Verschillende ordertypes bij Bitvavo

Wil je handelen in crypto? Dan is het handig om te weten dat er verschillende ordertypes bestaan. Er zijn drie orders die het meeste voorkomen en de basis vormen voor alle andere orders. Een marketorder, limietorder en stop-limiet order. Elk van deze drie orders streeft namelijk een ander doel na. In dit artikel bespreken we welke ordertypes je kunt invoeren via het platform van Bitvavo.

Wat is een marketorder?

Een marketorder is een verzoek om cryptocurrency’s te (ver)kopen voor de beste prijs die een exchange op dat moment biedt. Het is de eenvoudigste handelsorder. Op het moment dat er op de aankoop of verkoop knop gedrukt wordt, wordt de marketorder vrijwel meteen uitgevoerd. Elke market kooporder wordt uitgevoerd tegen de voordeligste vraagprijs. Dit is de laagste prijs waartegen een ander op dat moment zijn crypto’s aanbiedt op de exchange. Bij een market verkooporder wordt de order uitgevoerd tegen de voordeligste biedprijs. Dit is de hoogste prijs waar iemand anders de cryptocurrency voor wil kopen.

ordertypes cryptocurrency

Hoewel een marketorder een garantie is dat er zo snel mogelijk gekocht of verkocht wordt, biedt dit type order geen prijsgarantie. Daarom zijn marketorders het beste te gebruiken bij liquide crypto valuta met een hoog handelsvolume én voor kleine bedragen. Interessante altcoins dus, die nog tegen een lage waarde over de toonbank gaan. Bij grotere orders wordt het risico op prijsverschil groter, omdat het lastiger is een tegenpartij te vinden die voor de beste prijs in één keer aan je order kan voldoen.

Een marketorder bij Bitvavo

Ik handel crypto’s via het platform van Bitvavo, dus ga ik je uitleggen aan de hand van een voorbeeld hoe je een marketorder plaatst bij Bitvavo. Wil je meer leren over Bitvavo? Lees dan mijn review over deze crypto-exchange. Lees door en ontdek hoe je de verschillende ordertypes uitvoer bij Bitvavo.

  1. In de app kan je eenvoudig een marketorder plaatsen via de aan- en verkoop knop op het dashboard.
  2. Zit je op je computer? Klik dan links op het scherm op ‘aankoop’ of’verkoop’. Zoek vervolgens naar de crypto die je wil verhandelen en klik op ‘marketorder’. Geef aan tegen welk bedrag je wil handelen en kies ‘aankoop’ of ‘verkoop’. Klik daarna op de ‘doorgaan’ knop die de marketorder activeert.
crypto orders bitvavo

Wat is een limietorder?

Bij een limietorder wordt er een opdracht gegeven om tegen de opgegeven prijs, of tegen een betere prijs, een crypto valuta te kopen of te verkopen. Een aankoop-limietorder wordt tegen de limietprijs of lager uitgevoerd. Een verkoop-limietorder wordt tegen de limietprijs of hoger uitgevoerd. Je hebt geen garantie dat een limietorder ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Een limietorder vult alleen wanneer de marktprijs van de gekozen crypto valuta de limietprijs bereikt.

Hoewel er geen garantie is dat een limietorder gevuld wordt, is het toch een handige order. De limietorder zorgt er namelijk voor dat een cryptovaluta niet duurder gekocht of goedkoper verkocht wordt, dan de vastgestelde prijs. Een limietorder is ook handig als er geen haast aanwezig is om een trade uit te voeren. Als een investeerder verwacht dat een cryptovaluta op termijn een prijsdaling tegemoet gaat, kan er een limietorder aangemaakt worden tegen een lagere prijs dan de huidige marktprijs. Het is daarmee niet nodig om elke dag de koers te controleren zodat op het juiste moment een aankoop order geplaatst wordt. Op dezelfde manier kan bij een prijsstijging een cryptovaluta verkocht worden als de limietprijs bereikt is.

Elke market kooporder wordt uitgevoerd tegen de voordeligste vraagprijs. Dit is de laagste prijs waartegen een ander op dat moment zijn crypto’s aanbiedt op e exchange.

Een limietorder bij Bitvavo

  • In de app kan je eenvoudig een limiet-order plaatsen via de aan- en verkoop knop op het dashboard. Vul vervolgens je limietprijs in.
  • Zit je op je computer? Klik dan links op het scherm op ‘aankoop’ of’verkoop’. Zoek vervolgens naar de crypto die je wil verhandelen en klik op ‘limit’. Vul de prijs en de grootte van de order in. Klik op ‘advanced’ en kies een van de drie ‘Time In Force’ opties. De limietorder is klaar en er kan op de ‘doorgaan’ knop gedrukt worden.
  • Een tip is om de ‘Time In Force’ optie te gebruiken. Dit zijn de instellingen die gebruikt worden om aan te duiden hoe lang een order actief blijft voordat hij uitgevoerd wordt of verloopt. Lees door en ontdek over de verschillende ordertypes bij Bitvavo.
ordertype bitvavo

Wat is een stop-limietorder?

Een stop-limietorder is vergelijkbaar met een aan- of verkoop limietorder, maar dan wordt er nog een extra stukje controle aan toegevoegd. Bij een stop-limietorder wordt een limietorder pas geactiveerd wanneer de koers de ingevulde stop-prijs wordt bereikt.

 

  • In de app kan je eenvoudig een limiet-order plaatsen via de aan- en verkoop knop op het dashboard. Vul vervolgens je stop-loss prijs en limietprijs in.
  • Zit je op je computer? Klik dan links op het scherm op ‘aankoop’ of’verkoop’. Zoek vervolgens naar de crypto die je wil verhandelen en klik op ‘stop-limit’. Vul de stop-loss, de limietprijs en de grootte van de order in. De stop-loss prijs is dus de prijs waartegen de order wordt geactiveerd. Als de koers de stop-loss prijs bereikt, wordt de limietorder geplaatst. Vervolgens vindt de transactie pas plaats als de koers de door jou ingevulde limietprijs behaald. Alles ingevuld? Klik op doorgaan!

De kern van de zaak
Als je besluit om te investeren in cryptocurrencies, dan is het belangrijk om te weten dat er verschillende ordertypes bestaan. Zo kan je kiezen tussen een marktorder, limietorder of een stop-limietorder. Ontdek hoe je de verschillende ordertypes uitvoert bij Bitvavo.

Bitvavo
Indien je interesse hebt om een account te openen bij Bitvavo, kan je gebruik maken van een doorlopende welkomstactie. Als je via deze link een account opent, dan hoef je over de eerste 1000 euro aan handel geen transactiekosten te betalen. Meer leren over Bitvavo? Lees mijn review.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.