Wat is passief beleggen? De voor- en nadelen

Passief beleggen: het is een term die de laatste jaren steeds vaker opduikt in de financiële wereld. Maar wat is passief beleggen? En wat kan het je opleveren?  In dit artikel gaan we dieper in op passief beleggen (ook wel indexbeleggen genoemd) en geven we je inzicht in de voor- en nadelen van deze beleggingsstrategie. Op die manier weet je waar je rekening mee moet houden en kun je kijken of deze beleggingsstrategie iets voor je is.

Wat is passief beleggen?

Laten we beginnen met de definitie van passief beleggen. Wat houdt het precies in? Bij passief beleggen investeer je in een breed gespreide portefeuille van beleggingen, zoals indexfondsen of ETF’s (Exchange Traded Funds). Het doel is om het rendement van een bepaalde marktindex te volgen, In plaats van deze proberen te verslaan. Met andere woorden, je streeft ernaar om hetzelfde rendement te behalen als de markt als geheel.

Dit is anders dan actief beleggen. Hierbij proberen beleggers de markt actief te verslaan door selectief individuele aandelen te kopen en verkopen. Actieve beleggers geloven dat ze door middel van grondig onderzoek en analyse betere resultaten kunnen behalen dan de markt als geheel. Ze proberen te profiteren van korte termijn schommelingen in de markt en anticiperen op toekomstige trends.

 

Heb je als passieve belegger dan helemaal geen keuze? 

Veel mensen denken dat je als passieve belegger dan helemaal geen keuze meer hebt waarin je investeert. Dat is echter niet zo. Je kunt nog steeds uit verschillende indexfondsen kiezen.

Ingewikkeld? Kijk eens naar deze vergelijking

Stel je voor dat je een tuin gaat onderhouden. Hierin plant je prachtige planten en bloemen die je uiteraard wilt laten groeien, zodat je na verloop van tijd kunt genieten van een prachtige kleurrijke tuin. Een mooie tuin vereist echter wel de nodige aandacht, maar in plaats van elke dag de planten en bloemen individueel water te geven en te verzorgen, kies je ervoor om een automatisch systeem te installeren. Dit systeem zorgt ervoor dat je tuin regelmatig water krijgt, zonder dat je er constant mee bezig hoeft te zijn. Dit is grofweg wat passief beleggen inhoudt.

Voordelen van passief beleggen

Nu je een idee hebt wat passief beleggen inhoudt, kunnen we gaan kijken naar de voor- en nadelen van deze methode. Als je kiest voor passief beleggen, dan zijn er een aantal voordelen waar je van profiteert. In dit artikel nemen we er vier met je door.

  • Lagere kosten: Passief beleggen is over het algemeen goedkoper dan actief beleggen. Dit komt doordat er minder transacties plaatsvinden en er geen noodzaak is voor uitgebreid onderzoek en analyse. Indexfondsen en ETF’s hebben vaak lagere beheerkosten dan actief beheerde fondsen. Ben je benieuwd naar de kosten van passief beleggen? Bekijk hier de tarieven van indexbeleggen bij Brand New Day. 
gezamenlijke spaarrekening
  • Minder kennis van beleggen nodig: Passief beleggen vereist minder kennis dan wanneer je zelf wil beleggen. Je hoeft niet voortdurend de markt in de gaten te houden of te reageren op korte termijn schommelingen. Hierdoor kost het beleggen minder tijd en heb je ook minder kennis nodig.
  • Diversificatie: Door te beleggen in indexfondsen of ETF’s krijg je automatisch een brede spreiding van je beleggingen. Dit vermindert het risico dat je loopt, omdat je niet afhankelijk bent van de prestaties van individuele aandelen.
  • Consistent rendement: Hoewel passief beleggen niet gericht is op het verslaan van de markt, heeft het historisch gezien een consistent rendement op de lange termijn laten zien. Door te beleggen in de gehele markt, profiteer je van de groei van de economie als geheel.

Hoewel passief beleggen niet gericht is op het verslaan van de markt, heeft het historisch gezien een consistent rendement op de lange termijn laten zien

Nadelen van passief beleggen

  • Beperkte flexibiliteit: Passief beleggen houdt in dat je de markt volgt en niet probeert deze te verslaan. Dit betekent dat je beperkt bent in je mogelijkheden om te profiteren van individuele kansen of trends. Als belegger heb je minder controle over je portefeuille.
  • Minder betrokkenheid: Als passieve belegger ben je minder betrokken bij het beleggingsproces. Dit kan een nadeel zijn als je graag actief betrokken bent bij je beleggingen en het leuk vindt om de markt te analyseren en te anticiperen op trends.

Passief beleggen iets voor jou?

Passief beleggen is een beleggingsstrategie waarbij je de markt volgt en streeft naar hetzelfde rendement als de markt als geheel. Het biedt, in tegenstelling tot actief beleggen, lagere kosten, diversificatie en vereist minder kennis van de markt. Beleggen klinkt misschien spannend, maar dat is het absoluut niet. Zeker niet met een goede beleggingsrekening waarin je het overzicht houdt. 

De kern van de zaak

Passief beleggen is meedeinen op de golven van de markt en hopen dat je ongeveer hetzelfde rendement behaalt als de gehele markt. Het mooie ervan is dat het minder kost dan actief beleggen, je kunt je investeringen goed spreiden, en je hoeft niet per se een expert te zijn in alles wat er op de markt gebeurt.

Brand New Day

Brand New Day maakt indexbeleggen eenvoudig voor beginners. Met diverse ETF’s en lage kosten bieden ze een stressvrije en wetenschappelijk onderbouwde aanpak voor goede langetermijnresultaten. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.