Top 10 cryptocurrencies 2023: waar moet je in investeren?

Cryptocurrencies hebben de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt en zijn steeds populairder geworden bij het grote publiek als alternatieve vorm van investeren. Met de opkomst van de blockchain-technologie en de groeiende acceptatie van digitale valuta, is het geen verrassing dat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in het investeren in cryptocurrencies.

Maar met duizenden verschillende currencies die momenteel beschikbaar zijn, kan het lastig zijn om te bepalen waar je in moet investeren. Welke munten hebben potentieel om in 2023 verder door te groeien? Wat zijn de risico’s? Dit zijn vragen waar veel beginnende investeerders mee worstelen.

In dit artikel zullen we de top 10 cryptocurrencies van 2023 met je bespreken en je helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing over waar je in moet investeren. We zullen kijken naar verschillende factoren, zoals marktkapitalisatie, technologie, adoptie en potentieel voor groei. Overigens is de top 10 cryptocurrencies altijd in beweging, aangezien het is gebaseerd op marktkapitaal. 

Onderstaande munten waren de top 10 toen dit artikel besproken werd. Onderaan dit artikel vind je nog een afbeelding met de meest verhandelde munten van vandaag (deze is dus up-to-date)

Disclaimer: Voordat we echter de top 10 cryptocurrencies bespreken, is het belangrijk om te begrijpen dat de cryptomarkt zeer volatiel is en dat investeren in cryptocurrencies risico’s met zich meebrengt. Het is essentieel om je eigen onderzoek te doen en alleen te investeren wat je bereid bent te verliezen.

De top 10 cryptocurrencies van 2023 – explained

 

1. Bitcoin (BTC) 

Het zal je misschien niet verbazen dat Bitcoin bovenaan de lijst staat. Als allereerste cryptocurrency heeft Bitcoin een enorme marktkapitalisatie en wordt het algemeen beschouwd als de digitale goudstandaard. Met de groeiende acceptatie van Bitcoin door grote bedrijven en financiële instellingen, heeft het de potentie om in 2023 nog veel verder door te groeien. Bekijk hier de huidige Bitcoin koers.

 

2. Ethereum (ETH)

Ethereum is niet alleen een cryptocurrency, maar ook een platform voor het bouwen van gedecentraliseerde applicaties (dApps). Met de opkomst van de DeFi (Decentralized Finance) sector, heeft Ethereum veel aandacht gekregen en heeft het de potentie om in 2023 hard door te groeien. Bekijk hier de huidige Ethereum koers.

 

3. Cardano (ADA) 

Cardano is een blockchain-platform dat zich richt op veiligheid, schaalbaarheid en duurzaamheid. Met een sterke technologische basis en een groeiende gemeenschap is dit een interessante coin om in de gaten te houden dit jaar, vandaar de welverdiende 3e plek in onze lijst. Bekijk hier de huidige Cardano koers. 

 

4. Ripple (XRP)

Ripple is een digitaal betalingsprotocol dat snelle en goedkope internationale transacties mogelijk maakt. Ripple’s munt XRP maakt gebruik van het RippleNet, een netwerk van financiële instellingen die snelle, goedkope en veilige transacties mogelijk maken. 

Ripple heeft al meer dan 300 klanten over de hele wereld, waaronder American Express, Santander en SBI Holdings. Investeren in deze digitale munt kan dus zeker interessant zijn waardoor hij een mooie 4e plek verdient in onze top 10. Bekijk hier de Ripple koers.

 

5. Polkadot (DOT)

Polkadot wordt net als Ethereum gebruikt voor het bouwen van gedecentraliseerde applicaties (DApps) en slimme contracten, die kunnen worden gebruikt in verschillende industrieën, denk aan de financiële sector, gezondheidszorg, logistiek en meer. 

Door de toenemende inzet van blockchain-technologie en de groeiende interesse van bedrijven en ontwikkelaars, is de kans groot dat Polkadot in de toekomst nog verder zal blijven doorgroeien en hebben wij hem op plek 5 geplaatst in onze lijst. Bekijk hier de Polkadot koers.

 

6. Litecoin (LTC) 

Litecoin is een cryptocurrency die is ontworpen om snelle, veilige en goedkope betalingen mogelijk te maken door gebruik te maken van de unieke eigenschappen van de blockchain-technologie.  Litecoin wordt verhandeld op grote cryptocurrency-beurzen en is gemakkelijk toegankelijk voor investeerders over de hele wereld. Hierdoor kan investeren in Litecoin erg interessant zijn en verdient de coin en mooie 6e plek in onze lijst. Bekijk de Litecoin koers.

