Trends cryptocurrencies 2023 volgens experts

Veel mensen hopen dat de cryptomarkt in 2023 meer te bieden heeft dan in 2022. Mede door de oorlog in Oekraïne zagen we de kosten in veel landen oplopen, terwijl de koopkracht daalde. Dat is een van de redenen dat veel mensen hun geld uit beleggingen haalden en we in een bear market terecht kwamen. Veel cryptoexperts delen hun mening over de ontwikkelingen voor cryptocurrency in 2023. We nemen de belangrijkste trends en ontwikkelingen met je door.

Meer bedrijven kijken naar Web3

Er is steeds meer interesse in Web3. Dit is een ontwikkeling waarbij centrale applicaties, diensten en producten gedecentraliseerd worden. Denk aan decentrale advertenties (Direct-to-Consumer), decentrale online werelden (de metaverse), decentrale financiële diensten en producten (DeFi), decentrale digitale contracten (smart contracts) en nog veel meer. Het is de afgelopen jaren duidelijk geworden dat de vraag naar decentrale producten groeit. De kans is volgens experts groot dat bedrijven steeds vaker gaan inspelen op deze vraag, en dus ook naar Web3 gaan kijken. Web3 biedt de unieke kans om voor op concurrenten uit te lopen.

Bitvavo

Meer regulatie binnen de cryptomarkt

We hebben in 2022 gezien wat de gevaren van een vrijwel ongereguleerde cryptomarkt zijn. Denk maar eens aan het fiasco rond Terra (LUNA) of de ondergang van FTX Exchange. Veel mensen zijn hier geld kwijtgeraakt, en dan hebben we nog niet gesproken over het groeiend aantal oplichtingspraktijken binnen de cryptomarkt. Crypto traders hebben een haat-liefdeverhouding met regulatie. Cryptocurrency moet volgens velen geheel decentraal werken, zonder bemoeienis van grote centrale instanties. Op hetzelfde moment zien we dat een ongereguleerde markt voor veel gevaar en risico zorgt. Regulatie beschermd crypto handelaren en kan de hoge volatiliteit van cryptocurrencies beperken. De Europese Unie is bezig met de MiCA (Market in Crypto-Assets) wetgeving, wat voor betere controle over bedrijven binnen de cryptomarkt moet zorgen. Dan komt ook nog ISO 20022 eraan; een internationale standaard voor het uitwisselen van financiële gegevens. Verschillende cryptocurrencies (Quant, Ripple, Stellar, MIOTA, Hedera Hashgraph, Cardano en Algorand) hebben aangegeven aan deze standaard te willen voldoen.

Minder interesse in ongereguleerde crypto exchanges

Wanneer een exchange niet gereguleerd wordt kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen. Dat hebben we in 2022 gezien bij FTX Exchange, die hun boekhouding allesbehalve op orde had. Een groot deel van de gebruikers raakte hierdoor (gedeeltelijk) hun geld kwijt. Het is dan niet mogelijk om via een omweg geld terug te krijgen, wat wel bij gereguleerde financiële instellingen het geval is. Zo kennen we in Nederland het depositogarantiestelsel. Wanneer een financiële instelling dit biedt, is jouw vermogen verzekerd bij diefstal of een faillissement. Bitvavo is zo’n Nederlandse crypto exchange is volledig gereguleerd is en dit garantiestelsel aan zijn gebruikers biedt. Wanneer jouw crypto wordt gestolen, dekt Bitvavo de schade tot 100.000 euro. Ook staat de exchange onder controle van de AFM (Autoriteit Financiële Middelen) en DNB (De Nederlandsche Bank). Wil jij starten met het handelen in crypto? Open een account bij Bitvavo en ontvang gratis transactiekosten over de eerste € 1000 aan handelstegoed.

