Hoe speel je als belegger in op de Amerikaanse verkiezingen?

De Amerikaanse verkiezingen zijn altijd een belangrijk evenement op het wereldtoneel. Dit jaar zijn er echter nogal wat opgetrokken wenkbrauwen vanwege de verschillende visies van de twee belangrijkste kandidaten, Joe Biden en Donald Trump. Beiden hebben verschillende plannen en politieke overtuigingen die een impact kunnen hebben op de wereldeconomie en de financiële markten. Dit roept de vraag op: als belegger, hoe speel je in op de Amerikaanse verkiezingen? Moet je alleen beleggen tijdens een Democratische of Republikeinse president, of is het beter om altijd te beleggen?

Individuele aandelen

Een mogelijke manier om in te spelen op de Amerikaanse verkiezingen is door te kijken naar individuele aandelen. Sommige bedrijven kunnen profiteren van het beleid van de ene partij, terwijl andere bedrijven juist profiteren van het beleid van de andere partij. Bijvoorbeeld, een Democratische president zoals Biden kan meer nadruk leggen op duurzame energie en milieuvriendelijke initiatieven. Dit kan gunstig zijn voor bedrijven in de schone energie-sector, zoals producenten van zonne-energie of elektrische voertuigen.

Aan de andere kant kan een Republikeinse president zoals Trump zich richten op deregulering en belastingverlagingen. Dit kan gunstig zijn voor bedrijven in sectoren zoals financiën, defensie en olie en gas. Het is echter belangrijk op te merken dat deze trends niet gegarandeerd zijn en kunnen veranderen afhankelijk van de politieke omstandigheden.

 

Wat deden de indices?

Een andere benadering is om te kijken naar de prestaties van verschillende indices tijdens Democratische en Republikeinse presidenten. Historische gegevens laten zien dat de S&P 500-index over het algemeen beter presteert onder Democratische presidenten, terwijl de NASDAQ beter presteert onder Republikeinse presidenten. Dit kan te maken hebben met het economische beleid en de focus van elke partij.

Het is echter belangrijk op te merken dat historische prestaties geen garantie bieden voor toekomstige resultaten. De markt kan beïnvloed worden door vele factoren, waaronder geopolitieke gebeurtenissen, economische trends en bedrijfsresultaten. Het is daarom niet verstandig om alleen op basis van politieke voorkeur beleggingsbeslissingen te nemen.

Welke partij is historisch beter?

Hoewel er enig bewijs is dat de markt beter presteert onder Democratische presidenten, is het belangrijk om het grotere plaatje te bekijken. Politieke voorkeur alleen is geen solide basis voor beleggingsbeslissingen. Veel andere factoren spelen een rol bij de prestaties van de financiële markten, zoals economische groei, rentestanden, bedrijfswinsten en wereldwijde trends.

Dit betekent dat beleggers moeten kijken naar meer dan alleen politieke partijen en de impact van hun beleid op de markten. Beleggen is een lange termijnstrategie en vereist een goed begrip van de bredere economische omstandigheden en trends. Het is belangrijk om diversiteit aan te houden in de portefeuille en te kijken naar verschillende sectoren en regio’s om risico’s te spreiden.

 

De beste kandidaat voor de lange termijn

De conclusie is dat het niet relevant is om je beleggingsbeslissingen te baseren op de politieke voorkeur van een president. In plaats daarvan is het verstandig om te beleggen met een langetermijnvisie en een goed begrip van de bredere economische omstandigheden en trends.

Beleggers moeten hun portefeuille diversifiëren en rekening houden met verschillende sectoren en regio’s om risico’s te spreiden. Ook is het belangrijk om aandacht te besteden aan individuele aandelen en hun vooruitzichten, ongeacht welke partij aan de macht is.

Kortom, speel als belegger niet te veel in op de Amerikaanse verkiezingen. Concentreer je in plaats daarvan op het opbouwen van een solide portefeuille op basis van fundamentele analyse en een goed begrip van de marktomstandigheden. Beleggen is een marathon, geen sprint, dus blijf geduldig en laat je niet afleiden door politieke turbulentie.

Kern van het verhaal

Beleggen is een lange termijn activiteit. Focussen op de uitslag van de verkiezingen met oog op de financiële markten heeft niet zoveel zin, tenzij je echt wil handelen. Voor beleggers die investeren voor later, is het daardoor minder relevant om te focussen op de politieke ontwikkeling in Amerika. Een president heeft een regeringstermijn van 4 jaar, dus het kan nog vaak veranderen alvorens je je geld weer nodig hebt.

Trade Republic

Trade Republic is een online broker met een missie: het bouwen van een wereld waarin iedereen zijn rijkdom kan laten groeien via de beurs. Deze bank komt uit Duitsland en staat daarom onder toezicht van de BaFin. Beleggen bij Trade Republic kenmerkt zich door lage kosten en de optie om simpel periodiek te investeren in zowel fractionele aandelen, ETF’s als obligaties.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.