Bitcoin versus Altcoin

Investeren in cryptocurrencies? Grote kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er bestaan een tal aan cryptocurrencies: bitcoin is de meest bekende, maar je hebt vast ook wel eens van de term ‘altcoins’ gehoord? Simpel gezegd zijn dat alle cryptocurrencies op bitcoin na. Een bekend dilemma onder beleggers is Bitcoin versus Altcoin. Bij welk team hoor jij? 

Altcoin staat voor ‘alternative bitcoin’. Altcoins zijn nauw verbonden met de bitcoin; als de koers van bitcoin verandert, dan reageren de koersen van altcoins hierop. Zit bitcoin in een bull market? Dan stijgen de koersen van altcoins ook. Andersom geldt hetzelfde voor dalende koersen wanneer bitcoin in een bear market zit.

Altcoins

Altcoins zijn ontstaan door de stijgende vraag naar blockchain. Iedere altcoin is gebouwd rondom een eigen project dat in relatie staat met de blockchain technologie. Op bepaalde aspecten van bitcoin bieden altcoins een sterker product, zoals bijvoorbeeld een snellere afhandeling van betaling of een efficiëntere betalingsstructuur. Je zou kunnen zeggen dat in de markt bepaalde functies meer gewenst zijn dan andere. Er wordt gespeculeerd dat elke altcoin met een nuttige functie zal leiden tot het optimaliseren van bitcoin. Of dit daadwerkelijk gebeurt, gaan we vanzelf meemaken. In deze post licht ik drie altcoins toe zodat je beter begrijpt om wat voor een functies het kan gaan.

bitcoin

Ethereum

Ethereum is een softwareplatform gebouwd op de blockchain technologie. Ethereum maakt de blockchain technologie makkelijker door toepassingen te ontwikkelen die samenwerken met de technologie. Die toepassingen worden gebruikt om allerlei vormen van transacties decentraal te regelen, zoals het afsluiten van contracten, het regelen van betalingen of het sturen van berichten. Deze toepassingen heten dApps (kort voor: decentralized Apps). Ik vergelijk het vaak met Apple; in de App-store kun je verschillende applicaties downloaden. Deze apps zijn ontwikkeld door onafhankelijke partijen, maar jij downloadt ze op jouw iPhone. In het geval van Ethereum zijn de dApps ontwikkeld door Application-ontwikkelaars binnen het Ethereum netwerk.

Op het Ethereum platform wordt gehandeld met een eigen munt, namelijk de ether. Applicatie-ontwikkelaars betalen ethers voor transactiekosten en diensten op het Ethereum-netwerk. Inmiddels wordt er flink gehandeld in ethers, waardoor de koers van ether de laatste jaren is gestegen. Waarom zijn investeerders zo’n fan van Ethereum? Het is een netwerk waar oneindig dApps binnen ontwikkeld kunnen worden, wat enorm veel kansen biedt binnen de FinTech industrie. Niet alleen investeerders zien die waarde in, ook steeds meer bedrijven erkennen de waarde hiervan.

Cardano

Cardano is een open-source blockchain project. (Weer zo’n makkelijke term, not!) Cardano is ontwikkeld om financiële applicaties uit te voeren, die wereldwijd door bedrijven, consumenten én overheden gebruikt kunnen worden. Het project focust zich dus specifiek op financiële applicaties. De financiële applicaties worden gebouwd om het proces van het verzenden en het ontvangen van digitaal geld te ondersteunen. In tegenstelling tot andere blockchain projecten heeft Cardano een onderzoeksgerichte aanpak gevolgd, om zo de problemen van de hedendaagse consument te kunnen oplossen. De token die bij het cardano project hoort is ADA.