cryptocurrency

Web3 climate-tech en gaming

Het is de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden dat we een groot klimaatprobleem hebben. Overheden stellen nieuwe regels op die de uitstoot van broeikasgassen moet verminderen, om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Er zijn ook steeds meer bedrijven die zich bezighouden met het ontwikkelen van oplossingen tegen klimaatverandering. Volgens experts zullen we in 2023 meer oplossingen binnen Web3 zien. Omdat Web3 volledig op de blockchain draait, biedt het kansen en mogelijkheden die we niet bij centrale platforms terugzien. De blockchain is decentraal, transparant, onveranderbaar en open-source. Nieuwe klimaatoplossingen zouden dan ook prima op de blockchain ontwikkeld kunnen worden.  In 2021 en 2022 zagen we al dat blockchain games, ook wel GameFi of Play-to-Earn (P2E) genoemd, steeds populairder werden. De waarde van tokens van games als Decentraland en The Sandbox stegen, net als het aantal gebruikers van deze online games. Volgens experts zullen we in 2023 weer een opleving van Web3 games zien. Dat komt mede doordat er steeds meer mogelijk is, waardoor games van geavanceerde functies voorzien worden.

Volgens experts is de kans groot dat we in 2023 een toename in het gebruik van Ethereum gaan zien. Dit betekent dat Ethereum dus nóg breder ingezet gaat worden voor de ontwikkeling van dApps en DeFi. 

Toenemend gebruik en interesse in Ethereum

In 2022 ging Ethereum over naar een Proof-of-Stake consensus mechanisme, waardoor het sneller en goedkoper transacties moet verwerken. Volgens experts is de kans groot dat we in 2023 een toename in het gebruik van Ethereum gaan zien. Dit betekent dat Ethereum dus nóg breder ingezet gaat worden voor de ontwikkeling van dApps en DeFi. Waarom denken ze dat? Omdat de Shanghai-upgrade voor het eerste kwartaal gepland staat. Deze upgrade zal het voor validators mogelijk maken om hun gestakete Ether op te nemen. Tot nu toe is dit niet mogelijk en wordt alle Ether sinds december 2020 vastgehouden binnen het platform, om de veiligheid van het mechanisme te kunnen garanderen. Ook zal de EIP-4844-upgrade in 2023 plaatsvinden, waardoor proto-danksharding (sharding) wordt ingevoerd. Sharding is een technologie om meer transacties in een blok te kunnen opslaan, waardoor transacties sneller en goedkoper verwerkt worden. In 2023 staat er dus veel te wachten voor Ethereum. Niet gek dat veel crypto experts verwachten dat de interesse in Ethereum, net zo goed als het gebruik van deze blockchain, in 2023 verder zal toenemen. Daarvoor moeten de upgrades van Ethereum wel goed uitpakken. Naar verwachting zal de upgrade naar Ethereum 2.0 halverwege 2023 worden afgerond, al is de deadline in het verleden al verschillende keren uitgesteld.

crypto belasting

Conclusie

Als bovenstaande voorspellingen uitkomen, gaan we een mooi jaar tegemoet. Dat is natuurlijk wat we allemaal hopen, want in 2022 was er weinig te beleven binnen de cryptomarkt. Alle cryptocurrencies daalden in waarde, mede door de wereldwijde economische ontwikkelingen (oorlog, inflatie en daling van de koopkracht). Dit laat ons realiseren dat de ontwikkelingen afhankelijk zijn van veel factoren die buiten de cryptomarkt vallen. Bovenstaande voorspellingen bieden natuurlijk geen enkele garantie. Doe daarom altijd zelf goed onderzoek en investeer alleen met geld dat je kunt missen.

De kern van de zaak

Veel mensen hopen dat de cryptomarkt in 2023 meer te bieden heeft dan in 2022. Mede door de oorlog in Oekraïne zagen we de kosten in veel landen oplopen, terwijl de koopkracht daalde. Dat is een van de redenen dat veel mensen hun geld uit beleggingen haalde en we in een bear market terecht kwamen. In dit artikel delen we wat volgens experts de trends en ontwikkelingen zijn voor cryptocurrencies in 2023.

Bitvavo

Bitvavo is een Nederlandse exchange. Bitvavo maakt handelen in cryptocurrencies toegankelijk voor beginners. De exchange is simpel opgezet, biedt een divers aantal digitale valuta aan en heeft een snelle customer service en biedt staking services aan. In een rumoerige wereld van crypto, is het fijn om een betrouwbare exchange te hebben. Open nu een account bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste € 1000 aan handelstegoed.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.