Een tijdje terug schreef ik over het revolutionaire product: de Crypto Bundels. Deze Bundels zijn mandjes met verschillende cryptocurrencies, waar je in kunt investeren door slechts één aankoop te moeten doen. Zo spreid je direct de risico’s over verschillende cryptocurrencies, wat best een verademing is in de volatiele cryptomarkt! De Crypto Bundels worden aangeboden door Finst: een Crypto platform dat net uit de startblokken komt. In januari 2023 betradt Finst de Nederlandse crypto-markt. YoungTrader ging in gesprek met de CEO van Finst: Julien Vallet.
Wil je jezelf in een notendop introduceren?
Natuurlijk, ik ben Julien Vallet, 30 jaar oud, CEO en mede-oprichter van de Nederlandse cryptocurrency exchange Finst. Ik ben Frans en ben bijna 9 jaar geleden naar Nederland verhuisd, waar ik als een van de eerste werknemers bij de online broker DEGIRO ben gaan werken. Ik werk al bijna 14 jaar in de financiële sector en besloot Finst op te richten om alle beleggers een gelijk speelveld te bieden en de hoogste standaarden in de crypto-industrie te zetten. Naast beleggen en crypto besteed ik ook graag tijd aan het vliegen van vliegtuigen!
Finst is bekend om de Crypto Bundels: Kun je uitleggen hoe deze verschillen van investeringen in cryptocurrencies?
Met onze crypto Bundels kunnen beleggers met één klik eenvoudig de top 10 of de top 25 cryptocurrencies kopen, tegen zeer lage kosten en met maandelijkse automatische herbalancering. We hebben gemerkt dat er geen slimme manier was om in crypto te beleggen en dat veel beleggers moeite hadden met het selecteren van de juiste munten en de juiste verhouding. Daarom hebben we besloten om dit probleem op te lossen door beleggers in staat te stellen slimmer te beleggen en moeiteloos hun cryptoportefeuille te diversifiëren over de grootste cryptocurrencies.
We bieden momenteel zeven Bundels aan, waaronder sectorspecifieke Bundels zoals de Groene Bundel, met de meest milieuvriendelijke crypto’s op ons platform. Elke maand worden de Bundels automatisch opnieuw gebalanceerd om ervoor te zorgen dat de componenten en de weging in lijn blijven met de markt.
In hoeverre kan je crypto Bundels vergelijken met ETF’s? Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen?
Crypto Bundels zijn geen ETF’s, maar ze bereiken wel in zekere mate een vergelijkbaar doel: gemakkelijke en betaalbare diversificatie van beleggingen. Wanneer je in Bundels investeert, bezit je direct de munten in je portefeuille, in tegenstelling tot ETF’s. Het doel is echter om de koers van de munten te volgen.
Het idee is om de prestaties van de grootste cryptocurrencies te volgen en risico’s op een handige manier te spreiden. Dit is een uitstekende oplossing voor beleggers die cryptocurrencies willen kopen en voor de lange termijn willen behouden, of voor degenen die niet precies weten welke munten ze moeten kopen. Het gezegde “leg nooit al je eieren in één mandje” is hier van toepassing.
Welke risico’s kleven er aan investeren in crypto Bundels via Finst?
Het zijn in wezen dezelfde risico’s als beleggen in crypto in het algemeen, met als belangrijkste het risico om kapitaal te verliezen. Bundels helpen beleggers eigenlijk om hun risico’s te spreiden door te beleggen in een combinatie van meerdere munten in plaats van al hun geld te investeren in één enkele asset. Het is altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat je de risico’s van beleggen begrijpt voordat je begint, daarom hebben we een uitgebreide risicoverklaring op onze website gezet. Als vuistregel geldt: investeer nooit geld dat je niet kunt veroorloven te verliezen.
Veiligheid staat hoog in het vaandel bij Finst – gelukkig maar. Welke maatregelen hebben jullie ondernomen om de klant te beschermen?
Veiligheid en transparantie zijn inderdaad onze belangrijkste focus bij Finst. Wij komen uit de traditionele financiële sector en hanteren de hoogste veiligheidsnormen in al onze activiteiten. We zijn een Nederlandse beurs, geregistreerd bij De Nederlandsche Bank, en we houden ons aan de hoogste compliance-normen in de industrie. We scheiden de activa van onze klanten van de onze, wat betekent dat in het onwaarschijnlijke geval dat er iets met Finst zou gebeuren, de activa van onze klanten veilig zouden blijven in een aparte Stichting.
Het geld dat door onze klanten wordt gestort, wordt bewaard bij de Nederlandse gereguleerde bank Bunq. We hebben besloten om samen te werken met Fireblocks, ‘s werelds toonaangevende wallet management provider, om de munten van onze klanten op te slaan. Op deze manier kunnen Finst-gebruikers ook profiteren van de hoogste veiligheidsstandaarden als het gaat om portemonnees, die normaal gesproken alleen toegankelijk zijn voor institutionele beleggers.
Een andere belangrijke factor is dat we accounts zonder wachtwoord aanbieden, wat betekent dat onze klanten kunnen inloggen op ons platform met behulp van hun telefoon en een QR-code, vergelijkbaar met de meeste Nederlandse banken. Two-Factor Authenticatie is standaard ingeschakeld bij Finst, met apparaatkoppeling, en dit zorgt voor maximale veiligheid voor onze klanten in het geval dat iemand toegang probeert te krijgen tot hun rekening. Lees hier meer over de maatregelen die Finst neemt om veiligheid te waarborgen.
Finst is opgezet door het oude kernteam van DEGIRO, welke vergelijkingen zien we tussen DEGIRO en Finst?
We lossen dezelfde problemen op, maar nu voor een andere activaklasse-cryptocurrency. Net als bij DEGIRO hebben we al onze systemen in-house gebouwd, waardoor we veruit de laagste handelskosten in Nederland kunnen bieden door de tussenpersonen weg te laten. Ons platform is ontwikkeld met een focus op zowel actieve handelaren als passieve beleggers, met gebruikerservaring en eenvoud in het achterhoofd. We zijn gewend om te werken bij financiële instellingen met een vergunning, die op dit moment veel meer gereguleerd zijn dan cryptobeurzen. Ons doel is om de crypto-industrie een stuk veiliger en betrouwbaarder te maken dan nu het geval is, en we geloven dat we dat kunnen omdat we het eerder hebben gedaan op de aandelenmarkt.
Wat zijn de plannen voor de toekomst van Finst? Wat is jullie focus voor de aankomende 5 jaar?
We hebben zeker veel plannen! Om er een paar te noemen: dit jaar zullen we onze dekking van munten aanzienlijk uitbreiden, cryptostortingen en -opnames mogelijk maken en onze on-chain staking service lanceren. Eind volgend jaar wordt ook de nieuwe regelgeving MiCA van kracht, dus we gaan ons intern voorbereiden op een licentieaanvraag waarmee we onze diensten in heel Europa kunnen aanbieden. Als we naar andere Europese landen kijken, zien we dat cryptobeleggers allemaal dezelfde problemen ervaren: hoge kosten, gebrek aan transparantie en veiligheid, platforms die capaciteiten missen, enz. – Finst brengt hiervoor concrete oplossingen, waar miljoenen beleggers op het hele continent van kunnen profiteren.