Is investeren in goud verstandig?

Als het gaat om investeren, zijn er talloze opties beschikbaar. Van aandelen en obligaties tot onroerend goed en cryptocurrencies. De keuzemogelijkheden lijken eindeloos. Maar wat als ik je vertel dat er een investering is die al eeuwenlang wordt gewaardeerd en een veilige haven biedt in tijden van economische onzekerheid? Dan heb ik het over goud!

Investeren in fysiek goud is altijd al een populaire keuze geweest voor beleggers over de hele wereld. Maar waarom is dat zo? Is investeren in goud verstandig? En wat maakt goud zo’n aantrekkelijke investering? Laten we eens kijken naar een paar voordelen van investeren in fysiek goud.

1. Waardebehoud:

Eén van de belangrijkste redenen waarom beleggers voor goud kiezen, is dat het zijn waarde behoud. In tegenstelling tot valuta’s of aandelen, heeft goud een lange geschiedenis van waardebehoud. Het is een tastbaar bezit dat niet afhankelijk is van het vertrouwen in een derde partij.

Is investeren in goud verstandig

2. Bescherming tegen inflatie

Inflatie zorgt ervoor dat de waarde van geld afneemt en de prijzen van goederen en diensten stijgen. In tijden van hoge inflatie kan het bezitten van goud een effectieve manier zijn om je koopkracht te beschermen. Goud wordt vaak gezien als een hedge tegen inflatie, omdat de prijs van goud meestal stijgt wanneer de waarde van valuta daalt.

 

3. Diversificatie

Eén van de belangrijkste principes van beleggen is diversificatie. Door je geld over verschillende activa te spreiden, verlaag je je risico. Goud kan een waardevolle toevoeging zijn aan je beleggingsportefeuille. De prijs van goud heeft namelijk vaak een andere richting dan de prijs van andere activa.

 

4. Veilige haven

In tijden van economische onzekerheid en volatiliteit op de markten, wordt goud vaak gezien als een veilige haven. Beleggers zoeken naar stabiliteit en zekerheid, en goud biedt dat. Het heeft de reputatie een stabiele en waardevaste investering te zijn. Zelfs in tijden van crisis.

De nadelen van investeren in goud

Investeren in goud kan natuurlijk ook enkele nadelen met zich meebrengen. Hieronder nemen we de belangrijkste met je door: 

 

1. Rendement laat vaak lang op zich wachten

Als je in goud investeert, zul je doorgaans niet snel rendement behalen. Investeren in goud wordt daarom ook wel gezien als lange termijn investering. Dit zegt echter niets over de kwaliteit van de investering. 

 

2. De goudprijs is volatiel

De goudprijs kan aanzienlijk variëren. Denk hierbij aan: economische omstandigheden, geopolitieke gebeurtenissen en marktsentiment.

Cursus ETF-beleggen

Waar kun je fysiek goud kopen? 

Nu je op de hoogte bent van de voordelen van het investeren in fysiek goud, vraag je je misschien af waar je het kunt kopen. Er zijn verschillende opties beschikbaar. Hieronder neem ik een paar met je door:

 

1. Juweliers

Veel juweliers bieden gouden munten en baren aan voor verkoop. Dit kan een handige optie zijn als je het goud fysiek wilt zien voordat je het koopt. Houd er echter rekening mee dat juweliers vaak een premie rekenen bovenop de marktprijs. Daarnaast dien je het thuis op te slaan. 

 

2. Online dealers

Er zijn talloze online dealers die goud aanbieden voor verkoop. Dit kan een handige optie zijn als je de voorkeur geeft aan gemak en een breed scala aan keuzes wilt hebben. Zorg er wel voor dat je een gerenommeerde dealer kiest en controleer de beoordelingen en feedback van andere klanten voordat je een aankoop doet.

 

3. Gold Republic

Een andere optie om fysiek goud te kopen is via Gold Republic. Gold Republic is een betrouwbare en transparante aanbieder van fysiek goud. Ze bieden een breed scala aan gouden munten en baren aan tegen aantrekkelijke prijzen. Bovendien biedt Gold Republic de mogelijkheid om je goud veilig op te slaan in een beveiligde kluis.

Beginnen met investeren bij Gold Republic

Lijkt investeren in goud jou nu interessant? Dan raad ik je aan eens bij Gold Republic te kijken. Je opent gemakkelijk een account en kunt vervolgens direct beginnen met het aankopen van fysiek goud. Dit wordt veilig voor jou opgeslagen in een kluis naar keuze.

Investeren brengt risico’s met zich mee

Investeringen brengen altijd risico’s met zich mee, en het is belangrijk om je eigen onderzoek te doen voordat je besluit om in goud te investeren. Maar met de voordelen van waardebehoud, bescherming tegen inflatie, diversificatie en veiligheid, kan het investeren in fysiek goud een verstandige keuze zijn voor beleggers die op zoek zijn naar stabiliteit en zekerheid.

De kern van de zaak

Investeringen brengen altijd risico’s met zich mee, en het is belangrijk om je eigen onderzoek te doen voordat je besluit om in goud te investeren. Maar met de voordelen van waardebehoud, bescherming tegen inflatie, diversificatie en veiligheid, kan het investeren in fysiek goud een verstandige keuze zijn voor beleggers die op zoek zijn naar stabiliteit en zekerheid.

GoldRepublic

Heb jij interesse om te investeren in goud, zilver of platina? Dat kan nu heel eenvoudig via GoldRepublic. Na aankoop worden jouw edelmetalen naar een beveiligde kluis gebracht en ben je juridisch eigenaar. Open hier een account bij GoldRepublic of lees mijn review over deze partij.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.