Hoe beïnvloedt geopolitiek de goudkoers?

Iedereen weet natuurlijk wat goud is! Het glanzende metaal dat al eeuwenlang de mensheid fascineert en bekend staat als enorm waardevol. Goud is erg kostbaar en de prijs wordt onder andere bepaald door vraag en aanbod.

Maar wist je dat de goudkoers niet alleen wordt beïnvloed door vraag en aanbod, maar ook door geopolitieke gebeurtenissen? In dit blogartikel gaan we dieper in op de invloed van de geopolitiek op de goudkoers en wat de unieke eigenschap is van goud waardoor dit edelmetaal juist in waarde kan stijgen tijdens conflicten. 

Investeren in fysiek goud

Goud als reservemiddel: een unieke eigenschap

In tegenstelling tot aandelen, obligaties of andere financiële instrumenten, heeft goud een unieke eigenschap: het wordt wereldwijd gebruikt als reservemiddel. In tijden van economische onzekerheid of geopolitieke conflicten slaan landen goud in als een soort ‘veiligheidsnet’. Dit heeft een directe invloed op de goudkoers. Een reservemiddel is een activa die centrale banken aanhouden om hun economische stabiliteit te waarborgen, en goud heeft zich door de jaren heen bewezen als zo’n stabiele asset.

De Invloed van geopolitiek op de goudkoers

“Goud glanst niet alleen in de zon, maar ook in tijden van crisis.” Dit is een bekende uitspraak in de wereld van investeerders. Maar waarom is dit zo? En hoe beïnvloedt geopolitiek de goudkoers? Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden van hoe geopolitiek de goudkoers kan beïnvloeden:

Goud glanst niet alleen in de zon, maar ook in tijden van crisis.

 1. Internationale conflicten: Wanneer er grote internationale conflicten zijn, of serieuze dreigingen daarvan, zoeken investeerders naar stabielere beleggingsopties. Goud, met zijn lange geschiedenis van waardebehoud, wordt vaak gezien als zo’n veilige haven.
 2. Economische sancties: Geopolitieke beslissingen, zoals het opleggen van economische sancties aan landen, kunnen onzekerheid in de financiële markten veroorzaken. In zulke tijden kan de vraag naar goud toenemen als een tegenwicht tegen potentiële valuta-devaluaties of inflatie.
 3. Centrale banken en goudreserves: Landen kunnen besluiten om hun goudreserves te vergroten of te verminderen op basis van geopolitieke overwegingen. Bijvoorbeeld, als een land zijn vertrouwen in een bepaalde munteenheid verliest, kan het kiezen om meer goud in te slaan, wat de prijs kan opdrijven.
 4. Handelsoorlogen: Deze kunnen leiden tot een verminderd vertrouwen in economische groei en investeerders kunnen zich dan wenden tot goud als bescherming tegen economische teruggang.

Door deze factoren en de dynamiek van de goudmarkt beter te begrijpen, kan je als belegger helpen betere beslissingen te nemen als het gaat om investeren in fysiek goud. Terwijl goud een eeuwenoud metaal is, blijft het relevant in de complexe financiële wereld van vandaag.

fysiekgoudinvesteren

Investeren in fysiek goud vs Beleggen op de beurs

Investeren in fysiek goud is anders dan beleggen op de beurs. Maar wat zijn de verschillen precies? Laten we deze hieronder eens doornemen:

 1. De investering: Beleggen in fysiek goud houdt in dat je daadwerkelijk goud koopt in de vorm van munten, staven of andere fysieke vormen. Hiermee krijg je een tastbaar bezit in handen. Beleggen op de beurs daarentegen, betekent dat je aandelen, obligaties of andere financiële instrumenten koopt van bedrijven die op de beurs zijn genoteerd. In dit geval bezit je een stukje van dat bedrijf of een schuldbewijs.
 2. Het risico: Beleggen in fysiek goud wordt vaak gezien als een veilige haven in tijden van economische onzekerheid, omdat de waarde van goud over het algemeen stabiel blijft en dus zelfs kan stijgen. Beleggen op de beurs kan potentieel hogere rendementen opleveren, maar gaat ook gepaard met een hoger risico, vooral op korte termijn.
 3. Opslag en onderhoud: Fysiek goud, vooral in grote hoeveelheden, moet veilig worden opgeslagen, wat kan leiden tot extra kosten zoals kluisverhuur of verzekeringskosten. Aandelen en obligaties zijn echter digitale of papieren activa die geen fysieke opslagruimte of specifiek onderhoud vereisen, wat de beheerkosten kan minimaliseren.
 4. Marktfactoren: De prijs van goud wordt beïnvloed door diverse macro-economische factoren zoals inflatie, politieke onrust, rentestanden en de waarde van de Amerikaanse dollar. Aandelenprijzen daarentegen worden niet alleen beïnvloed door wereldwijde economische trends, maar ook door bedrijfsspecifieke factoren zoals winstgevendheid, bedrijfsnieuws, fusies en overnames, en de algemene gezondheid van de industrie waarin het bedrijf actief is.

Investeren in fysiek goud via Gold Republic

Investeren in goud kan dus erg interessant zijn en is een mooie manier om je beleggingsportefeuille te diversifiëren. Wil je zelf investeren in fysiek goud? Dat kan gemakkelijk via Gold Republic! Hieronder leg ik uit hoe het werkt: 

 1. Open een account: maak een account aan op de Gold Republic website.
 2. Kies het type edelmetaal: Kies voor goud, zilver of koper en geef aan hoeveel je wilt kopen.
 3. Geef aan in welke kluis je het wilt bewaren: je kunt kiezen tussen een zwaar beveiligde kluis in Amsterdam, Zurich of Frankfurt.
 4. Doe je aankoop: Voltooi je aankoop en Gold Republic zorgt voor de rest.

 

Investeren in goud, doen of niet doen?

Investeren in goud kan een slimme zet zijn, vooral in tijden van geopolitieke onzekerheid. Het biedt een stabiele waardeopslag en je kunt je portfolio diversifiëren. Goud kun je gemakkelijk kopen via partijen zoals Gold Republic. Zij doen de opslag, zodat je thuis niet het goud hoeft op te slaan in je eigen kluis, maar wel goud kunt kopen tegen de beste prijs.

De kern van de zaak

Het kan verstandig zijn om te investeren in fysiek goud, vooral wanneer er sprake is van geopolitieke onzekerheid. Dit edelmetaal fungeert als een betrouwbare waardeopslag en biedt de mogelijkheid om je beleggingsportefeuille te diversifiëren. Goud is gemakkelijk verkrijgbaar bij dienstverleners zoals Gold Republic, die tevens de opslag verzorgen. Hierdoor hoef je geen goud thuis op te bergen in je eigen kluis, terwijl je toch kunt profiteren van de beste prijzen.

GoldRepublic

Heb jij interesse om te investeren in goud, zilver of platina? Dan kun je overwegen om dat te doen bij een van YoungTrader haar partners: GoldRepublic. Op het platform van GoldRepublic kan je vanaf 1 gram investeren in fysiek goud. Dit goud wordt voor jou opgeslagen in één van de drie zwaarbeveiligde kluizen. De ontwikkeling van jouw vermogen in goud is eenvoudig bij te houden via de app van GoldRepublic.  Meer leren over deze partij? Lees mijn review over GoldRepublic.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.