snel dat deze verder afstaan van de goudkoers. Een studie van Yale University toont aan dat het kopen van fysiek goud de afgelopen 45 jaar 300% meer opleverde dan het kopen van de aandelen. Zo steeg de goudprijs in 2001, terwijl aandelenprijzen van goudmijnen flink daalden.

Hoe kan dat? Het dalen van de goudmijnen werd in dit jaar veroorzaakt door het faillissement van twee grote mijnbedrijven. Hetzelfde gebeurde tussen 2005 en 2007. Toen goud consequent steeg, daalden goudmijnaandelen door de toenemende productie- en arbeidskosten. Het investeren in aandelen van goudmijnen is dus een indirecte manier van investeren in goud en staat niet gelijk aan meeliften op de werkelijke goudkoers.

Hoe volatiel is de goudkoers?

Relatief gezien is de goudkoers niet zo volatiel. Als we kijken naar andere edelmetalen, zien we bijvoorbeeld dat de zilverprijs veel volatieler is dan de goudprijs. Dit komt omdat zilver veel wordt aangekocht door bedrijven in de industriële-, automobiele- en tech-sector.

Goud staat erom bekend dat het af en toe extreme uitschieters heeft, maar vooral bestaat uit langere perioden met relatief weinig beweging. Na obligaties, is goud het minst volatiel van alle beleggingen. Aandelenprijzen (zowel in Europa als in de rest van de wereld) zijn volatieler dan goud. Voor lange termijn beleggers zijn negatieve korte termijn fluctuaties minder relevant. Het is wel belangrijk om een onderscheid te maken tussen tijdelijke schokken op korte termijn en fundamentele schokken van de goudprijs op lange termijn.

 

Wil je investeren in goud?

Na deze opsomming is het duidelijk waarom veel beleggers goud als aantrekkelijk investeringsmiddel zien. Toch is het goed om je er van bewust te zijn, dat beleggen in goud ook risico’s met zich meebrengt. Je kunt je inleg in goud verliezen, want de waarde van goud is niet vast. Er bestaan risico’s zoals prijsvolatiliteit en marktrisico’s. Wil je graag meer leren? Klik dan op ‘de risico’s van investeren van goud‘. Het is raadzaam om je eigen risicotolerantie en beleggingsdoelstellingen zorgvuldig te overwegen, voordat je besluit om in goud te investeren.

 

Nieuwe belegger?

Net gestart met beleggen? Dan kan er best veel op je af komen. Het is belangrijk dat je nadenkt over je persoonlijke financiële doel en beleggingstrategie voordat je gaat investeren in allerlei activa. In het boek ‘Van Spaarvarken naar Beurswolf’ word je aan de hand van een stappenplan opgeleid van ‘leek’ naar zelfstandige belegger. Naast dat het boek in gaat op de basis van beleggen, word je ook gevraagd om opdrachten te maken. Na ‘Van Spaarvarken naar Beurswolf‘ heb je een heldere beleggingsstrategie voor jezelf opgesteld en je eerste aandelen, ETF’s of goud gekocht!

De kern van de zaak

Investeren in goud kan via vier methoden: fysiek goud, aandelen van goudmijnen, goud futures en goud-ETF’s. De Amerikaanse Dollar, inflatiepercentages en geopolitieke spanningen hebben invloed op de goudkoers, maar desondanks is de volatiliteit van goud gering ten opzichte van andere activa, zoals aandelen, cryptocurrencies of ETF’s. Wie wil investeren in goud, zal moeten nagaan of deze activa past bij zijn of haar beleggings-strategie. Vervolgens is het verstandig om te beslissen via welke van de vier methoden je je portefeuille wil aanvullen met goud.

GoldRepublic

Heb jij interesse om te investeren in goud, zilver of platina? Dan kun je overwegen om dat te doen bij een van YoungTrader haar partners: GoldRepublic. Op het platform van GoldRepublic kan je vanaf 1 gram investeren in fysiek goud. Dit goud wordt voor jou opgeslagen in één van de drie zwaarbeveiligde kluizen. De ontwikkeling van jouw vermogen in goud is eenvoudig bij te houden via de app van GoldRepublic.  Meer leren over deze partij? Lees mijn review over GoldRepublic.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.