De beurs is een marktplaats. Net zoals je op een ‘echte’ markt kunt kiezen tussen verschillende stukken fruit, kan je op de beurs handelen in verschillende type beleggingsproducten: aandelen, fondsen, ETFs en/of derivaten. In dit artikel gaan we dieper in op het verschil tussen beleggen in losse aandelen of beleggen in indexfondsen. Beide aanpakken hebben voor- en nadelen. We nemen ze samen door.
Losse aandelen: Go hard or go home
Beleggen in losse aandelen heeft een bepaalde aantrekkingskracht. Je investeert in aandelen van één bedrijf. Als dat bedrijf goed presteert, kan het hard gaan met de koers. Daarmee kan je vermogen snel veranderen in waarde. Maar zo hard als het omhoog gaat, kan het ook dalen. Het risico bij beleggen in losse aandelen is daarom groter.
Onderzoek doen
Als je een los aandeel koopt, word je aandeelhouder van één bedrijf. Simpel gezegd wed je daarmee op één paard. Het is belangrijk dat je je inleest in het bedrijf en dat je er op basis van die informatie op vertrouwt dat het bedrijf in de toekomst zal groeien. En niet een beetje, maar aanzienlijk ten opzichte van de rest. Hoe weet je in welk aandeel je moet investeren? Het is lastig in te schatten welke bedrijven een koersstijging door gaan maken. Bekende bedrijven zijn vaak al flink gegroeid, dus groeiaandelen bestaan veelal uit bedrijven die recent geleden beursgenoteerd zijn. Dit soort bedrijven moeten zich nog bewijzen.
Als je in losse aandelen gaat investeren, moet je de nodige analyses draaien. Je wil namelijk inschatten of de huidige beurswaarde ondergewaardeerd is ten opzichte van de realistische waarde van het aandeel. Je kunt online onderzoek doen en verwachtingen scheppen voor de toekomstige bedrijfsprestaties van een bedrijf. Vervolgens beslis je of je investeert. Wil je meer leren hoe je een analyse draait op bedrijven? Ontdek het boek‘Van Spaarvarken naar Beurswolf’ en leer in 8 simpele stappen beleggen.
Indexbeleggen: een gemiddelde
Indexbeleggen wordt ook wel passief beleggen genoemd, omdat jij als belegger er niet zoveel effort in hoeft te steken. Met indexbeleggen koop je niet één type aandeel, je koopt een index. Dit is een mandje vol aandelen dat zich focust op een bepaald onderwerp. Het mandje bevat bijvoorbeeld aandelen van de meest toonaangevende bedrijven in een land (je kent hem wel, de AEX). Het kan ook dat het mandje zich focust op een ander onderwerp, zoals innovatie, IT, opkomende markten, robotica etc. You name it – er bestaat vast al een index voor.
Een extra inkomen via passief beleggen
Bij YoungTrader zijn wij overtuigd van de kracht van passief beleggen. Daarom hebben wij een online cursus ontwikkeld waarin jij binnen één week zelfstandig leert beleggen in Exchange Traded Funds. In de cursus WTF is een ETF? ontvang jij kennis over de basis van beleggen en leer je hoe je zelf een ETF portfolio samenstelt.
Indexbeleggen versus losse aandelen
1. Risico
Als je gaat indexbeleggen, koop je een mandje aandelen. T.o.v. losse aandelen loop je bij indexbeleggen minder risico, aangezien je inleg direct wordt gespreid over vaak honderden bedrijven. Indexbeleggen zorgt daarom voor een betere spreiding binnen je portfolio, waardoor de risico’s meer geminimaliseerd worden dan bij losse aandelen. Bij losse aandelen loop je meer risico. Overigens hoeft dat niet direct slecht te zijn. Er bestaat een correlatie tussen risico en rendement. Hoe meer risico je neemt, hoe hoger het rendement als het goed uitpakt. Maar dat weet je van tevoren niet en het werkt twee kanten op. Het is daarom belangrijk om bij jezelf na te gaan hoeveel risico jij bereidt bent om te lopen en beleg alleen met geld dat je kunt missen.
Hoe meer risico je neemt, hoe hoger het rendement als het goed uitpakt. Maar dat weet je van tevoren niet.
2. Kosten
Bij indexbeleggen bespaar je op transactiekosten, want je koopt ten slotte in een keer een mandje vol aandelen. Stel je voor dat je deze aandelen één voor één moest kopen en daar iedere keer transactiekosten voor moet betalen. Dan wordt het al gauw een duur grapje. Daarnaast hoef je bij een indexfonds geen management-fee te betalen aan een fondsmanager. Bij actief beheerde fondsen is dit wel het geval. Op de lange termijn maakt dit al gauw een procentpunt (of twee) verschil in rendement.
3. Gemak
Zoals ik al eerder zei: indexbeleggen is er voor de luie belegger die geen tijd heeft om aandelen analyses te maken. Je hoeft zelf geen uitvoerig beursonderzoek te doen om de krenten uit de pap te vissen en je hoeft ook niet regelmatig de koersborden in de gaten te houden. Je legt maandelijks geld in in een breed gespreid fonds en geeft de markt de tijd om te groeien. En gemak dient in dit geval ook je portemonnee. Je kunt het proberen om de beurs te verslaan door zelf te beslissen in welke losse aandelen je investeert, maar de geschiedenis leert ons dat dit erg lastig is. Beleggen in indexfondsen levert een gemiddeld rendement op, maar dat heb je liever dan een flink verlies. De keuze is aan jou.
Wat kies jij?
Lang verhaal kort: er bestaat geen goede of foute keuze. Beleggen in losse aandelen of indexfondsen kennen allebei hun voor- en nadelen. Beleggen is nou eenmaal mogelijk in verschillende vormen en maten. Het is belangrijk dat je kijkt naar welke vorm van beleggen het beste bij je past. Om daar een beeld van te krijgen, kijk je naar je beschikbare budget (beleg alleen met geld dat je kunt missen), je beleggingshorizon, in hoeverre je er mee bezig wil zijn en de mate van risico die je bereid bent om te nemen.