6 spaartips voor beleggers

Beleggen is helemaal hip en happening en ook zeker belangrijk om te doen. Maar het is belangrijk om de kracht van sparen niet te onderschatten. Om een financieel stabiel leven te leiden, is het belangrijk om een buffer achter de hand te hebben. Dit is belangrijk voor als bijvoorbeeld de wasmachine of auto kapot gaat, maar ook voor een veilig gevoel. Doordat je wéét dat je altijd voldoende geld hebt, word je minder krampachtig van onverwachte kosten. Hieronder deel ik een aantal spaartips voor beleggers.

1. Bepaal wat je budget is

Het is belangrijk om precies te weten wat je inkomsten en uitgaven zijn. Pluis de afgelopen 3 tot 6 maanden uit en schrijf dit op. Waarschijnlijk heb je dit al gedaan, omdat je al bezig bent met beleggen. Maar als je dit nog niet hebt gedaan, doe dit dan. Als je dit hebt gedaan, zie je hoeveel je uitgaven iedere maand zijn en je komt er dan achter wat je overhoudt om te sparen en beleggen.

beleggen bij Brand New day

2. Spaartips voor beleggers: Bepaal hoeveel je spaart en hoeveel je belegt

De tweede stap is bepalen welk percentage je gebruikt om te beleggen en hoeveel je gebruikt om te sparen. Wat de beste verhouding is, ligt voornamelijk aan hoe groot jouw buffer op dit moment is. Heb je een kleine buffer? Zorg dan dat je wat meer spaart om dit aan te vullen. Heb je al een flinke buffer, dan kun je een kleiner gedeelte naar je spaarrekening storten en de rest gebruiken om te beleggen. Er zijn natuurlijk geen regels, je moet doen waar jij je goed bij voelt. Ik vind het prettig om een goed gevulde spaarrekening te hebben, maar vind het ook belangrijk om een deel te beleggen.

FinFit template

3. Kies een spaardoel

Vind je het lastig om ‘gewoon’ te sparen? Maak dan spaardoelen. Je kunt bijvoorbeeld een spaarpot voor de vakantie maken, voor een huis, een nieuwe laptop, Kerst cadeaus of waar jij dan ook voor wilt sparen. Wij hebben zelf zo’n 5 spaarpotjes waar wij iedere maand geld instorten. Je doel wordt op die manier tastbaar en het sparen wordt leuker.

Ben je het niet gewend om te sparen? Stel het bedrag dat je maandelijks gaat sparen automatisch in

4. Kies een spaarrekening waar je een lekkere rente ontvangt

Als je wilt weten waar je het beste een spaarrekening kunt openen, moet je verschillende opties met elkaar vergelijken. Welke bank biedt te meeste rente, hoeveel kosten zitten hieraan verbonden? Online banken bieden vaak een hogere rente dan traditionele banken, omdat zij minder kosten hebben. Wij hebben onze privérekening bij ING lopen en hier automatisch ook onze spaarrekening. Maar sinds een paar maanden hebben we ook een spaarrekening geopend bij Bunq. Zij boden meer rente dan bij onze eigen bank, dus hebben we een gedeelte van onze spaarrekening daarheen gestort. Niet alles, want ik vind het prettig om ook geld op onze ‘eigen bank’ te hebben.

 

5. Boek je spaarbedrag automatisch over

Ben je het niet gewend om te sparen of wil je er geen omkijken naar hebben? Stel het bedrag dat je maandelijks gaat sparen automatisch in. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat op de eerste dag van de maand dat bedrag naar jouw spaarrekening wordt gestort. Op die manier groeit je spaarrekening, zonder dat je hier actief mee bezig hoeft te zijn. Als je helemaal efficiënt bezig wilt zijn, stel je dit ook in voor je beleggingsrekening. Als alles geautomatiseerd is, weet je zeker dat je het niet vergeet.

De kern van de zaak

Drie redenen om niet te lang te wachten met het opbouwen van je pensioen: belastingvrij inleggen vanaf 1 juli 2023, profiteren van samengestelde rente en zelf de regie hebben over je pensioen. In dit artikel bespreken waarom jij moet overwegen nu eens écht te starten met dat pensioen. Pensioen opbouwen is heel eenvoudig via het platform van Brand New Day.

Brand New Day

Brand New Day maakt indexbeleggen eenvoudig voor beginners. Met diverse ETF’s en lage kosten bieden ze een stressvrije en wetenschappelijk onderbouwde aanpak voor goede langetermijnresultaten. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.