Rente blijft stijgen: blijven beleggen of meer sparen?

De afgelopen jaren zakte de rente tot het nulpunt, waardoor veel mensen zich gingen verdiepen in beleggen. Wat natuurlijk logisch is, want het is zonde als je geld niet voor jou aan het werk is. Maar gelukkig gaan de rentes nu weer stijgen, dus ook over je spaargeld kun je nu weer een leuke rente ontvangen. Maar de grote vraag is nu: moet je blijven beleggen of ga je meer sparen?

Wat zijn de voordelen van sparen?

Het grote voordeel van sparen is dat je geld relatief veilig staat. Niemand kan aan jouw geld komen, het is echt van jou. Het kan alleen minder waard worden door inflatie, maar niet omdat de koersen dalen of iets dergelijks. Je kunt jouw geld op ieder moment van de spaarrekening halen als jij het nodig hebt. De rentes trekken gelukkig ook weer aan, maar het verschilt wel per bank hoeveel rente je krijgt op je spaargeld. Het kan dus zeker lonen om bij een andere bank een spaarrekening te openen.

etfbeleggen

Wat zijn de voordelen van beleggen?

Beleggen doe je voor de lange termijn. Investeringen gaan namelijk nooit in een rechte lijn omhoog, maar als je op basis van tientallen jaren gaat kijken, is de groei altijd omhoog gegaan. Als je naar de cijfers kijkt, zie je dat sommige jaren enorme verliezen zijn geleden en andere jaren weer goede resultaten.

Als je belegt voor de lange termijn, heb je hier geen hinder van. Als je voor de korte termijn belegt, heb je wellicht te weinig tijd om je verlies recht te trekken.

Je kunt passief beleggen door je geld in ETF’s te stoppen, waardoor je geld slow en steady groeit. Je kunt ook kiezen om dividend aandelen te kopen, waardoor je een mooie passieve inkomstenstroom kunt creëren. Je kunt dividend vergelijken met de rente die je krijgt op een spaarrekening. Op die manier werkt jouw geld voor jou.

Wat zijn de nadelen van sparen?

Het nadeel is dat je afhankelijk bent van de banken. De afgelopen jaren zagen we ineens de rente terugzakken tot het nulpunt en in sommige gevallen was er zelfs een negatieve spaarrente. Daarnaast zie je je geld natuurlijk ook niet zo hard groeien op een spaarrekening, wat soms demotiverend kan werken.

Daarnaast hebben we te maken met inflatie. Ieder jaar wordt ons geld minder waard. Dus als jij het op je spaarrekening laat staan, wordt het ieder jaar minder waard. Met andere woorden: je koopkracht wordt minder.

Cursus ETF-beleggen

Wat zijn de nadelen van beleggen?

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Dat is natuurlijk dé slogan die continu om je oren vliegt, maar het is wel zo. Je kunt je inleg kwijtraken en door marktschommelingen kan jouw vermogen van de een op de andere dag zo de helft minder waard zijn.

Daarnaast kan het psychologische stress met zich meebrengen. Als jij niet tegen deze onzekerheden kan en continu de beurs gaat checken, dan kun je misschien beter niet beginnen met beleggen. Het mag natuurlijk niet ten koste gaan van jouw gezondheid.

Het is daarom verstandig om je beleggingen te spreiden. Op die manier zorg je ervoor dat het risico kleiner wordt dat je al je geld verliest.

Als je kiest voor sparen én beleggen, profiteer je van alle fijne voordelen.

The best of both worlds

Als beide opties te trekken, kun je natuurlijk kiezen om te sparen én te beleggen. Op die manier profiteer je van alle voordelen die het sparen én het beleggen bieden. Je hebt geld achter de hand voor als je het op de korte termijn nodig hebt en tegelijkertijd zet je je geld aan het werk.

De kern van de zaak

De rentes zijn de afgelopen tijd weer aan het stijgen, waardoor het weer aantrekkelijker wordt om een spaarrekening te openen. Toch biedt beleggen ook nog voordelen. Welke dit zijn, lees je in deze blog. Je kunt ook profiteren van beide manieren.

Brand New Day

Brand New Day maakt indexbeleggen eenvoudig voor beginners. Met diverse ETF’s en lage kosten bieden ze een stressvrije en wetenschappelijk onderbouwde aanpak voor goede langetermijnresultaten. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.