Zo investeer je in de gaming sector

Interesse om te investeren in de gaming sector? Interessant. De prognoses liegen er niet om. Een recent onderzoek toont aan dat in 2027 deze sector goed zou zijn voor een omzet van $ 293,2 miljard. Holy shit! Een groei van 245% in tien jaar. De sector is elk jaar met zo’n 14,5% gegroeid en beperkt zich allang niet meer tot kinderen alleen. Games zijn tegenwoordig populair onder alle leeftijden en bevolkingsgroepen. Waar je vroeger een spelletje speelde op je computer, kun je tegenwoordig gamen via een console, op je mobiele telefoon of zelfs via een VR-headset.

Betaald gamen

Wist je dat er professionele gamers zijn die bakken met geld verdienen met e-sport? Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van games als League of Legends en Counter-Strike. De gamesector breidt zich snel uit dankzij een grote schare fans en kijkers, wereldwijde evenementen en serieus prijzengeld. De e-sport sector genereerde in 2021 meer dan $ 1 miljard aan inkomsten.

Okay, klinkt dus best interessant dat investeren in de gaming sector. Maar waar vind je deze spelers op de beurs? In deze post benoem ik een aantal beleggingsproducten, afkomstig van de grote spelers in de gaming industrie. Het kan gaan om directe spelers, die maken de games itself. Of het gaat om hardwarefabrikanten, want hardware vormt ten slotte de ruggengraat van de gaming industrie.

gaming sector

Software en hardware

  • Activision Blizzard ontstond in 2008 na de fusie van twee van de belangrijkste videogamebedrijven van dat moment: Activision en Vivendi Games. Sindsdien heeft het bedrijf beroemde spellen ontwikkeld zoals World of Warcraft, Diablo, Call of Duty en Candy Crush. In januari werd het bedrijf overgenomen door Microsoft, dat ook eigenaar is van een andere grote ontwikkelaar, Bethesda.
  • Electronic Arts is één van de meest prestigieuze ontwikkelaars ter wereld. En als je een gamer bent, ken je het bedrijf waarschijnlijk beter onder de afkorting EA. Het bedrijf is eigenaar van klassieke games zoals The Sims, Battlefield en FIFA. EA heeft ook een deal met Disney om games te ontwikkelen voor de Star Wars-saga.
  • Zonder Microsoft zouden we de Xbox niet hebben. Het Amerikaanse technologiebedrijf is ook de eigenaar van Minecraft, een van de succesvolste games ter wereld. In de cloudgamingsector heeft het bedrijf ook een divisie genaamd xCloud. Bovendien is Microsoft nu eigenaar van Activision Blizzard, Bethesda en 30 andere gamestudio’s.
  • Take-Two Interactive werd opgericht in 1993 en is de maker van legendarische spellen als Red Dead Redemption, Grand Theft Auto (GTA) of de NBA-videospelserie.
  • NVIDIA produceert grafische chips voor de game-industrie en heeft ook een cloudgamingdienst genaamd GeForce NOW.
  • Sony is de maker van PlayStation. Naast PlayStation is het bedrijf ook eigenaar van meer dan 15 gamestudio’s en -ontwikkelaars, waaronder Bungie, Naughty Dog, Guerrilla Games en Insomniac Games.
investeren cybersecurity bux

Streamingsdiensten

Dit zijn bedrijven met een platform waarop je online kunt gamen of games kunt downloaden.

  • Alphabet heeft cloudgamingdienst Stadia, die in 2018 het licht zag.
  • Amazon is eigenaar van Twitch, een live streamingplatform met een trouwe gamerscommunity. De techgigant heeft daarnaast Amazon Games, waar vier gameontwikkelaars onder vallen, waaronder Relentless Studios.
  • Apple genereert meer winst uit videogames dan Sony, Nintendo, Microsoft en Activision Blizzard samen. De commissie van 30% voor het downloaden van games op de iPhone is bijzonder lucratief voor Apple. Het bedrijf verdient daarmee zelfs meer dan de grootste game-uitgevers, zonder dat Apple een gameontwikkelingsbedrijf in handen heeft of zelf een game maakt.
  • Kingsoft Cloud is een Chinees cloudbedrijf met diensten die vooral zijn gericht op gamen en videostreaming. Het werd opgericht in 2012 en heeft zijn hoofdkantoor in Beijing.

Er bestaan een aantal beleggingsproducten, afkomstig van de grote spelers in de gaming industrie. Het kan gaan om directe spelers, die maken de games itself.

Investeren in de gaming sector via ETF’s

Weet je niet goed in welk gameaandeel je wilt beleggen? Dan kun je ook kiezen voor een ETF! Via BUX Zero kan je investeren in de Video Gaming and Esports ETF (VanEck). Deze ETF volgt de MVIS Global Video Gaming & eSports Index, een mandje van 25 bedrijven die minimaal de helft van hun inkomsten genereren uit gaming of e-sport. In de ETF vind je bedrijven als NVIDIA, Tencent, Nintendo, EA, Ubisoft en Take-Two.

Fractioneel investeren in de gaming sector

Sommige aandelen in de gamesector kunnen best prijzig zijn. Wil je graag in een aandeel beleggen, maar past de aankoopprijs niet in je budget? Met BUX Zero kun je al vanaf € 10 fractioneel beleggen in bedrijven als Alphabet en Amazon. Zo hoef je geen peperduur aandeel te kopen, maar participeer je toch in je favoriete gamingbedrijven. 

De kern van de zaak

Gamen is erg populair onder zowel jongeren als ouderen. Door nieuwe technologieën breidt deze sector steeds verder uit. Virtual Reality is een onderdeel van de gaming industrie, die tegenwoordig een diverse selectie aan toepassingen kent. Aangezien we steeds meer online gaan werken en leven, kan de gaming industrie een interessante sector zijn voor jonge beleggers.

Brand New Day

Beleggen met een focus op de lange termijn? Brand New Day is een jonge bank die verschillende beleggersrekeningen aanbiedt. Zo kan je een rekening openen om te sparen, om te beleggen en/of beleggen voor je pensioen. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.