Volgens velen is kunstmatige intelligentie of Artifical Intelligence (AI) het beloofde land, maar op dit moment is de technologie nog niet genoeg ontwikkeld om al zoveel markt te kunnen ontwikkelen. In deze post bespreken we de basisprincipes van Artifcial Intelligence en waarom het wel eens een gigantische markt zou kunnen worden in de toekomst
Wat is kunstmatige intelligentie?
AI is een technologie die simpel gezegd ‘het menselijk brein’ na probeert te bootsen. Het menselijk brein is een werkelijk wonder. Op basis van herinnering kunnen wij niet alleen dingen onthouden en herkennen, maar ook associëren. Op deze manier denk je een ‘stapje’ verder, op basis van logica. Kunstmatige intelligentie die dit probeert na te bootsen, alleen dan tilt deze technologie het nog een niveau hoger.
Het menselijk brein heeft een gelimiteerde capaciteit. We kunnen veel onthouden, maar helaas tot een zeker niveau. De technologie van AI zou hier wel geschikt voor moeten zijn. Dingen die we die wij met ons brein niet kunnen, zoals het herkennen van patronen in gigantische hoeveelheden data. Naast een enorm geheugen, focussen ontwikkelaars van AI-technologie zich ook op andere capicateiten: iets beredeneren, denken in analogieën of zaken creatief benaderen. De mogelijkheden voor de toekomst zijn gigantisch. Als ontwikkelaars hier in slagen, dan zal AI in staat zijn om zichzelf verder te ontwikkelen. Oftewel, de technologie zal zichzelf verder innoveren. De ontwikkeling van AI zal dan niet lineair verlopen, maar exponentieel.
Huidige staat
De huidige technologie wordt voornamelijk toegepast op ‘voorgedefinieerde’ datasets. Door enorme, gestructureerde datasets te analyseren wordt AI aangeleerd om patronen herkennen. De volgende fase zou kunnen zijn dat AI wordt losgelaten op random datasets, zonder voorgedefinieerde kaders waarbinnen het systeem moet werken. Nog een stapje verder ligt in de fase waar een AI-systeem hetzelfde kan als een mens. Vanaf deze status zou het heel hard kunnen gaan. Overigens zijn de meningen verdeeld over deze ontwikkeling, want.. moeten we dat wel willen? Er zijn genoeg horror scenario’s te bedenken hoe het zal zijn als de robot even slim (of zelfs slimmer) wordt dan de mens.
Hoe investeer je in kunstmatige intelligentie?
Hoe de technologie zich zal ontwikkelen en in welk tempo deze technologie zich zal ontwikkelen is dus nog niet zeker, maar dat het veelbelovend is valt niet over te twisten. Als jonge beleggers hopen we nog velen jaren aan beleggershorizon voor ons te hebben liggen. Als je nu zou investeren in kunstmatige intelligentie, zou de technologie over 30 jaar wel eens veel verder ontwikkeld zijn dan nu. Bedrijven in AI kunnen dan flink zijn gegroei o.b.v. marktkapitalisatie. Klinkt goed, maar hoe investeer je eigenlijk in kunstmatige intelligentie? Welke producten zijn er beschikbaar om te profiteren van deze verwachte groei?
Als je nu zou investeren in AI, zou de technologie over 30 jaar wel eens veel verder ontwikkeld zijn dan nu.
Aandelen
Vind jij risico nemen wel spannend en investeer je daarom liever in losse aandelen? Via deze pagina vind je een prachtig overzicht van meer dan 40 bedrijven die actief zijn binnen de AI sector. Ofwel door het ontwikkelen en aanbieden van de AI Technologie zelf, ofwel door het toepassen van AI op grote schaal. De oomzet in de hele AI sector wereldwijd wordt geschat rond de 35 miljard dollar en gaat volgens Bank of America Merrill Lynch zelfs de komende 5 jaar oplopen verder oplopen naar 130 miljard dollar. Het zijn vooral de grote namen zoals Google, Amazon, IBM, Apple, Microsoft en Facebook die zoveel kapitaal beschikken dat ze elk veelbelovend bedrijf binnen AI kunnen en zullen opkopen. Als je dus in AI wilt beleggen via een individueel aandeel, dan zijn deze bedrijven het meest voor de hand liggend om indirect mee te profiteren!
ETF’s
Ben jij liever een goed gespreide belegger, die bij voorkeur profiteert van de gehele sector in plaats van één los bedrijf? Dan zijn de volgende twee ETF’s interessant om eens te overwegen: