Wat is voor- en nabeurshandel?

Pre-market wat? Voorbeurs- en nabeurshandel is de handel die plaatsvindt voordat de beurs open gaat. In Amerika is de beurs geopend van 09:30u tot 16:00u. De beursdag is dus best kort (in Nederland is de beurs open van 09:00 tot 17:30u). In de jaren ’90 besloot Amerika daarom om pre- en after market handelen in te schakelen. Waar lees je de pre-market koersen af? In de app van Yahoo Finance kan je de pre-market koersen van Amerikaanse aandelen aflezen. Vaak geeft je eigen broker ook een overzicht van de pre-market koersen.

Handelen voor en na de beurs

De voorbeurs handel in Amerika start om 08.00u en de nabeurshandel eindigt pas om 02.00u (Amerikaanse tijd). Voor en na de officiële openingstijden van de Amerikaanse beurs kunnen er nog orders worden geplaatst, die ook nog verwerkt zullen worden. Sommige Nederlandse brokers bieden de mogelijkheid tot voor- en nabeurshandel, maar het is niet gebruikelijk. Om deze reden is de handelsvolume tijdens de voor- en nabeurs tijden aanzienlijk lager dan tijdens de officiële openingstijden.

valkuilen beleggen

Voordelen

Het voordeel van pre- en after market is dat jij kunt inspelen op nieuws dat is gepubliceerd voor of na de officiële openingstijden. Als er een negatief nieuwsbericht over een beursgenoteerd bedrijf is gepubliceerd zal de koers van dat bedrijf daarop reageren. Het is voordelig als jij in dat geval tijdens de voorbeurs al kan inspelen op dit nieuws, voordat de rest van de beleggers de beurs betreedt. Een ander voordeel is dat de handel tijdens de pre-market een indicatie geeft voor hoe het koersverloop zich ontwikkelt als de beurs open gaat.

Nadelen

Een nadeel van voor- en nabeurshandel is dat het handelsvolume aanzienlijk lager is, waardoor bied- en laatkoersen sterk kunnen verschillen. Beursinformatie die wordt gepubliceerd is daardoor minder secuur. Het levert een hogere spread op.

De kern van de zaak

De voorbeurs handel in Amerika start om 08.00 uur en de nabeurshandel eindigt pas om 02.00 uur (Amerikaanse tijd). Voor en na de officiële openingstijden van de Amerikaanse beurs kunnen er nog orders worden geplaatst, die ook nog verwerkt zullen worden. Sommige Nederlandse brokers bieden de mogelijkheid tot voor- en nabeurshandel, maar het is niet gebruikelijk.

Beleggen bij DEGIRO

Ben je geïnteresseerd om ook te starten met beleggen, maar heb je nog geen account? Een populair platform onder jongeren is het beleggersplatform van DEGIRO. Als je via deze link een account opent bij DEGIRO, krijg je € 100 aan gratis transactietegoed. Liever eerst een review lezen over deze broker? Klik dan hier!

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.