Beleggen in goud | De rol van goud door de jaren heen

Ben je nieuwsgierig naar de fascinerende aantrekkingskracht van goud door de eeuwen heen? Goud is niet alleen maar glinsterend metaal; het heeft een rijke geschiedenis vol betekenis. Door de jaren heen heeft goud vaak een andere maatschappelijke rol gehad. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de tijd om de historische waarde van goud te ontdekken. We evalueren of het vandaag de dag aantrekkelijk is om te beleggen in goud.

Investeren bij GoldRepublic

De magie van goud

De geschiedenis van goud gaat ‘way back!’. Goud heeft altijd een mystieke aantrekkingskracht gehad, omdat het heel vroeger al werd beschouwd als een kostbaar en waardevol. De glans, duurzaamheid en zeldzaamheid maakten dit edelmetaal bijzonder. Omdat het niet makkelijk te verkrijgen was en er prachtig uitzag, werd goud al snel geassocieerd met waardevol en goddelijkheid. Ook vond men dat de zon een gouden kleur had, het symbool van leven en energie.

Goud als waardevolle munteenheid

Goud heeft een cruciale rol gespeeld als munteenheid in de geschiedenis. Het werd gebruikt als ruilmiddel en later als waardestandaard. Oude beschavingen zoals de Egyptenaren, Grieken en Romeinen sloegen hun eigen gouden munten, waardoor goud een universeel symbool van welvaart en macht werd.

 

Een schatkist vol goud

Naast munteenheid, werd goud veel gebruikt als geliefde schat in de kluizen van koningen en keizers. Het vertegenwoordigde niet alleen rijkdom, maar ook soevereiniteit en superioriteit. Denk aan de legendarische rijkdom van koning Midas, die alles in goud veranderde met een aanraking, of aan de mythische goudmijnen van koning Salomo. Deze verhalen blijven onze verbeelding prikkelen en onderstrepen de onweerstaanbare aantrekkingskracht van goud. Nog steeds zien we goud terug in verschillende films, waarbij er gezocht wordt naar een gouden tombe, schat of kroon.

 

Een veilige haven in onrustige tijden

Goud heeft door de eeuwen heen consistent bewezen een waardevolle investering te zijn, vooral tijdens periodes van economische en politieke onrust. In tijden van oorlogen en conflicten hebben mensen vaak hun vertrouwen in goud gesteld vanwege de stabiele waarde die het behoudt, zelfs wanneer andere activa aanzienlijk in waarde dalen.

Tijdens financiële crises heeft goud ook zijn veerkracht getoond. Terwijl de waarde van valuta kan dalen door inflatoire druk en onzekerheid op de markten, heeft goud historisch gezien zijn koopkracht behouden. Dit komt doordat goud intrinsieke waarde heeft en niet afhankelijk is van het vertrouwen in een specifieke munteenheid. Een ander voordeel van goud is dat het een tastbaar actief is, in tegenstelling tot veel andere beleggingsmogelijkheden. Je kunt fysiek goud in handen hebben, wat een gevoel van zekerheid en controle geeft. In tijden van onzekerheid over financiële instellingen en markten kan het bezitten van fysiek goud een gevoel van gemoedsrust geven. Interesse in het aankopen van fysiek goud? Lees: investeren in edelmetalen via GoldRepublic 

Trade Republic Fractionele Obligaties

Goud kopen tegen de beste prijs

Wil je goud kopen tegen de laagste prijs? Er zijn verschillende manieren om goud te verwerven, maar fysiek goud biedt de beste bescherming en eigendomszekerheid. Bij GoldRepublic heb je de mogelijkheid om voordelig goud aan te schaffen vanaf slechts 1 gram, en je kunt er altijd op vertrouwen dat het goud volledig aan jou is toegewezen. Op die manier weet je precies welke goudbaar van jou is. Daarnaast creëert het kostenefficiëntie, omdat je met meerdere investeerders een goudbaar deelt. Het is belangrijk om te weten dat grotere goudbaren vaak voordeliger zijn, omdat de productiekosten over meer grammen goud worden verdeeld. Bij GoldRepublic kun je zowel van de kleinste als de grotere goudbaren profiteren, afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en investeringsdoelen.

Goud wordt niet ervaren als een investering voor snel rendement. Het is prettig om een lange adem te hebben als je investeert in goud.

Goud als investeringsmiddel

Het moge duidelijk zijn dat goud verschillende functies heeft en veel meer is dan enkel een blinkend metaal. Als je op zoek bent naar een waardevolle investering, kun je goud overwegen. Het heeft de tand des tijds doorstaan, biedt bescherming tegen inflatie en fungeert als een veilige haven in woelige tijden. Maar hoe heeft goud het gedaan als investeringsmiddel?

Historisch gezien heeft goud een solide prestatie geleverd. Hoewel de prijzen op korte termijn kunnen schommelen, heeft goud op de lange termijn gestage groei laten zien. Het is belangrijk om te beseffen dat goud niet bedoeld is als een snel rendement, maar eerder als een langetermijninvestering. Het kan dienen als een aanvulling op je beleggingsportefeuille.

 

Diversificeren kun je leren

Door te investeren in verschillende activaklassen, zoals aandelen, obligaties en fysiek goud, verminder je het risico van eenzijdige blootstelling aan één markt. Goud heeft historisch gezien vaak een negatieve correlatie gehad met aandelen, wat betekent dat wanneer aandelen in waarde dalen, de waarde van goud vaak stijgt. Dit kan helpen om de volatiliteit van je portefeuille te verminderen.

hoe ik startte met goud

Het is echter belangrijk om op te merken dat elke investering risico’s met zich meebrengt, en goud is geen uitzondering. Net als bij andere activa kan de koers van goud fluctueren, afhankelijk van verschillende factoren zoals economische omstandigheden, marktsentiment en geopolitieke gebeurtenissen. Het is dus belangrijk om vooraf onderzoek te doen, je goed te informeren en indien nodig professioneel advies in te winnen voordat je besluit te investeren in goud. Wil je graag meer leren over de risico’s van goud? Klik dan op ‘de risico’s van investeren van goud‘.

Goud staat erom bekend dat het af en toe extreme uitschieters heeft, maar vooral bestaat uit langere perioden met relatief weinig beweging. Na obligaties, is goud het minst volatiel van alle beleggingen. Aandelenprijzen zijn volatieler dan goud. Voor lange termijn beleggers zijn negatieve korte termijn fluctuaties minder relevant. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen tijdelijke schokken op korte termijn en fundamentele schokken van de goudprijs op lange termijn.

De kern van de zaak

Goud is niet alleen van fascinerende historische waarde en betekenis, maar het heeft ook bewezen een aangename investering te kunnen zijn. Door het vermogen om inflatie te weerstaan, stabiliteit te bieden in turbulente tijden en de mogelijkheid om je beleggingsportefeuille te diversifiëren, kan goud een waardevolle toevoeging zijn aan je financiële strategie. In dit artikel nemen we een kijkje terug in de tijd om de verschillende maatschappelijke rollen van goud (als investeringsmiddel) te bespreken.

GoldRepublic

Heb jij interesse om te investeren in goud, zilver of platina? Dan kun je overwegen om dat te doen bij een van YoungTrader haar partners: GoldRepublic. Op het platform van GoldRepublic kan je vanaf 1 gram investeren in fysiek goud. Dit goud wordt voor jou opgeslagen in één van de drie zwaarbeveiligde kluizen. De ontwikkeling van jouw vermogen in goud is eenvoudig bij te houden via de app van GoldRepublic.  Meer leren over deze partij? Lees mijn review over GoldRepublic.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.