Prestaties evalueren op de beurs

Het einde van het jaar is in zicht. Een mooi moment om je performance op de beurs te evalueren. Je ontdekt al gauw of je vermogen in waarde is gegroeid of gedaald vergeleken met het begin van dit jaar. Groene cijfers worden we blij van, rode cijfers zien we liever niet terug. No shit, Sherlock. Maar hoe verkrijg je eigenlijk inzichten uit je beursperformance? Op welke indicatoren moet je letten, zodat je leert van je prestaties?

Tools om te beoordelen

Je totaalrendement an sich vertelt niet zo veel. Het is interessanter om te kijken naar de prestaties van individuele instrumenten. Het ligt aan je broker in hoeverre je inzichten kan verkrijgen in je beursperformance. Zo beleg ik zelf bij de SaxoBank: een broker die veel tools aanbiedt om je performance te evalueren. Je hebt de opties om je rendement per jaar, per product of in absolute vermogenstermen te analyseren.

Bij DEGIRO moet je bijvoorbeeld zelf je totaalrendement uitrekenen, door alle individuele prestaties bij elkaar op te tellen. Niet ideaal, maar beleggen bij DEGIRO is relatief dan ook goedkoper dan bij de SaxoBank.

waar_kan_ik_in_beleggen

Benchmarking

Oké, dan heb je je totaalrendement. En hoe nu verder? Hoe weet je of het rendement dat je hebt behaald daadwerkelijk een goede prestatie is geweest? Het antwoord op die vraagt, ligt aan je referentiekader. Vergelijk je je prestaties met het rendement dat je vorig jaar hebt behaald? Vergelijk je het met de prestaties van de AEX? Of vergelijk je het met het rendement dat je hebt behaald met je cryptoportfolio? Precies, je hebt al snel door dat er geen strikte regels bestaan die bepalen of je ‘goed’ of ‘slecht’ hebt gepresteerd. Het is belangrijk om je strategie in acht te nemen als je je rendement gaat evalueren.

Welke strategie volg je op de beurs? Wanneer je offensief investeert, komt er meer risico bij kijken. Het is dan aan te raden om je rendement te benchmarken tegen de prestaties van de specifieke groeisectoren. Ben je meer een defensieve belegger? Kijk dan naar de prestaties van bepaalde indices. Indices zijn namelijk gespreide mandjes met aandelen, waardoor ze de markt sneller representeren dan een specifiek, offensief portfolio.

Hoe beoordeel ik mijn beursperformance?

Voor mijn eindejaarsevaluatie pak ik er drie specifieke nummers bij: het rendement van de AEX, het rendement dat ik vorig jaar heb behaald en het behaalde rendement per instrument.

1. AEX

Mijn portefeuille is gematigd offensief. Ik zit voor een goed gedeelte in (groei)aandelen. Het overige gedeelte van mijn portfolio bestaat uit ETF’s, fondsen en waardeaandelen. Het is dus niet per se logisch om mijn rendement te vergelijken met de AEX, want deze index is meer gespreid in verschillende sectoren dan mijn portfolio. Echter, het inzicht dat ik haal uit het verschil tussen mijn rendement en de performance van de AEX is het volgende: in hoeverre is het afgelopen jaar waardevol geweest om offensief te investeren?

Offensief investeren brengt risico’s met zich mee. Het ene jaar levert dat mogelijk meer rendement op, terwijl het in een ander jaar nadelig kan uitpakken. Door mijn rendement te vergelijken met het rendement van de AEX wordt dit voor mij inzichtelijk. Zo was het in het jaar 2020, het jaar dat corona de financiële markten trof, voordelig dat ik in groeiaandelen zat. De tech-industrie genoot van corona, waarvan ik de impact terugzag in mijn portfolio. Terwijl in 2021 de AEX beter presteerde dan mijn portefeuille. In december stond mijn rendement op 11,62%, terwijl de AEX een rendement van 25% had neergezet.

Je totaalrendement an sich vertelt niet zo veel. Het is interessanter om te kijken naar de prestaties van individuele instrumenten.

2. Eén jaar terug

Een ander gegeven waar ik mijn rendement mee vergelijk is het rendement dat ik vorig jaar heb behaald. Je moet kritisch oordelen in het verklaren van dit verschil. Het is mogelijk dat er een goed of slecht beursjaar heeft plaatsgevonden, dat ligt buiten je controle. Je komt er al gauw achter of het een goed of slecht beursjaar is geweest, door simpelweg het nieuws te volgen of naar beursgerelateerde podcasts te luisteren.

Een andere verklaring voor een verschil in prestatie ten opzichte van vorig jaar kan zijn dat je een andere koers bent gaan varen, op het gebied van je strategie. Nieuwe strategische keuzes kunnen impact hebben op je rendement. Is dit bij jou het geval? Kijk dan naar het rendement dat je hebt behaald per instrument of per sector.

 

Verlang je naar meer financiële vrijheid?

Begin met het organiseren van je financiën in het FinFit-template! Stel meetbare financiële doelen en voer maandelijks je inkomsten en uitgaven in. Dankzij formules en grafieken krijg je direct inzicht in je financiële gewoonten en je vermogensgroei. Zo kan je bijsturen waar nodig en ben je verzekerd dat jij on-track blijft met je financiële doelen! Klik hiervoor meer info!

3. Per instrument

De laatste stap die ik voltooi, is het analyseren van mijn rendement per instrument. Welke sectoren presteerden het afgelopen jaar goed? Welke sectoren presteerden minder? Je bent als belegger niet in het bezit van een glazen bol, waardoor je jezelf ook niet moet afstraffen als bepaalde sectoren minder hebben gepresteerd dan gewenst. Het analyseren van je performance per sector dient vooral als een realisatiemoment hoe belangrijk het is om spreiding te blijven toepassen in je portfolio.

Meer leren over beleggen? Via de kennisbank van DEGIRO vind je veel video’s waarin complexe topics over de beurs worden behandeld. De Saxobank heeft daarentegen ook een waardevolle kennisbank. Geen zin om van een scherm te lezen? In mijn boek ‘Van Spaarvarken naar Beurswolf‘ leer ik je in acht simpele stappen beleggen.

De kern van de zaak

Het einde van het jaar is in zicht. Een mooi moment om je performance op de beurs te evalueren. Je ontdekt al gauw of je vermogen in waarde is gegroeid of gedaald vergeleken met het begin van dit jaar. Maar hoe verkrijg je inzichten uit je beursperformance? Op welke indicatoren moet je letten? Benchmarking is een methode hoe jij je beursprestaties kunt vergelijken.

Beleggen bij DEGIRO

Ben je geïnteresseerd om ook te starten met beleggen, maar heb je nog geen account? Een populair platform onder jongeren is het beleggersplatform van DEGIRO. Als je via deze link een account opent bij DEGIRO, krijg je € 100 aan gratis transactietegoed. Liever eerst een review lezen over deze broker? Klik dan hier!

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.