Beleggen in vrouwelijk leiderschap

Stel je eens voor: jouw beleggingsportfolio niet alleen laten groeien, maar ook bijdragen aan een wereld waar gelijkheid de norm is. Interessant? Lees dan snel verder. Een studie van BCG uit 2018 toont aan dat bedrijven met vrouwen aan het roer gemiddeld meer rendement opleveren per geïnvesteerde dollar dan bedrijven onder mannelijk leiderschap. Wow, dat is een serieus resultaat. Laten we eens kijken naar welke vrouwen beursgenoteerde bedrijven besturen als CEO en hoe je hier als particuliere belegger specifiek in kan investeren.

Resultaten die spreken

Investeer je graag in succes? Kijk dan naar de cijfers: bedrijven met vrouwelijke CEO’s zagen een stijging van 20% in hun aandelenkoersen binnen de eerste 24 maanden. Een verschuiving naar meer vrouwelijke leiders kan de winstgevendheid tot 15% verhogen. En wat te denken van de prestaties die 226% beter zijn dan de S&P 500 Index over een periode van twaalf jaar?

Vrouwelijk leiderschap

Een nieuwe investeringsstrategie

‘Diversity and conclusion’ is sinds de twintigste eeuw een belangrijk onderwerp binnen het bedrijfsleven. Er zijn steeds meer quota’s die ervoor moeten zorgen om meer diversiteit binnen de top van bedrijven te krijgen. Dit is niet alleen een streven om een gelijkere wereld te realiseren. Nee, het is ook bekend dat diversiteit in leiderschap vaak leidt tot een sterke bedrijfscultuur, innovatie en een breed scala aan ideeën.

Met andere woorden, het zorgt voor een gezonde werkklimaat, meer creativiteit en potentieel voor disruptieve veranderingen in de markt. Beleggen in female CEO-power is dus niet een feministische zet, het is een zet die elke belegger zou kunnen overwegen vanwege de positieve impact van vrouwelijke CEO’s.

 

Wat zeggen de statistieken?

Ondanks deze positieve gegevens, is de aanwezigheid van vrouwen in topfuncties helaas nog steeds laag, en de loonkloof is een hardnekkige realiteit. Vaak heeft het vormen van een gezin en het zorgen voor de kinderen hier ook mee te maken. Maar er is beweging: meer vrouwelijke leiders worden erkend, vooral in Europa en binnen de techsector. Daarnaast leeft het onderwerp ook bij Angel Investors. Steeds vaker wordt durfkapitaal aan vrouwen verleend, ten opzichte van vroeger. Echter, helaas is het nog lang niet vaak genoeg.

cursus ETF beleggen

Door te investeren in vrouwen, investeren we in een wereld die iedereen vooruit helpt.

Beursgenoteerde bedrijven met vrouwelijke CEO’s

Neem Bumble, aangevoerd door Whitney Wolfe, die de datingwereld op z’n kop zette, of General Motors, waar Mary Barra recordcijfers neerzette. Of wat dacht je van AMD, dat onder leiding van Lisa Su een ongekende groei doormaakte? Het bedrijf werd in 2019 voor het eerst opgenomen in de Fortune 500-index. Ook Julia Hartz, CEO bij het ticketplatform Eventbrite sinds 2016, maakt een comeback na de uitdagingen door de pandemie, met een indrukwekkende toename van 49% in de jaarlijkse omzet, wat wijst op een sterke groei in een relatief korte periode.

 

Maatschappelijk verantwoord beleggen

Moge het duidelijk zijn. Beleggen in vrouwelijk leiderschap biedt potentie. Daarnaast ben je als belegger in vrouwelijk leiderschap ook maatschappelijk verantwoord bezig. Waarom? Je draagt met zo’n belegging bij aan een toekomst waarin diversiteit en gelijke kansen voor iedereen de standaard zijn.

Melinda Gates zei het al: ‘Door te investeren in vrouwen, investeren we in een wereld die iedereen vooruit helpt‘. Wil je beleggen voor een betere toekomst? Dan is beleggen in bedrijven met vrouwen aan de top wellicht iets voor jou. Je kan kiezen om dit via aandelen te doen, of via ETF’s die zich specifiek focussen op vrouwelijk leiderschap. Meer leren over ETF-beleggen? Klik hier.

Beleggen in vrouwelijk leiderschap via ETF’s

Er zijn verschillende ETF’s die zich richten op bedrijven met vrouwelijke leiding. Hier zijn drie specifieke fondsen die deze focus hebben:

  1. SPDR SSGA Gender Diversity Index ETF: Dit fonds volgt de SSGA Gender Diversity Index en biedt blootstelling aan Amerikaanse bedrijven met aanzienlijke genderdiversiteit in hogere leidinggevende posities. Deze bedrijven moeten een positieve vooruitgang tonen op het gebied van genderdiversiteit​​.
  2. Barclays Women in Leadership ETN: Dit fonds is ontworpen om bedrijven te omvatten met vrouwen als CEO’s, en vrouwelijke vertegenwoordiging in raden van bestuur en hoger management. Het geeft beleggers blootstelling aan bedrijven die voldoen aan een van de twee criteria: ten minste 25% vrouwelijke bestuursleden of een vrouwelijke CEO​​.
  3. Women Who Lead ETF: Deze ETF belegt uitsluitend in bedrijven met ten minste één vrouw in de directie of het bestuur. Het fonds is speciaal opgezet voor beleggers die blootstelling willen aan vrouwelijk leiderschap, maar zelf niet de tijd hebben om individuele bedrijven te zoeken die aan deze criteria voldoen​​.

De kern van de zaak

Beleggen in vrouwelijk leiderschap: een feministische zet of een slimme investeringsstrategie? In dit artikel bespreken we statistieken rondom vrouwelijk leiderschap. Diversiteit in de top leidt tot een gezond werkklimaat, meer creativiteit en disruptieve innovatie. Ontdek beursgenoteerde bedrijven met een vrouw aan de top en ETF’s met een focus op vrouwelijk leiderschap.

Leren ETF-beleggen?

Wil jij graag leren beleggen, maar kan je wel wat hulp gebruiken? Meld je dan aan voor de cursus ‘WTF is een ETF?‘. In deze cursus leer je over de kracht van ETF-beleggen en ga je aan de slag met het samenstellen van een ETF-portfolio. Na afloop is jouw geld op een slimme wijze aan het werk gezet en heb je een financieel plan voor de toekomst. Wacht niet langer en ga aan de slag met je financiën!

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.