Zo besteed je je 13e maand slim!

Veel mensen krijgen in november of december hun langverwachte 13e maand. De 13e maand is net zoals het vakantiegeld een extra potje dat je van je werkgever krijgt uitgekeerd. Het is een financieel extraatje waar veel mensen heel erg blij van worden. Deze extra maandsalaris geeft je de kans om iets extra’s te sparen, te beleggen of om uit te geven aan iets nuttigs. In deze blog gaan we vertellen hoe jij dit jaar je 13e maand slim kunt besteden.

Zet iets extra’s opzij op je spaarrekening

Natuurlijk is het verleidelijk om je 13e maand meteen uit te geven aan leuke extraatjes zoals uit eten of een cadeau aan jezelf, maar het is slim om een deel ervan opzij te zetten op je spaarrekening. Een financiële buffer kan onverwachte uitgaven opvangen en zorgt voor minder geldstress. Hoeveel jij nodig hebt als financiële buffer ligt aan jouw persoonlijke situatie. Woon je alleen of heb je een gezin? Een spaarpotje is een fijn vangnet, waardoor je jezelf kunt beschermen tegen onverwachte uitgaven.

 

Geef je geld uit aan iets nuttigs

Je mag natuurlijk genieten van dit extraatje, maar daarnaast is het ook belangrijk om het geld verstandig uit te geven. Je kunt er voor kiezen om je 13e maand te investeren in iets nuttigs, zoals een duurzame aanpassing aan je woning. Of wordt het niet eens tijd om die oude keukenapparatuur te vervangen? Door bewust te kiezen voor duurzame investeringen, zorg je ervoor dat op de lange termijn jouw 13e maand nóg meer waard is.

Stort een deel naar je beleggingsrekening

Het is ook belangrijk om aan de verre toekomst te denken. Beleggen bied je de mogelijkheid om je geld te laten groeien op de lange termijn. Of je nu kiest voor aandelen, obligaties of een mix van beide, beleggen geeft je de kans om je financiële doelen te behalen. Natuurlijk is beleggen niet zonder risico’s, maar met de juiste kennis en een goede strategie kan het een waardevolle aanvulling zijn op je financiële planning. Je kunt bijvoorbeeld op een minder risicovolle manier beginnen met beleggen door je te richten op ETF’s. Wil je hier meer over leren? Bekijk dan eens de cursus WTF is een ETF?

energie besparen

Stel doelen en maak een plan

Het is belangrijk om een doelen te stellen en daarvoor een plan te maken. Wil je bijvoorbeeld een bepaald bedrag sparen, een specifiek rendement behalen met beleggen, of investeren in een specifieke verbetering van je woning? Door duidelijke doelen te stellen, kun je gefocust en doelgericht werken om je financiële doelen te behalen.

Je mag natuurlijk genieten van dit extraatje, maar daarnaast is het ook belangrijk om het geld verstandig uit te geven.

Het is ook belangrijk om nu te genieten

We kunnen natuurlijk blijven praten over sparen, beleggen en slim uitgeven, maar tegelijkertijd is het ook belangrijk om het hier en nu niet uit het oog te verliezen. Je 13e maand is een beloning voor je harde werk, dus vergeet niet om ook te genieten. Vier je successen, trakteer jezelf op iets leuks, maar zorg ervoor dat dit in balans is met je doelen voor later.

Cursus beleggen in ETF's

De kern van de zaak

In de maand december ontvangen veel werknemers een 13e maand. Zo fijn! Je kunt hier meteen van kopen wat je wil, maar er bestaan slimmere manieren. Het geld investeren bijvoorbeeld.. Je kunt het bijvoorbeeld sparen, beleggen of gebruiken om je huis te verduurzamen. In dit artikel nemen we alle opties met je door!

Brand New Day

Brand New Day maakt indexbeleggen eenvoudig voor beginners. Met diverse ETF’s en lage kosten bieden ze een stressvrije en wetenschappelijk onderbouwde aanpak voor goede langetermijnresultaten. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.