Zo vermeld je crypto bij je aangifte inkomstenbelasting

‘It’s never a dull moment’ op de cryptomarkt. Dat kun je wel zeggen. De cryptomarkt is erg interessant, als je ziet hoe hard de koersen van cryptocurrencies omhoog, maar óók omlaag kunnen gaan. Wil je starten met crypto? Dan heb je in een handomdraai een account bij een crypto-exchange, maar realiseer je wel goed dat investeren in cryptocurrencies ook financiële verantwoordelijkheden met zich meebrengt. 

Zo hoor je je cryptobezit op te geven in je aangifte inkomstenbelasting. Heb je geen idee hoe dat moet? Geen probleem, we got you! Dit artikel is de handleiding die je nodig hebt, wanneer je je crypto correct wil opgeven in je belastingaangifte. 

Waar moet ik mijn cryptobezit opgeven? 

Misschien denk je nu: ‘Moet ik mijn cryptobezit überhaupt aangeven bij de Belastingdienst dan?’ Het antwoord is een resolute ja. In Nederland is cryptobezit onderdeel van het totale vermogen dat valt in box 3. 

Waar hoor je je cryptobezit op te geven dan? Wanneer je je aangifte (via deze pagina), invult kom je vanzelf bij “bankrekeningen en andere bezittingen” terecht. In box 3 geef je je spaargeld, beleggingen, overige bezittingen en schulden op. De waarde van je cryptobezit valt onder je ‘overige bezittingen’. Daar kun je virtuele betaalmiddelen, zoals bitcoins aangeven. Vul hier de waarde van je cryptobezit dus in. 

crypto belasting

Welke waarde moet ik opgeven?

Allereerst, je geeft de waarde van je cryptobezit op in je aangifte, en dus niet je behaalde rendement. De waarde van je cryptobezit verandert natuurlijk de hele tijd, maar bij het invullen van je aangifte inkomstenbelasting geef je alleen de waarde op per 1 januari 00:00u op van het jaar waarover je aangifte doet. Doe je dus aangifte inkomstenbelasting voor 2023? Dan geef je op hoeveel je cryptobezit waard was per 01 januari 2023 om 00:00u.

Heb je geen idee wat de waarde van je cryptobezit was rond dat tijdstip? Dan ben je niet de enige! Gelukkig hebben Nederlandse exchanges daarover nagedacht, zoals Bitvavo of Coinmerce. Deze exchanges bieden de mogelijkheid om een uittreksel te downloaden in je account, waarin de waarde van je cryptobezit op dat specifieke moment zichtbaar is. In zo’n uittreksel zie je de balans van je portefeuille aan het begin van het jaar en aan het einde van het jaar. Copy, paste, en klaar!

 

Hoeveel belasting moet ik betalen?

Dat is voor iedereen anders, maar het goede nieuws: je gaat pas belasting betalen over box 3, als je totale vermogen meer waard is dan € 57.000. Hoe reken je dit uit? Door je spaargeld, beleggingen en overige bezittingen (waaronder cryptobezit) bij elkaar op te tellen, en je schulden eraf te trekken. De eerste € 57.000 aan vermogen in box 3 is dus belastingvrij. Heb je een fiscale partner? Dan geldt een gecombineerd vrijgesteld vermogen van € 114.000. 

Ik bezit weinig crypto, moet ik het dan opgeven?

Je hoeft niet altijd belasting over je crypto te betalen. Het begint pas vanaf een bepaalde drempel. Hoe dat precies geregeld is, leg ik je graag uit. Maar let goed op, want dit is een hersenkrakertje!

    1. Je hoeft je cryptobezit pas op te geven in je aangifte inkomstenbelasting in box 3 als je totale bezittingen boven de € 33.748 uitkomen. Schulden worden hier dus niet meegerekend, en let op: het gaat hier alleen over het opgeven van de waarde van je cryptobezit. We spreken dus nog niet over of je er belasting over moet betalen.
    2. Je gaat pas belasting betalen in box 3 als het totale bedrag van je bezittingen minus de schulden boven het heffingsvrij vermogen van € 57.000 (2023) uitkomt (als je gezamenlijk aangifte doet met een fiscaal partner geldt het dubbele heffingsvrij vermogen, namelijk € 114.000).

Mijn kind bezit crypto, maar is nog geen 18 jaar. Moet ik dan aangifte doen? 

Jouw kind hoeft hiervan nog geen aangifte te doen. Maar het moet wel bij het vermogen van een van de ouders worden opgeteld. Let er dus op dat je dit met je kind bespreekt. Het cryptobezit moet worden meegenomen in de aangifte inkomstenbelasting in box 3. Weet je niet of je kind in crypto investeert? Dan is dit een mooi moment om dat te gaan vragen! 

 

Waar kan ik meer informatie vinden?

Na het doornemen van dit artikel, hoop ik dat je nu meer inzicht hebt gekregen in hoe je je cryptobezit moet opgeven in je aangifte inkomstenbelasting. Heb je nog vragen? Ben je bezig met het minen van crypto, of ontvang je betalingen in de vorm van cryptocurrencies? Raadpleeg dan deze pagina van de Belastingdienst voor aanvullende informatie die je kan helpen bij je vragen over dit onderwerp.

De kern van de zaak

Investeren in cryptocurrencies vereist dat je je cryptobezit ook opgeeft tijdens je aangifte inkomstenbelasting. Dit doe je in box 3 onder ‘overige bezittingen’. Zo’n 2 miljoen Nederlanders investeren in crypto, maar er zijn er maar weinig die zich hier van bewust zijn. In dit artikel leggen hoe je ontdekt of je je cryptobezit moet opgeven en welke waarde je dan moet opgeven.

Belastingaangifte

Belastingaangifte is het proces waarbij je jouw financiële informatie over een bepaald jaar rapporteert aan de belastingdienst. Dit omvat inkomsten, aftrekposten, en bezittingen, waardoor de belastingdienst kan bepalen hoeveel belasting je verschuldigd bent of terugkrijgt. Het is een jaarlijkse verplichting voor burgers en bedrijven. Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Belastingdienst.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.