Een overnamebod op jouw aandelen – wat nu?

Stel je voor, je hebt wat aandelen in een bedrijf en via een openbaar bod komt er een nieuwe grootaandeelhouder binnen de onderneming. Wat nu? Deze nieuwe grote jongen kan via het bestuur of de Raad van Commissarissen van de onderneming allerlei beslissingen doordrukken. Denk hierbij aan fusies, overnames koerswijzigingen en nog een tal van andere situaties die mogelijk effect kunnen hebben op jouw beleggingsportefeuille. In dit artikel bespreken we de gevolgen van fusies en overnames op de beurs en wat deze betekenen voor jou als aandeelhouder.

Omdat een fusie ingrijpend kan zijn voor zowel de onderneming als voor aandeelhouders, is het goed om te weten wat de gevolgen van een fusie zijn en wat een fusie precies inhoudt. Om ervoor te zorgen dat je als aandeelhouder niet opeens met de gebakken peren zit, is hier een aantal belangrijke aspecten en gevolgen van fusies opgesomd.

 

Ruilverhouding

Indien gefuseerd wordt door twee ondernemingen, wordt een ruilverhouding vastgesteld. Deze ruilverhouding bepaalt hoeveel aandelen van onderneming A waard zijn ten opzichte van de aandelen van onderneming B. Op basis van deze verhouding wordt bepaald hoeveel aandelen de aandeelhouders van de doelwit-onderneming ontvangen in de verkrijgende onderneming. 

Driehoeksfusie

Een driehoeksfusie is een specifieke vorm van fuseren, waarbij aandeelhouders geen aandelen krijgen in de verkrijgende onderneming, maar in de overkoepelende organisatie van de verkrijgende onderneming. Hierdoor kan je als aandeelhouder opeens terechtkomen in een beursgenoteerd moederconcern, terwijl de doelwit-onderneming volledig in handen komt van de verkrijgende vennootschap. Hierbij kom je als aandeelhouder dus buiten je oude onderneming te vallen. 

 

Uitstoting

Uitstoting betekent dat je als aandeelhouder gedwongen uitgekocht wordt uit een onderneming. Zo kan een aandeelhouder met 95% van de aandelen de overige 5% van de aandeelhouders uitstoten. Dit kan in combinatie met een fusie worden gedaan. In het geval van een driehoeksfusie, kan een bieder deze truc gebruiken voor uitstoting door de overige aandeelhouders binnen de overkoepelende onderneming te laten komen, waardoor hun aandelen ‘verwateren’ tot onder de 5%. Hierbij zit er niets anders op dan het krijgen van een geldelijke vergoeding voor het verplicht afgeven van je aandelen. Uiteraard is het ontvangen van een zak geld nooit vervelend, maar als je hiertegen gedwongen je aandelen moet afstaan, kan dit toch een apart gevoel geven. 

Goud is niet voor niets al eeuwenlang een favoriete investering van beleggers.

Bescherming van de aandeelhouder

Fusies leveren voordelen op zoals verhoogd maatschappelijk kapitaal en marktkansen. Overnames door private equity kunnen efficiëntie en nieuwe expertise binnenbrengen. Maar als kleine aandeelhouder kan je tegen een fusie zijn. Er zijn beschermingsmechanismen beschikbaar, waaronder de zorgplicht, die de belangen van alle aandeelhouders behartigen tegen eventuele wanprestaties van betrokken bedrijven. Transparantie in fusieplannen is verplicht, dus bedrijven moeten de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) informeren over toekomstige plannen.

Als aandeelhouder is het belangrijk om alert te blijven op deze informatie. Als je tegen een fusie bent, kan je stappen ondernemen om deze te blokkeren, zoals een beroep op vernietiging van het fusiebesluit of een enquêteprocedure. Maar deze juridische routes kunnen duur en tijdrovend zijn, dus kan het efficiënter zijn om je aandelen te verkopen en opnieuw te investeren, zodat je het fusieproces kunt ontlopen.

FinFit template

Meer grip op je geld?

Begin met het organiseren van je financiën in het FinFit-template! Stel meetbare financiële doelen en voer maandelijks je inkomsten en uitgaven in. Dankzij formules en grafieken krijg je direct inzicht in je financiële gewoonten en je vermogensgroei. Zo kan je bijsturen waar nodig en ben je verzekerd dat jij on-track blijft met je financiële doelen! Klik hier voor meer info!

Conclusie

Fusies kunnen financieel voordelig zijn voor aandeelhouders. Echter, als je het niet eens bent met de fusie, bieden beschermingsmaatregelen enige veiligheid. Blijf alert op ontwikkelingen binnen het bedrijf en tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA). Bij onenigheid, overweeg je aandelen te verkopen en tevreden te zijn met de opbrengst. Of je nu fusies ziet als kansen of verkoopmomenten, de wereld van fusies en overnames is vol verrassingen. Succes en happy trading!

De kern van de zaak

Als jouw bedrijf fuseert of wordt overgenomen, kunnen verschillende situaties ontstaan, zoals ruilverhouding, driehoeksfusie en uitstoting. Hoewel fusies kansen bieden, genieten kleine aandeelhouders ook bescherming tegen mogelijke negatieve gevolgen. Transparantie tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) is cruciaal. In geval van onenigheid kun je overwegen je aandelen te verkopen, wat vaak efficiënter is dan juridische stappen. Fusies en overnames zijn vol verrassingen en kansen.

Welkomstactie DEGIRO

Ben je geïnteresseerd om ook te starten met beleggen? Super, daar zal je geen spijt van krijgen. Beleggen biedt een kans om je vermogen te laten groeien. Heb je nog geen toegang tot de beurs? Open een account bij DEGIRO en investeer tegen zeer lage kosten. DEGIRO is een populair platform onder jongeren is het beleggersplatform van DEGIRO. Als je via deze link een account opent bij DEGIRO, krijg je € 100 aan gratis transactietegoed. Liever eerst een review lezen over deze broker? Klik dan hier!

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.