Welke beurs kies je als een aandeel aan verschillende beurzen is genoteerd?

Een aandeel kan genoteerd zijn aan verschillende beurzen over de hele wereld. Een bedrijf kan hiervoor kiezen om verschillende redenen, zoals toegang tot meer kapitaal en betere liquiditeit. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om hun aandelen op meerdere beurzen te noteren om meer kapitaal aan te trekken van investeerders over de hele wereld.

Door noteringen op meerdere beurzen kunnen bedrijven hun aandelen kopen en verkopen in verschillende valuta’s, waardoor ze toegang hebben tot een breder scala aan beleggers die verschillende voorkeuren en beleggingsstrategieën hebben. Het noteren van aandelen op meerdere beurzen kan ook de liquiditeit van de aandelen vergroten. Dit komt doordat het verhandelen van aandelen op verschillende beurzen ertoe kan leiden dat er meer kopers en verkopers beschikbaar zijn, wat de prijs van de aandelen kan stabiliseren en beleggers de mogelijkheid biedt om snel in en uit te stappen.

Welke beurs kies je als belegger?

Het probleem met verschillende beurzen, is dat het voor beleggers vaak verwarrend is welke beurs ze moeten kiezen. Je hebt een interessant aandeel of een ETF gevonden. Je typt het aandeel in bij je broker en vervolgens krijg je meerdere opties. Typ maar eens het aandeel Unilever in via DEGIRO. Je ziet zoveel beurzen voor hetzelfde aandeel dat er keuzestress ontstaat. Terecht, want hoe weet je nu welke beurs de beste keuze is?

Verschil in kosten per beurs

De kosten kunnen per beurs verschillen, afhankelijk van de tarieven die je broker aanbiedt. Per beurs zullen de transactiekosten en aansluitingskosten verschillend zijn. In deze alinea neem ik de verschillen met je door. Ben je net begonnen met beleggen en heb je geen idee welke kosten er bij komen kijken? Lees dan dit artikel: De kosten van beleggen.

 

  • Transactiekosten

Laten we er een voorbeeld bijhalen om te laten zien dat het wel degelijk belangrijk is welke beurs je kiest. Sommige brokers, zoals bijvoorbeeld DEGIRO, rekenen verschillende kosten per beurs. DEGIRO rekent voor elke beurs andere transactiekosten. Het kiezen van de juiste beurs bij DEGIRO kan al een verschil in transactiekosten veroorzaken tussen de €0,50 en ruim €10,-. Wow, dat is wel de moeite waard om goed over na te denken. Mijn tip is dus: check voordat je een beurs kiest eerst even de tarieven per beurs die jouw broker rekent.

 

  • Aansluitingskosten

Naast transactiekosten betaal je ook nog aansluitingskosten. Dit is een bedrag per beurs waar jij effecten op aanhoudt. Bij DEGIRO kost het je bijvoorbeeld € 2,50 per beurs per jaar. Je wil als belegger het aantal verschillende beurzen in je portfolio dus het liefst zo laag mogelijk houden om kosten te besparen. Let op: de beurzen in Amerika en België zijn bij DEGIRO wel gratis.

dollars

Welke factoren spelen er nog meer mee bij verschillende beurzen?

Naast het kostenplaatje spelen er ook andere factoren mee, die relevant zijn voor het kiezen via welke beurs je je beleggingsproducten gaat kopen. Het gaat hier om de valutasoort waarin het aandeel genoteerd is en het handelsvolume per beurs. Indirect hebben deze factoren weer impact op het kostenplaatje.

 

  • Valuta

Aandelen zoals ASML en Shell hebben ook een notering in New York. Dit zijn Nederlandse aandelen, maar het bedrijf is internationaal representatief. Via de Amerikaanse beurs kunnen dit soort bedrijven meer geld ophalen via beleggers, dus is een extra notering voor hun erg interessant. Maar wat gebeurt er als jij als Nederlander dit aandeel via de Amerikaanse beurs wil kopen? Dan moet je eerst dollars verkrijgen om het aandeel te kopen. Op die manier heb je te maken met de wisselkoers, wat extra risico met zich meebrengt. Als de dollar zwakker wordt ten opzichte van de euro, dan kan dat betekenen dat jouw aandelen in dollars ook minder waard worden als je ze wil verkopen. Je wil dan in euro’s worden uitbetaald. Op de lange termijn (+10 jaar) maakt dit niet zoveel uit, maar op de korte termijn kan het je rendement maken of breken. Leren hoe je de risico’s van beleggen kunt minimaliseren? Check dit artikel.

 

  • Volume

Een andere factor die belangrijk is om mee te nemen is: het handelsvolume. Je kunt kijken naar het volume van een aandeel of ETF op een bepaalde beurs. Hoe hoger het volume, hoe beter want dit betekent dat er meer kans is dat je het aandeel ook weer kan verkopen als je dat wil. Daarnaast zorgt het voor een marktconforme prijs, waardoor je niet snel teveel betaald. Meestal wordt het effect het meeste verhandeld op de beurs waar de hoofdnotering is. Dat is niet alleen voordelig als je een effect koopt, maar ook als je het weer verkoopt.

Maar wat gebeurt er als jij als Nederlander dit aandeel via de Amerikaanse beurs wil kopen? Dan moet je eerst dollars verkrijgen om het aandeel te kopen.

Welke beurs moet ik kiezen als een aandeel aan meerdere beurzen genoteerd is?

Je weet nu dat het voor jou als belegger wel degelijk relevant is van welke beurs je een aandeel koopt, want het kan impact hebben op je totale kosten en rendement. Volgende keer als je meerdere beurzen ziet bij een aandeel. Stel jezelf dan de volgende vragen: 1) welke beurzen heb ik al in mijn portfolio?, 2) wat zijn de tarieven per beurs?, 3) waar is het hoofdkantoor van dit bedrijf gevestigd? en 4) wat is de impact per beurs op het handelsvolume en de valuta?. Antwoord op deze vragen geeft een goed beeld van de impact per beurs op het kostenplaatje. Veel succes!

DEGIRO BANNER

De kern van de zaak

Veel beleggers vinden het verwarrend dat een aandeel soms aan meerdere beurzen is genoteerd. Welke beurs moet je dan kiezen? Het is wel degelijk relevant via welke beurs je een aandeel koopt, want die keuze kan veel impact hebben op de totale kosten en daarmee het rendement. In dit artikel hebben we besproken welke vragen je jezelf moet stellen bij het kiezen van de juiste beurs als je een aandeel aankoopt.

Beleggen bij DEGIRO

Ben je geïnteresseerd om ook te starten met beleggen, maar heb je nog geen account? Een populair platform onder jongeren is het beleggersplatform van DEGIRO. Een van de redenen dat dit platform zo populair is, is omdat je 200 ETF’s eenmalig per maand kunt kopen zonder dat je daar transactiekosten voor betaald. Als je via deze link een account opent bij DEGIRO, krijg je € 100 aan gratis transactietegoed. Liever eerst een review lezen over deze broker? Klik dan hier!

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.