Wat is dividendlekkage en hoe voorkom je het?

Dividendlekkage is een fenomeen waarbij je als belegger minder rendement ziet door het betalen van belasting over dividendinkomsten in meerdere landen. Het kan je als belegger flink wat geld kosten zonder dat je het doorhebt. Geld dat je belegt in aandelen of ETF’s (Exchange Traded Funds) levert soms dividend op, een deel van de winst die bedrijven met hun aandeelhouders delen. Als dit dividend vanuit het buitenland komt, kan het zijn dat er in dat land al belasting over betaald is. Komt dit geld vervolgens in jouw portemonnee, dan wil de Nederlandse belastingdienst er ook een deel van. Hierdoor betaal je dubbel belasting, wat niet altijd volledig te verrekenen is. Dit kost je rendement en het kan vooral bij internationaal beleggen een aanzienlijk effect hebben. 

Dividendlekkage bij ETF’s  

Deze fondsen beleggen wereldwijd en ontvangen dividend uit verschillende landen. Elk van deze landen kan bronbelasting inhouden. Aangezien ETF’s vaak in een ander land gevestigd zijn dan waar de belegger woont, ontstaat er een complex web van belastingverplichtingen. Om dividendlekkage te voorkomen bij ETF’s, kun je zoeken naar fondsen die gevestigd zijn in landen met gunstige belastingverdragen met Nederland.  

Wat is dividendbelasting? 

In Nederland wordt dividendbelasting gezien als een voorheffing op de inkomstenbelasting die je moet betalen. Bedrijven die winst maken en besluiten deze winst uit te keren aan hun aandeelhouders, moeten over dit bedrag dividendbelasting inhouden. Het standaard tarief is 15 procent van het uitgekeerde bedrag. Beleggers kunnen deze voorheffing later verrekenen met de inkomstenbelasting.  

afbeelding1120-387

Hoe bereken ik mijn dividendlekkage? 

In dit voorbeeld bekijken we de berekening van dividendlekkage bij een fictief ETF ‘X’. De ETF is in Land Y gedomicilieerd en heeft een dividendrendement van 3%. In Land Y wordt 15% dividendbelasting ingehouden, terwijl Nederland een belastingverdrag met Land Y heeft waardoor 15% van de ingehouden belasting teruggevorderd kan worden. De belegger heeft een persoonlijk belastingtarief van 30% in box 3. 

  • Eerst berekenen we de dividendbelasting: 3% dividendrendement * 15% Land Y dividendbelasting = 0,45%. 
  • Vervolgens berekenen we de teruggave van dividendbelasting: 0,45% ingehouden belasting * 15% teruggaaf = 0,0675%. 
  • De dividendlekkage is het verschil tussen de ingehouden belasting en de teruggave: 0,45%0,0675% = 0,3825%. 
  • Dit betekent dat 0,3825% van het dividendrendement verloren gaat door dividendlekkage.  

In vergelijking met andere ETF’s kan dit een lage of hoge lekkage zijn, afhankelijk van factoren zoals het domicilie van de ETF en het belastingverdrag met Nederland. 

dividendlekkage

Hoe voorkom je dividendlekkage 

Een volledige preventie van dividendlekkage lijkt alleen mogelijk door te beleggen in puur Nederlandse aandelen en fondsen. Door te investeren in Nederlandse ETF’s, profiteer je van de belastingverdragen die Nederland heeft met andere landen, wat resulteert in een lagere of soms zelfs geen bronbelasting op de uitgekeerde dividenden. 

Hoewel het belangrijk is om dividendlekkage niet te negeren, moet het ook niet het enige focuspunt zijn in je investeringsstrategie.  

 Let op: Dit artikel is bedoeld als algemene informatie en is geen vervanging voor professioneel belastingadvies. Raadpleeg altijd een belastingadviseur voor advies over je persoonlijke situatie. 

Kern van het verhaal

Dividendlekkage is een fenomeen waarbij je als belegger minder rendement ziet door het betalen van belasting over dividendinkomsten in meerdere landen. Het kan je als belegger flink wat geld kosten zonder dat je het doorhebt. In deze blog leggen we uit hoe je jouw dividendlekkage kunt berekenen.

Trade Republic

Trade Republic is een online broker met een missie: het bouwen van een wereld waarin iedereen zijn rijkdom kan laten groeien via de beurs. De neo-bank Trade Republic komt uit Duitsland en staat daarom onder toezicht van de BaFin. Beleggen bij Trade Republic kenmerkt zich door lage kosten en de optie om simpel periodiek te investeren in zowel fractionele aandelen, ETF’s als obligaties.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.