In 8 stappen jouw spaarplan opstellen

Sparen met een doel gaat je vaak makkelijker af dan maar gewoon ‘een spaarpot’ opbouwen. Dat komt omdat je ‘doel sparen’ visueel kunt maken en daarnaast is het goed meetbaar. Dit alles zorgt ervoor dat je gemotiveerder bent tijdens het sparen. Sparen om het sparen is namelijk niet zo motiverend. Maar hoe moet je een spaarplan opstellen? Ik neem je in deze blog mee in de stappen die je moet zetten.

  1. Wat is jouw doel?

Als eerst: waar spaar je voor? Dit kan een doel zijn voor de korte termijn, maar ook voor de lange termijn. Wil je sparen voor een luxe vakantie, een nieuwe laptop of om over een paar jaar een huis te kopen? Je kunt een foto uitprinten en ophangen, zodat je continu geconfronteerd wordt met je spaardoel.

Je kunt het echter ook digitaal houden. Tegenwoordig heeft bijna iedere bank de optie tot doelsparen. Dit houdt in dat je aparte spaarpotjes kunt aanmaken binnen jouw rekening, zodat je per doel geld kunt sparen.

spaarplan opstellen

2. Hoeveel heb je nodig voor je doel?

Hoeveel geld heb je nodig voor jouw doel? Maak een realistische schatting. Als je spaart voor je vakantie, hoeveel denk je nodig te hebben? Of als je spaart voor een nieuwe auto; hoeveel wil je hieraan uitgeven?

 

3. Binnen welk termijn heb je het geld nodig?

Wanneer heb je het geld nodig? Als het geld voor je vakantie is, ga je rekenen hoeveel maanden je hier nog voor hebt en hoeveel je dus iedere maand moet sparen om je doel te bereiken.

Spaar je voor iets op de lange termijn, zoals een huis, bepaal dan hoeveel jaar je hiervoor wilt uittrekken en wat jouw doelbedrag is.

beleggen bij Brand New day

4. Neem je financiën onder de loep zodat je je spaarplan kunt opstellen

Om erachter te komen hoeveel je kunt sparen, is het nodig om je financiën onder de loep te nemen. Hoeveel verdien je per maand, wat geef je iedere maand uit en welk gedeelte zou je dus kunnen sparen?

Bekijk ook of je eventueel kunt besparen op uitgaven. Misschien heb je wel een abonnement waar je helemaal geen gebruik van maakt. Als je dit opzegt, kun je dit bedrag extra sparen.

 

5. Kies een spaarrekening waar je een hoge rente ontvangt

Langzaamaan kruipen de rentes op spaargeld weer een beetje omhoog. Je kunt dus het beste kiezen voor een bank die een hoge rente geeft. Ga niet perse voor een bank met de hoogste rente, maar met de beste voorwaarden. Als bijvoorbeeld bank X de hoogste rente geeft, maar wel hoge bankkosten rekent, dan schiet je er niets mee op. Het is dus belangrijk om verschillende spaarrekeningen goed te vergelijken.

Trade Republic banner

6. Automatiseer het sparen

Zodra je weet wat jouw spaarruimte is, kun je deze bedragen automatisch laten storten naar jouw spaarrekening. Als je meerdere spaardoelen hebt, automatiseer je het per spaardoel.

Je kunt dit instellen op een datum die jij kiest, bijvoorbeeld op een dag of twee nadat je salaris hebt gekregen. Krijg je op de 25ste salaris? Dan kun je instellen dat je op de 27ste het bedrag naar je spaarrekening wilt storten. Dit in geval dat je salaris iets later komt.

Ga niet perse voor een bank met de hoogste rente, maar met de beste voorwaarden.

7. Houd je voortgang bij

Als je je termijnen goed hebt berekend en bedragen automatisch laat overmaken, kan het niet anders dan dat je je spaardoel haalt.

Pak je het anders aan en maak je zelf iedere maand een bedrag over naar jouw spaardoelen, dan is het belangrijk om de voortgang bij te houden. Een spaardoel opstellen is namelijk iets anders dan het ook daadwerkelijk handhaven.

Bekijk eens per maand je spaardoel(en). Lig je nog op schema of moet je ergens bijschaven?

 

8. Gebruik extraatjes om je spaarrekening aan te vullen

Ontvang je een bonus van je werk of heb je je huis uitgemest en spullen verkocht? Gebruik deze extraatjes dan om je spaarrekening aan te vullen. Op die manier kom je nóg sneller bij jouw spaardoel.

De kern van de zaak

In 8 stappen een effectief spaarplan opstellen: beginnend met het bepalen van een duidelijk doel voor je spaargeld, het inschatten van het benodigde bedrag en de tijdsduur, het analyseren van je financiële situatie, het kiezen van een geschikte spaarrekening met goede voorwaarden, het automatiseren van je spaarbedragen, het monitoren van je voortgang en eventueel aanpassingen maken, en tot slot het gebruiken van extra inkomsten of bonussen om je spaardoelen sneller te bereiken.

Brand New Day

Brand New Day maakt indexbeleggen eenvoudig voor beginners. Met diverse ETF’s en lage kosten bieden ze een stressvrije en wetenschappelijk onderbouwde aanpak voor goede langetermijnresultaten. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.