Investeren in Ethereum

7. Chainlink (LINK) 

Chainlink is een cryptocurrency die een gedecentraliseerd oracle netwerk biedt dat smart contracts op de blockchain verbindt met data uit de echte wereld. Dat klinkt wellicht ingewikkeld, maar waar het in de basis op neerkomt, is dat Chainlink het eenvoudiger maakt smart contracts toe te passen op een breed scala aan use cases, zoals verzekeringen, DeFi, gaming, NFT’s, en meer. 

Chainlink zelf biedt echter geen smart contracts aan, maar alleen oracles die smart contracts verbinden met externe data. Hierdoor is het een interessante en praktische coin voor in de toekomst waardoor LINK op plek 7 is geëindigd in onze top 10. Bekijk hier de Chainlink koers.

 

8. Stellar (XLM)

Stellar is een blockchain-platform dat zich richt op het faciliteren van snelle en goedkope grensoverschrijdende transacties. Met een focus op financiële inclusie en het vermogen om transacties uit te voeren met verschillende valuta’s. In tegenstelling tot sommige andere cryptocurrencies die veel energie en middelen gebruiken om transacties te valideren, gebruikt Stellar een consensus-mechanisme genaamd het Stellar Consensus Protocol (SCP). Dit maakt Stellar efficiënter, schaalbaarder en milieuvriendelijker waardoor de coin op plek 8 staat in onze lijst. Bekijk hier de Stellar koers.

 

9. VeChain (VET)

VeChain is een blockchain-platform dat zich richt op supply chain management en productauthenticatie. Wat VeChain uniek maakt, is de focus op het bieden van transparantie en vertrouwen in toeleveringsketens. Met de groeiende vraag naar transparantie en authenticiteit in de wereld van supply chain management, heeft VeChain het potentieel om in 2023 verder te groeien en een belangrijke rol te spelen in het verbeteren van de efficiëntie en betrouwbaarheid van toeleveringsketens. Daarom hebben wij hem op plek 9 gezet in onze top 10. Bekijk hier de VeChain koers.

 

10. Binance Coin (BNB)

Tot slot bespreken we de Binance Coin. Binance Coin is een cryptocurrency die wordt uitgegeven door Binance, één van de grootste  cryptocurrency-beurzen ter wereld. Binance Coin, ook wel BNB genoemd, heeft verschillende functies en voordelen. 

Investeren in BNB kan erg interessant zijn, omdat de coin een schaars aanbod heeft. Er zijn grofweg 165 miljoen BNB-tokens in omloop en dit aantal zal afnemen naarmate Binance regelmatig tokens verbrandt. Dit betekent dat het aanbod van BNB afneemt terwijl de vraag toeneemt, wat kan leiden tot een prijsstijging op lange termijn. Vandaar de plek in onze top 10. Bekijk hier de Binance Coin koers.

Bescherm je cryptocurrencies

Als laatste is het belangrijk om te benoemen dat cryptocurrencies gevoelig zijn voor hackers. Het is dus belangrijk dat je je cryptocurrencies goed bescherm. Ik ben zelf een tevreden klant van Bitvavo. Bitvavo is marktleider op de Nederlandse cryptomarkt. In dit artikel leg ik uit hoe je je crypto kunt beschermen via Bitvavo.

 

Einde van onze lijst. In welke coin ga jij investeren?

Dit zijn slechts enkele van de vele cryptocurrencies die momenteel beschikbaar zijn. Het is altijd belangrijk om je eigen onderzoek te doen en te begrijpen dat investeren in cryptocurrencies risico’s met zich mee kan brengen. Maar als je jezelf goed inleest en de juiste beslissingen neemt, kan investeren in cryptocurrencies zeker interessant zijn. Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bitvavo.

De kern van de zaak

Dit zijn slechts enkele van de vele cryptocurrencies die momenteel beschikbaar zijn. Het is altijd belangrijk om je eigen onderzoek te doen en te begrijpen dat investeren in cryptocurrencies risico’s met zich mee kan brengen. Maar als je jezelf goed inleest en de juiste beslissingen neemt, kan investeren in cryptocurrencies zeker interessant zijn.

Bitvavo

Indien je interesse hebt om een account te openen bij Bitvavo, kan je gebruik maken van een doorlopende welkomstactie. Als je via deze link een account opent, dan hoef je over de eerste € 10.000 aan handel geen transactiekosten te betalen. Meer leren over de veiligheid bij Bitvavo? Lees mijn review of lees mijn blog ‘Hoe bescherm ik mijn crypto bij Bitvavo?’

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.