Hoe kan je inkomensgericht beleggen?

Heb je het wel eens meegemaakt? Je staat op een feestje en een vriend/vriendin staat op te scheppen over hoeveel rendement zij of hij heeft behaald met beleggen. Niet door gestaag en steady te beleggen, maar door vol in te gaan op groeiaandelen. Daar kan soms een winnend paard tussen zitten, maar het risico is vaak groter. Inkomensgericht beleggen draait om andere koek. Bij inkomensgericht beleggen focus je niet op een quick win, maar op het genereren van stabiel inkomen op de lange termijn uit je beleggingen. In dit artikel leg ik je uit wat inkomensgericht beleggen inhoudt.

Flinke verhalen over koersverliezen horen we minder vaak. Mensen pronken daar liever niet mee. Wist je dat als een aandeel met 50 procent zakt, je een koerswinst van 100 % moet behalen om break-even te spelen? Poeh, pittig. Koerswinst behalen is lekker, maar het is heel lastig om daarmee duurzaam resultaat te boeken. Een alternatief is om meer te focussen op dividend-beleggen. Via dividend creëer je duurzamer inkomen én profiteer je van het rente-op-rente effect.

inkomen

Inkomensgericht beleggen

Tijdens het grootste deel van ons leven concentreren we ons op ons inkomen. Hoeveel geld betaalt een baan, een uitkering of een pensioen? Dat is de reden waarom er zoveel persoonlijke financiële producten zijn ontwikkeld zoals lijfrentes, pensioensparen, banksparen, enz. Bij dit soort producten wordt jouw inleg belegd door een financiële instelling, maar je krijgt er op termijn weinig voor terug. Financiële instellingen erkennen dat de meeste consumenten ‘gewoon’ een voorspelbare inkomstenstroom willen. We moeten toch allemaal onze rekeningen betalen en willen zonder zorgen voorbereid zijn op onvoorziene (financiële) omstandigheden. Regelmatig inkomen biedt financiële zekerheid en flexibiliteit, niet de (dag)waarde van ons geïnvesteerde vermogen en/of onze aandelenportefeuille.

Ontspannen beleggen

Een manier van beleggen waarbij jij meer een steady inkomen kan generen dan de ‘mazzeltjes’ van koerswinst, is dividend beleggen. En dan vooral als je je specifiek focust op hoog-dividend aandelen. Een bedrijf dat dividend uitkeert geeft periodiek een deel van de winst aan haar aandeelhouders. Bedrijven zijn niet verplicht om dividend te betalen aan aandeelhouders. Het zijn vaak de gevestigde bedrijven die dividend betalen, omdat zij het zich kunnen veroorloven een deel van de winst te missen.

elektrische auto's

Het achtste wereldwonder

Dankzij dividend aandelen kan je op de lange termijn het effect van samengesteld rente realiseren. Samengestelde rente werd door Albert Einstein het achtste wereldwonder genoemd. Het wonderlijke hieraan is dat het een methode is waarbij geld nieuw geld genereert.

Een bedrijf dat dividend uitkeert geeft periodiek een deel van de winst aan haar aandeelhouders. Bedrijven zijn niet verplicht om dividend te betalen aan aandeelhouders.

It’s up to you

Al met al zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Maar het is goed om jezelf af te vragen wat je wil bereiken met beleggen? Krijg je een kick van de koersschommelingen en hou je wel van een risico? Dan vind je groeiaandelen wellicht interessanter. Indien je gestart bent met beleggen om vermogen op te bouwen voor later, dan zijn waardeaandelen interessant voor jou. Of een combinatie van beide. It’s up to you. Schrijf een strategie uit en beleg volgens your rules (en enkel met geld dat je kunt missen, want beleggen kent risico’s).

De kern van de zaak
Een vorm van beleggen waarbij je een steady inkomen kunt generen is dividend beleggen. Vooral als je focust op hoog-dividend aandelen. Een bedrijf dat dividend uitkeert geeft periodiek een deel van de winst aan haar aandeelhouders. Door dividendbeleggen kan je op de lange termijn een inkomen creëeren.

Brand New Day
Beleggen met een focus op de lange termijn? Brand New Day is een jonge bank die verschillende beleggersrekeningen aanbiedt. Zo kan je een rekening openen om te sparen, om te beleggen en/of beleggen voor je pensioen. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.