Beleggen in cannabis

‘Beleggen in cannabis? Dat kan toch niet!’ hoor ik je denken. Nou, wel dus. Want wist jij dat medicinale cannabis al is gelegaliseerd in meer dan vijftig landen? En dat zelfs twintig landen het recreatieve gebruik ervan al legaal hebben verklaard? In totaal genereerde deze industrie in de VS in 2021 een omzet van $ 25 miljard en groeide de sector vorig jaar met zo’n 33%. Steeds meer sectoren, waaronder de farmaceutische-, tabak- en alcoholindustrie, doen zaken in de wiet-sector. In dit artikel vertel ik je over de toepassing van cannabis, het groeipotentieel en waarom dit interessant kan zijn voor jou als jonge belegger!

cannabis

Waarom is beleggen in cannabis interessant?

Cannabis bevat een hoop goede stoffen met een groot therapeutisch potentieel. Zo heeft de cannabisplant verschillende pijn verzachtende eigenschappen en daardoor een potentie voor medicinaal gebruik. De stof THC in de plant heeft een psychoactieve werking en de stof CBD heeft meer een therapeutisch effect. Veel farmaceutische bedrijven doen onderzoek naar nieuwe manieren om pijn te verlichten, ontstekingen te verminderen of misselijkheid te verminderen. Allemaal kwalen waar cannabis wel eens de oplossing voor zou kunnen bieden. Moet je nagaan hoeveel patiënten met kanker, epilepsie, darmziekten of andere kwalen, daar baat bij zouden hebben?

investeren cybersecurity bux

Heeft de cannabisindustrie een toekomst?

De CEO van Canopy Growth – één van de grote cannabisproducenten – schat de waarde van de wereldwijde cannabismarkt momenteel op een half biljoen dollar (wow). In de VS hebben zo’n twintig staten het recreatieve gebruik van wiet al gelegaliseerd en er bestaat een grote kans dat het groene goud binnenkort zelfs op federaal niveau wordt gelegaliseerd. Dat zou de inkomsten en de groei van de cannabis-sector een enorme boost kunnen geven. Toch blijft cannabis op veel plaatsen illegaal, omdat het ook slechte gezondheidsgevolgen kan hebben. Zo kan je er lui en suf door worden. Maar toch geven de investeringen en onderzoeken van grote bedrijven, zoals Pfizer, hoop dat cannabis op termijn gelegaliseerd gaat worden. Je zou dus kunnen zeggen dat cannabis daardoor interessant lijkt voor de lange termijn belegger.

In de VS hebben zo’n twintig staten het recreatieve gebruik van wiet al gelegaliseerd en er bestaat een grote kans dat cannabis zelfs op federaal niveau wordt gelegaliseerd.

Beleggen in cannabis productiebedrijven

Via BUX Zero kun je beleggen in veelbelovende cannabisnieuwkomers. Ik neem de beleggingsproducten een voor een met je door.

  • Aurora Cannabis is een Canadees cannabisproductiebedrijf dat in 2006 is opgericht. Het is actief in 25 landen via meer dan tien verschillende merken. Ongeveer de helft daarvan is bestemd voor recreatief gebruik en de andere helft voor medicinaal gebruik. Het bedrijf ging in april 2017 naar de beurs van Toronto. In het eerste kwartaal van 2022 rapporteerde het bedrijf een omzet van 50,43 miljoen, ongeveer € 37,26 miljoen.
  • Canopy Growth was de eerste cannabis-unicorn toen het bedrijf een waarde van een miljard dollar aantikte in 2016. In het eerste kwartaal van 2022 genereerde het een omzet van CAD $ 111,77 miljoen, ongeveer € 82,61 miljoen.
  • Cronos Group is de op twee na grootste cannabisproducent en -distributeur in Canada. Het bedrijf is sinds 2018 genoteerd aan de beurzen van New York en Toronto. Het bedrijf distribueert zijn producten onder zes merken op vijf continenten.
  • Sundial Growers is gespecialiseerd in de productie, distributie en verkoop van cannabis voor medicinaal en recreatief gebruik. Het bedrijf boekte in het eerste kwartaal van 2022 een omzet van $ 17,6 miljoen, ongeveer € 13 miljoen.

Beleggen in cannabis via Biotech-bedrijven

  • Amyris is een bedrijf dat vooral bekend is van twee huidverzorgingsproducten, Biossance en Pipette, en de suikervervanger Purecane. Het biedt ook CBG aan, een gefermenteerde vervanger voor CBD. Het bedrijf genereerde in het eerste kwartaal van 2022 een omzet van $ 57,71 miljoen, zo’n € 54,8 miljoen.
  • Pfizer is een van de grootste in zijn soort in de wereld, en de eerste die een vergunning kreeg voor het Covid-19-vaccin. Het genereerde in 2021 een omzet van $ 81,3 miljard, bijna het dubbele van 2020.

Beleggen in cannabis via toeleveringsbedrijven

  • Grow Generation is een bedrijf dat kweekapparatuur verkoopt aan cannabisbedrijven van elke omvang. In het eerste kwartaal van 2022 genereerde het een omzet van $ 81,77 miljoen dollar, ongeveer € 77,73 miljoen.
  • Hydrofarm Group werd in 1977 opgericht. Naast kweekapparatuur verkoopt het ook landbouwmachines, zoals waterpompen en verwarmers. Het aandeel wordt pas sinds kort verhandeld, in december 2020.

De groeipotentie van cannabis

Er gebeurt veel op het gebied van wetgeving, onderzoek en legalisering van cannabis. De verwachting is dat meer staten in de VS recreatief gebruik van het groene goud gaan legaliseren en ook de veelbesproken federale legalisering, lijkt in de maak. Maar onthoud, ook ik heb geen glazen bol. Wat we wel zeker weten is dat regeringen zijn geïnteresseerd in de grote sommen belastinggeld die zij kunnen innen als cannabis een legaal product zou worden. 

De kern van de zaak

Beleggen in cannabis. Het klinkt een beetje gek, maar er bestaan veel beursgenoteerde bedrijven die actief zijn in de cannabis sector. Vanwege de pijn verzachtende eigenschappen wordt er veel onderzoek gedaan naar cannabis. Het zou in de healthcare industrie een oplossing kunnen zijn voor veel symptomen van ziektes. Naast medicinaal gebruik, is cannabis blijvend populair onder particuliere gebruikers.

Beleggen bij Brand New Day

Wil je graag starten met beleggen? Brand New Day. is een jonge bank die verschillende beleggersrekeningen aanbiedt. Ontdek welke rekening het beste bij je past. Via deze pagina ontdek je welke rendementen er zijn behaald door de fondsen van Brand New Day en wat de kosten zijn.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.