Crypto voor beginners | Bitcoin, Ethereum, Chainlink en Litecoin

Ben je nieuwsgierig naar cryptocurrencies en wil je graag deel uitmaken van deze spannende, digitale revolutie? Dit artikel kun je zien als een gids ‘crypto voor beginners’. We duiken samen in de basisprincipes van handelen in cryptocurrencies en ik ga vier grote, bekende cryptomunten met je doornemen. Dat blijkt nog best lastig, want we hebben hier te maken met complexe technologieën. 

Cryptocurrencies als investering

Jij kent cryptocurrencies waarschijnlijk als digitale valuta. Digitale munten waar je in kunt investeren.Er zijn namelijk veel beleggers, waaronder jongeren, die investeren in cryptocurrencies. Het investeren in cryptocurrencies brengt risico’s met zich mee, doordat de koersen erg volatiel zijn en op een veilige manier moeten worden bewaard.

Cryptocurrencies zijn meer dan munten

Wist je dat er achter elke cryptocurrencies een technologie zit met een specifiek doel? Alle cryptocurrencies opereren via de blockchaintechnologie, wat een soort gedecentraliseerd grootboeksysteem is. De blockchain maakt het mogelijk om financiële of data transacties op een betrouwbare wijze uit te voeren, zonder tussenkomst van een centrale partij zoals een bank. Het biedt daarom de mogelijkheid om veilige transacties uit te voeren op wereldwijde schaal, zonder dat er tussenkomst moet zijn van een bank.

Cryptocurrencies zijn dus niet alleen een vorm van geld, maar eerder een innovatieve technologie met veel potentie voor het uitwisselen van geld of (vertrouwelijke) data. Iedere technologie achter een bepaalde cryptomunt heeft weer een eigen functie in relatie tot de blockchain. In de volgende alinea’s bespreek ik de functie van vier bekende cryptomunten. 

crypto voor beginners welkomstbonus

Bitcoin – het fundament van de cryptomarkt

Laten we beginnen met Bitcoin, de allereerste en meest bekende cryptocurrency. Het doel van Bitcoin is om een betalingssysteem te creëren dat niet afhankelijk is van banken. Met behulp van veilige codes kunnen mensen snel en veilig geld naar elkaar sturen. Bitcoin is niet in handen van één persoon of organisatie, waardoor het een alternatief is voor normale, tastbare munten. 

Het heeft de potentie om de financiële wereld te veranderen en mensen overal ter wereld financiële vrijheid te geven. Vandaar dat de interesse in Bitcoin wereldwijd bestaat, maar er bestaan op dit moment nog een paar uitdagingen die overwonnen moeten worden om Bitcoin wereldwijd als betaalmiddel in te zetten. 

Ethereum – meer dan een digitale munt

Het doel van de technologie achter Ethereum is het aanbieden van een gecentraliseerd platform, waar ontwikkelaars applicaties op kunnen bouwen en uitvoeren. Het stelt gebruikers in staat om transacties uit te voeren en slimme contracten te gebruiken om verschillende vormen van digitale interacties mogelijk te maken, zoals het beheren van digitale activa, het creëren van gedecentraliseerde financiële toepassingen en het uitvoeren van transparante crowdfunding. Kortom, Ethereum streeft ernaar om de mogelijkheden van blockchain technologie verder uit te breiden door het toegankelijk te maken voor iedereen om aan innovaties te werken.

Chainlink – de brug tussen crypto en de echte wereld

Het doel van Chainlink is om slimme contracten op blockchainnetwerken toegang te geven tot betrouwbare informatie van buitenaf. Het is bedoeld om als een soort brug tussen de blockchain en de echte wereld te opereren. Zo kunnen slimme contracten lastige taken uitvoeren op basis van realtime informatie, zoals betalingen en gegevensverificatie. Met andere woorden, Chainlink vergroot de functionaliteit van slimme contracten door een soort toegangspoort te vormen waardoor externe gegevens kunnen worden opgenomen in het blockchain-network. Wil je investeren in Chainlink? Maak een account aan bij Bitvavo en ontvang gratis € 10 om Chainlink mee te kopen. 

Litecoin – snelle en lichte transacties

En als laatste hebben we nog Litecoin. Het doel van de technologie achter Litecoin is om een alternatief te bieden voor traditionele valuta en het gemakkelijker te maken om online en wereldwijd betalingen te doen. Het is gebaseerd op dezelfde (blockchain)technologie als Bitcoin, maar biedt enkele verbeteringen ten opzichte van Bitcoin. Litecoin streeft ernaar om een betrouwbaar en efficiënt digitaal betalingsnetwerk te zijn, waarbij transacties snel worden bevestigd en de kosten laag blijven. Wil je investeren in Litecoin? Maak een account aan bij Bitvavo en ontvang gratis € 10 om Litecoin mee te kopen. 

crypto voor beginners

Investeren in cryptocurrencies

Nu je bekend bent met enkele belangrijke cryptocurrencies en hun technologieën, wil je misschien zelf de wereld van cryptocurrencies verkennen. Bitvavo is een gebruiksvriendelijk platform waarmee je eenvoudig cryptocurrencies kunt kopen, verkopen en beheren. Door via mijn persoonlijke link een account te openen bij Bitvavo, ontvang je je € 10 aan crypto gratis. Je mag zelf kiezen aan welke munt je dit uitgeeft. Wil je graag meer leren over Bitvavo? Dat kan door mijn review over deze exchange te lezen. Vind je het prettiger om eerst je kennis over cryptocurrencies in het algemeen te vergroten? Via mijn blog lees je alles over cryptocurrencies.

De kern van de zaak

Cryptocurrencies meer zijn dan alleen digitale valuta en dat ze werken via de blockchaintechnologie. Elke cryptomunt heeft een specifieke functie in relatie tot de blockchain. Bitcoin streeft naar een bankonafhankelijk betalingssysteem, Ethereum biedt een platform voor applicaties en slimme contracten, Chainlink verbindt de blockchain met de echte wereld, en Litecoin is een alternatief betalingsnetwerk met snelle transacties.

Bitvavo

Indien je interesse hebt om een account te openen bij Bitvavo, kan je gebruik maken van een doorlopende welkomstactie. Als je via deze link een account opent, dan hoef je over de eerste 1000 euro aan handel geen transactiekosten te betalen. Meer leren over Bitvavo? Lees mijn review of lees mijn blog ‘Hoe bescherm ik mijn crypto bij Bitvavo?’

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.