Zo investeer je in cyber-security

Stel dat een groep hackers al het vluchtverkeer overneemt. Of dat ze medische gegevens van een ziekenhuis hacken, in ruil voor losgeld. Daar moet je toch niet aan denken? Precies. Cybersecurity is belangrijk. Het is een gegeven dat overheden en bedrijven er niet snel op zullen bezuinigen. Investeren in cyber-security is daarom ook populair onder (jonge) beleggers. In dit artikel bespreek ik wat deze industrie inhoudt en in welke beursgenoteerde spelers jij kan investeren!

Digital is taking over

We leven in een tijd waarin iedereen direct of indirect in contact staat met digitaal werken. Steeds meer van onze werk- en privéactiviteiten vinden online plaats. Daar komt een razendsnelle ontwikkeling van het ‘Internet of things (IoT)’ bij kijken. We kunnen de meest alledaagse voorwerpen als keukenapparaten, auto’s, thermostaten en babyfoons op internet aansluiten. Deskundigen verwachten daarom dat het aantal IoT-apparaten zal toenemen tot zo’n 22 miljard in 2025. Dat maakt ons kwetsbaarder voor cybercriminelen, en de vraag naar beveiliging wordt dan ook steeds groter. Naast de alreeds bestaande activiteiten, ontwikkelen opkomende markten zich ook steeds meer op het gebied van digitalisering. De economieën van landen zoals Brazilië, China, Mexico, Polen, Roemenië en Turkije groeien hard. De toenemende welvaart en digitalisering in deze landen vragen om een goede beveiliging van digitaal verkeer.

cyber-security

Oorlog

Cyberaanvallen zijn een vast onderdeel geworden van oorlogen en andere conflicten tussen landen, waarbij je ziet dat hackers voor verschillende partijen en belanghebbenden actief zijn. Recent zagen we al dat in de oorlog in Oekraïne, waarin een ‘cyber-vreemdelingenlegioen’ (lekker scrabblewoord!) Oekraïne helpt in de strijd tegen het cyberleger van Rusland. De verwachting is dat conflicten in de toekomst steeds meer via cyberoorlogen zullen worden uitgevochten.

Zit er potentie in cybersecurity-aandelen?

De cybersecurity-sector maakte tijdens corona een sterke groei mee, omdat de wereld massaal online ging werken. Maar daar staat het niet bij stil. Volgens een recent onderzoek zal de wereldwijde markt voor cyberbeveiliging tussen 2022 en 2027 kunnen toenemen met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 13,4%, tot een totale omvang van $ 346 miljard. In tegenstelling tot uitgaven aan zaken als marketing, is cybersecurity een absolute must als uitgavenpost. Er kan hier niet op worden bezuinigd, ook niet als het economisch tegenzit. De kans is daarom groot dat de inkomsten van cybersecurity-bedrijven tijdens een recessie stabiel blijven of zelfs stijgen. Laten we eens kijken naar een greep uit de interessante aandelen en ETF’s. Let erop, al deze beleggingsproducten kun je verhandelen via BUX Zero of DEGIRO.

Investeren in cyber-security via ETF’s

  • De L&G Cyber Security UCITS ETF. Deze ETF volgt de ISE Cyber Security Index. Daarin vind je zo’n zestig aandelen van vooraanstaande cybersecurity- en cloudcomputingbedrijven, zoals Cloudflare, CrowdStrike en Proofpoint.
  • Rize Cybersecurity and Data Privacy UCITS ETF. Via deze ETF beleg je in meer dan vijftig bedrijven die toepassingen ontwikkelen voor de enorme vraag naar cyberbeveiliging en die potentieel kunnen profiteren van de toenemende vraag naar cybersecurity-producten en -diensten op de langere termijn.
  • Heb je een ETF op het oog die je interessant vindt, maar wil je eerst graag wat beter begrijpen waarin je dan belegt? Ga dan naar het ETF-kenniscentrum van BUX. Daar lees je alles over ETF’s, zonder jargon en ingewikkeld taalgebruik.

In tegenstelling tot uitgaven aan zaken als marketing, is cybersecurity een absolute must als uitgavenpost. Er wordt hier niet op bezuinigd, ook niet als het economisch tegenzit. De kans is daarom groot dat de inkomsten van cybersecurity-bedrijven tijdens een recessie stabiel blijven.

Investeren in cyber-security via aandelen

Meer fan van aandelen dan ETF’s? Ontdek vijf beursgenoteerde cyber-security bedrijven.

  • Palo Alto Networks is een van de grote jongens in de cybersecurity. Het bedrijf maakt innovatieve producten waarmee bedrijven, dienstverleners en overheidsinstanties hun gegevens, netwerken en apparaten op alle locaties kunnen beveiligen. Deze cyber-hero leed het afgelopen jaar verlies, maar de verwachting is dat de netto-omzet flink zal stijgen, met 22% tot $ 6,65 miljard in 2023.
  • F5 is een bedrijf dat beveiligde applicaties maakt die je op afstand of op een eigen netwerk kunt gebruiken. De aandelenkoers van F5 is sinds het begin van het jaar met 20% gekelderd. Analisten voorspellen dat de cloudtoepassingen van F5 in 2022 voor een nettomarge van 12,6% zal zorgen met een jaarlijkse groei tot 5,9%. What?
  • Fortinet is een bedrijf dat een beveiligingssoftware heeft ontwikkeld. Deze software kan in diverse industrieën worden toegepast. Denk aan tools als firewallbescherming, VPN’s en cloudbeveiliging. Analisten verwachten veel van Fortinet in 2022 en voorspellen een omzetgroei van 28,6% tot $ 4,29 miljard. De dubbelcijferige groei van de netto-omzet van Fortinet zal naar verwachting echter vertragen tot 20,2% in 2023 en in dat jaar uitkomen op zo’n $ 5,16 miljard.
  • CrowdStrike is gespecialiseerd in cybersecurity en levert een cloudgebaseerd platform om beveiligingsinbreuken te voorkomen. Hoewel de verwachting is dat het bedrijf de komende drie jaar geen winst zal maken, wordt CrowdStrike gezien als een zeer veelbelovende groeikandidaat.
  • Cloudflare is ook een grote speler in de markt met een marktkapitalisatie van zo’n $ 30,27 miljard. Het bedrijf maakt beveiligingsproducten als API-schilden, botbeheer en encryptieprotocollen die de communicatie tussen computers beveiligen. Redelijke ver-van-mijn-bedshow, maar de winstprognoses van dit bedrijf zijn veelbelovend.
cybersecurity

De kern van de zaak
De wereld leeft en werkt steeds vaker online. Om veilig en succesvol online te kunnen werken, is cybersecurity nodig. Naast het bedrijfsleven, speelt cybersecurity ook een grote rol in defensie. Het maakt dat cybersecurity een interessante sector vormt voor beleggers. Investeren in cybersecurity is geen luxeproduct, maar een must. Om die reden is deze sector minder gevoelig voor recessies.

Beleggen bij DEGIRO

Ben je geïnteresseerd om ook te starten met beleggen, maar heb je nog geen account? Een populair platform onder jongeren is het beleggersplatform van DEGIRO. Als je via deze link een account opent bij DEGIRO, krijg je € 100 aan gratis transactietegoed. Liever eerst een review lezen over deze broker? Klik dan hier!

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.