Ordertypes bij beleggen

Wat is een ordertype?

Als je wil beleggen op de beurs, dan plaats je via jouw broker een order. In een order vul je in: tegen welke koers je het product wilt kopen, hoe lang de order geldig moet blijven, hoeveel stuks je wilt kopen en om welke ordertype het gaat. Het type order heeft namelijk impact op de koers die jij gaat betalen om het product te krijgen. Wist je dat er verschillende ordertypes bij beleggen bestaan? We nemen ze alle vier met je door!

1. Limietorder

Bij een limietorder geef je een limietprijs op. Jij vult in tegen welke koers jij het product maximaal wilt kopen of minimaal wilt verkopen. Stel, de huidige koers van een aandeel is € 80, maar dekoers beweegt erg op en neer. Jij kunt dan aangeven dat je de aandelen wilt kopen tegen een prijs van maximaal € 79. De order wordt dan pas uitgevoerd als de koers van het aandeel het niveau van € 79 bereikt. Dit zorgt ervoor dat jij de aandelen niet ‘per ongeluk’ voor een te hoge prijs koopt. Het heeft weinig zin om eenkoers die sterk afwijkt van de huidige koers als limiet te plaatsen, want de kans is dan groot dat het aandeel deze koers niet raakt. De transactie wordt dan niet uitgevoerd.

Beleggingsstrategie

2. Bestensorder of marktorder

Een bestensorder is hetzelfde als een marktorder, maar voor het gemak spreek ik in dit stuk over een bestensorder. Een bestensorder is een order waarbij een belegger aandelen (ver)koopt tegende eerstvolgende koers. De order wordt dus direct uitgevoerd, maar tegen welke koers kan een verrassing zijn. Het voordeel van een bestensorder ten opzichte van een limietorder is dat je ervan verzekerd bent dat de order wordt uitgevoerd. Maar, je loopt wel het risico dat de aandelen tegen een andere koers worden verhandeld dan jij had gewild. Er kan namelijk enige vertraging zitten in de koersen die jij via je broker ziet en de koers die op dat moment geldt. Op deze manier betaal jij, als koersen hard op en neer bewegen, al snel te veel voor een product, of ontvang jij minder dan gehoopt bij de verkoop. De bestensorder is dus enkel geschikt bij een stabiele koersbeweging.

3. Stop-lossorder

Een stop-lossorder gaat een stapje verder. Bij een stop-lossorder geef jij zowel een bestensorder als een ‘stop-lossniveau’ op. Het stop-lossniveau is een koers die jij opgeeft. Pas als de koers van een aandeel dit niveau raakt, wordt de bestensorder geactiveerd. De order wordt direct uitgevoerd tegen de eerstvolgende koers. Het voordeel van een stop-lossorder is dat je een order kan plaatsen tegen een koers die ver afwijkt van de huidige koers. Indien aandeel X zal dalen wordt jouw order geactiveerd zonder dat je de brokerapp hebt hoeven openen. Op deze manier kan je je voorbereiden op onverwachte koersdalingen.

Verlang je naar meer financiële vrijheid?

Begin met het organiseren van je financiën in het FinFit-template! Stel meetbare financiële doelen en voer maandelijks je inkomsten en uitgaven in. Dankzij formules en grafieken krijg je direct inzicht in je financiële gewoonten en je vermogensgroei. Zo kan je bijsturen waar nodig en ben je verzekerd dat jij on-track blijft met je financiële doelen! Klik hiervoor meer info!

Een limietorder zorgt ervoor dat jij de aandelen niet ‘per ongeluk’ voor een te hoge prijs koopt.

4. Stop-limiet

Een stop-limietorder gaat nog een stapje verder. Bij deze order geef je een stop-lossniveau op en een limietorder. Als het stop-lossniveau wordt geraakt dan wordt de order geactiveerd als een limietorder. De order wordt dan pas uitgevoerd als de limietkoers is bereikt. Het is in principe hetzelfde als bij een stop-lossorder, alleen stel je nu een limietorder in die geactiveerd wordt, in plaats van een bestensorder. De stop-limietprijs kan worden ingezet als je jouw portfolio wilt beschermen, maar alsnog zeker wilt zijn dat je wel het bedrag ontvangt of betaalt dat jij in gedachte hebt. Het is onzeker of een stop-limietorder wordt uitgevoerd, want de koers van een aandeel moet eerst het stop-lossniveau raken en daarna nog het koersniveau dat jij hebt opgegeven bij jouw limietorder. Meer leren over hoe je kunt starten met beleggen? Bestel mijn boek ‘Van Spaarvarken naar Beurswolf’.

De kern van de zaak

Beleggen is voor iedereen. Maar wist je dat er verschillende ordertypes bestaan bij beleggen? We spreken dan van een limietorder, marktorder, stop-loss order en een stop-limietorder. Het is handig om de verschillen te kennen, zodat je weet welke van de verschillende ordertypes bij beleggen het beste bij je past.

Beleggen bij DEGIRO

Ben je geïnteresseerd om ook te starten met beleggen, maar heb je nog geen account? Een populair platform onder jongeren is het beleggersplatform van DEGIRO. Een van de redenen dat dit platform zo populair is, is omdat je 200 ETF’s eenmalig per maand kunt kopen zonder dat je daar transactiekosten voor betaald. Als je via deze link een account opent bij DEGIRO, krijg je € 100 aan gratis transactietegoed. Liever eerst een review lezen over deze broker? Klik dan hier!

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.