Het Cardano project bestaat uit verschillende lagen, dat het makkelijk maakt voor codeerders en ingenieurs om de technologie te onderhouden. Net als Ethereum wilt het Cardano team een laag toevoegen aan het project, die het mogelijk maakt om gedecentraliseerde applicaties te ontwikkelen. Zodra dat doel is bereikt zal het Cardano team een extra laag ontwikkelen waarin smart contracts – met betrekking tot financiële voorschriften en juridische overeenkomsten – geschreven kunnen worden. Om deze reden kan het Cardano project ook worden gebruikt door overheden, waardoor de markt in één keer een stuk groter wordt.
Beginnen met crypto stappenplan

Chainlink

Chainlink is een platform dat smart contracts beschikbaar wil maken voor de hele wereld. Smart contracts kunnen een geweldige uitkomst bieden voor veel industrieën, echter zien we op dit moment nog dat smart contracts niet effectief communiceren met externe systemen. Het project van Chainlink wil dit probleem oplossen.

De naam Chainlink verklapt het al: het project wil meerdere blockchains aan elkaar verbinden, in de vorm van externe systemen. Dit doen ze door de smart contracts toegang te geven tot middelen, zoals web API’s en traditionele bankgegevens. Instanties die deze middelen bieden maken gebruik van de smart contracts aangeboden door Chainlink. Zo hoeven ze niet zelf over te stappen naar een nieuw systeem, wat tijd, geld en moeite bespaart. Naast het feit dat ze deze smart contract mogen gebruiken, ontvangen ze ook LINK-tokens ter beloning voor het aanleveren van data en web API’s. LINK is de token die hoort bij het Chainlink project.

De naam Chainlink verklapt het al: het project wil meerdere blockchains aan elkaar verbinden, in de vorm van externe systemen.

Hoe ga je als beginner van start met altcoins?

Nu je meer weet over de functies van altcoins snap je het verschil met bitcoin hopelijk wat beter. Als het antwoord op de vraag ‘Bitcoin versus altcoin’ bij jou altcoin is, hoe weet je dan als beginner in welke altcoins je moet investeren? Als je over de functies van ETH, ADA en LINK leest, zou je denken dat je een tech-wizard moet zijn om te kunnen bepalen welke altcoin succesvol gaat worden… Hoe doen andere investeerders dit?

bitcoin altcoin

Eerlijk, er bestaan veel projecten die het niet overleven in de cryptomarkt. Het belangrijkste is dat het nut en de waarde van een project wordt erkend door de markt. Een indicator voor de acceptatie van een project is het handelsvolume van de bijbehorende token. De top 10 cryptocurrencies bestaat uit een selectie van tien tokens met de hoogste marktkapitalisatie. Oftewel, deze crypto’s worden het meeste verhandeld onder crypto-investeerders. Als beginner is het een verstandige eerste stap om enkel te focussen op deze selecte groep cryptocurrencies. Hoe groter de markt van een token, hoe meer middelen het bijbehorende blockchain project heeft om zich te ontwikkelen. Uiteindelijk is het doel om te investeren in een succesvol blockchain project dat op grote schaal zal opereren. De bijbehorende token zal dan veel verhandeld worden, wat weer bevorderend werkt voor de koers.

Hoe investeer ik in altcoins?

Wil jij investeren in altcoins, maar vind je het lastig om een betrouwbare broker te kiezen? Wil jij weten welke altcoins er in de top 10 staan? Investeren in cryptocurrencies kan eenvoudig via Bitvavo: een gebruiksvriendelijk platform dat gelooft in het traden van crypto op een veilige, simpele en persoonlijke manier. 

De kern van de zaak

Als je start met handelen in cryptocurrencies, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Een bekend dilemma onder jonge beleggers is ‘Bitcoin versus Altcoin’. Er bestaat maar één Bitcoin. Overige cryptocurrencies zijn per definitie altcoins, want alt staat in dit geval voor alternatieve coins.

Bitvavo

Indien je interesse hebt om een account te openen bij Bitvavo, kan je gebruik maken van een doorlopende welkomstactie. Als je via deze link een account opent, dan hoef je over de eerste 1000 euro aan handel geen transactiekosten te betalen. Meer leren over Bitvavo? Lees mijn review.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.