Wat is thema-beleggen?

Ben jij een beginnende belegger? Lees dan even door, want themabeleggen zou dan voor jou van pas kunnen komen. Veel jonge beleggers vinden het namelijk lastig om te starten op de beurs. Ben je er eindelijk in geslaagd om een account bij een broker te openen, moet je vervolgens zelf op onderzoek uitgaan waar je in wilt investeren. Vooral in het begin kan dat best overweldigend aanvoelen.

Wat houdt thema-beleggen in?

De naam verklapt het al. Als je gaat thema-beleggen, deel je jouw portfolio in op basis van een (aantal) thema(‘s). Voordat ik daar dieper op in ga, wil ik je een vraag stellen. In welke sector of ontwikkeling op de markt geloof jij heilig? Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je een echte tech-fan bent, of een duurzaamheidstrijder. Als jij erin gelooft dat deze thema’s op de lange termijn een grote rol gaan spelen in onze maatschappij, kan je dat meenemen in je beleggingsbeslissingen. Je kiest er dan voor om op beleggingsproducten te focussen rondom deze thema’s

thema beleggen

Stappenplan thema-beleggen

Voor beginnende beleggers kan thema-beleggen voordelig zijn, omdat het als een ‘eerste filter’ dient. Zo kan je minder overweldigd raken van alle beleggingsproducten die er zijn, omdat je al bij voorbaat filtert op een aantal thema’s. Heb je interesse in thema-beleggen? Volg dan het onderstaande stappenplan.

 1. Denk na over welke thema’s jou inspireren. Vraag jezelf af of jij erin gelooft dat deze thema’s een grote rol in onze maatschappij of het bedrijfsleven gaan spelen op de lange termijn.
 2. Vraag jezelf af of naast jou, ook de markt in deze thema’s gelooft. Zullen bedrijven die actief zijn in en rondom deze thema’s meer sales gaan draaien in de toekomst?
 3. Zoek naar beleggingsproducten binnen deze thema’s. Je kunt in de zoekbalk van je broker bepaalde zoektermen intypen die in relatie staan tot het thema.
 4. Beslis of je in aandelen, beleggingsfondsen en/of ETF’s wil investeren. Er bestaan hoogstwaarschijnlijk meerdere beleggingsproducten binnen jouw thema. Je kunt ervoor kiezen of je enerzijds in de marktleiders binnen een sector wil investeren, anderzijds kan je ook kiezen voor groeiaandelen binnen dezelfde sector. Wil je meer spreiding in je portfolio? Kies dan voor een beleggingsfonds en/of exchange traded fund binnen het thema. Your choice!
 5. Doe onderzoek naar het beleggingsproduct. Als je gekozen hebt voor een beleggingsproduct, zorg er dan wel voor dat je hier nog onderzoek naar doet. Door het beleggingsproduct te analyseren kan je een beeld vormen in hoeverre dit product potentie voor de toekomst toont, ten opzichte van de andere producten binnen het thema.
themabeleggen

Kun je een voorbeeld geven van producten binnen thema-beleggen?

Natuurlijk. In dit voorbeeld ga ik 3 thema’s toelichten met bijbehorende beleggingsproducten. Op die manier kan je zie hoe dit werkt. Let op, dit is geen beleggingsadvies. Het is puur een voorbeeld hoe je een beleggingsproduct kunt categoriseren op basis van een thema.

Als jij erin gelooft dat bepaalde thema’s op de lange termijn een grote rol gaan spelen in onze maatschappij, kan je dat meenemen in je beleggingsbeslissingen. Je kiest er dan voor om op beleggingsproducten te focussen rondom deze thema’s

Thema 1. Duurzaamheid

Duurzaamheid is een thema dat bij veel overheden op de kaart staat. Veel geloven er daarom in dat duurzaamheid een steeds grotere rol gaat spelen in onze maatschappij. Onderstaand vind je drie beleggingsproducten binnen het thema duurzaamheid.

 • VanEck Sustainable World Equal Weight UCITS ETF
 • BNP Energy Transition
 • iShares Global Clean Energy (ETF)

Thema 2. Online gaming

Het world wide web is een lange tijd geleden uitgevonden. Sindsdien zijn we al veel meer online gaan doen. Vooral de gaming industrie ontwikkelt zich snel. Onderstaand vind je drie beleggingsproducten binnen het thema online gaming.

 • Global X Video Games & Esports ETF (HERO)
 • Electronic Arts
 • VanEck Video Gaming and eSports ETF (ESPO)

Thema 3. Automation

Hoe vaak hoor je het wel niet? Veel beroepen die op dit moment een rol nemen in onze maatschappij, zullen over een X aantal jaar geautomatiseerd worden. Automatisering versnelt arbeidsprocessen, waardoor kosten vaak lager uitvallen. Een strategische pilaar voor veel bedrijven. Onderstaand vind je drie beleggingsproducten binnen het thema automation.

 • iShares Automation & Robotics UCITS ETF
 • Lyxor MSCI Robotics & AI UCITS ETF – Acc
 • Global X Robotics & Artificial Intelligence UCITS ETF USD Accumulating
themabeleggen

Conclusie

Dus, thema-beleggen houdt in dat je een X aantal thema’s kiest waar jij in gelooft op de lange termijn. Vervolgens beslis je in welke beleggingsproducten binnen deze thema’s je wil investeren. En zo kan je een lijstje maken, waar jij in gelooft. Lekker overzichtelijk!

De kern van de zaak

Veel jonge beleggers vinden het lastig om te beslissen waar ze in moeten investeren. Een methode die hierbij kan ondersteunen is themabeleggen. Bij themabeleggen selecteer je eerst een bepaald thema waarvan jij gelooft dat deze sector op de lange termijn zal groeien. Vervolgens zoek je producten binnen dit thema. Let op dat je moet focussen op meerdere thema’s om spreiding in je portfolio te waarborgen.

Beleggen bij BUX

BUX is een broker waarbij het draait om beleggen toegankelijk maken. Via BUX kan je investeren in aandelen, fondsen, ETF’s en cryptocurrencies. Deze broker biedt zelfs de optie aan om in fractionele aandelen te investeren. Wil je starten met beleggen bij BUX? Open een account via deze link en ontvang een gratis aandeel na je eerste storting.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.