Doe dit NIET tijdens het checken van je rendement!

Beleggen is een leuke manier van investeren, maar ook een die discipline en geduld vereist. Je wilt natuurlijk weten hoe je beleggingen het doen. Maar hoe vaak moet je je rendement checken? En wat moet je vooral NIET doen als je dat doet? In dit artikel geef ik je een aantal tips om te voorkomen dat je fouten maakt die je rendement kunnen schaden.

1. Niet doen: je rendement té vaak checken

Het is verleidelijk om elke dag, of zelfs elk uur, naar je beleggingsapp te kijken en te zien hoe je portefeuille het doet. Maar dit kan ook leiden tot stress, angst en impulsieve beslissingen. De beurs is nu eenmaal volatiel en je rendement kan van dag tot dag sterk schommelen. Als je je te veel laat leiden door de korte termijn bewegingen, kun je in paniek raken en je beleggingen verkopen op het verkeerde moment.

Of je kunt overmoedig worden en te veel risico nemen als je een goede dag hebt. Beide scenario’s kunnen je rendement op de lange termijn ondermijnen.

rendement3

Hoe vaak dan wel? Dat hangt af van je beleggingsstrategie, je risicoprofiel en je persoonlijkheid. Sommige beleggers checken hun rendement elke maand, anderen elk kwartaal of elk jaar. Het belangrijkste is dat je een frequentie kiest die past bij je doelstellingen en die je niet afleidt of verleidt tot irrationeel gedrag. Een goede vuistregel is om je rendement alleen te checken als je je beleggingsplan wilt evalueren of aanpassen, of als er een belangrijke gebeurtenis is die je portefeuille kan beïnvloeden.

 

2. Niet doen: je rendement checken zonder context

Het is niet genoeg om alleen te kijken naar het absolute getal dat je rendement weergeeft. Je moet ook rekening houden met de relevante factoren die je rendement bepalen, zoals de marktomstandigheden, de benchmark, de kosten, de inflatie en de belastingen. Al deze factoren kunnen je rendement beïnvloeden en je een vertekend beeld geven van je werkelijke prestaties.

Bijvoorbeeld, als je rendement 10% is, maar de markt is met 15% gestegen, dan doe je het eigenlijk slechter dan de markt. Je zou dan moeten kijken naar de redenen waarom je achterblijft en of je je strategie moet aanpassen. Of als je rendement 5% is, maar je betaalt 2% aan kosten, 2% aan inflatie en 1% aan belastingen, dan houd je eigenlijk niets over van je rendement. Je zou dan moeten kijken naar manieren om je kosten te verlagen.

Met DCA hoef je je geen zorgen te maken over het timen van de markt of het maken van emotionele beslissingen. Je volgt gewoon je beleggingsplan en blijft consistent investeren

3. Niet doen: je rendement checken zonder doel

Het heeft geen zin om je rendement te checken als je niet weet waar je naartoe wilt en hoe je daar komt. Je rendement is slechts een middel om je doel te bereiken, niet een doel op zich. Als je je rendement checkt zonder doel, kun je je verliezen of winsten uit het oog verliezen en je focus verliezen.

 

Wat je WEL moet doen als je start met beleggen

Nu je weet wat je NIET moet doen, is het misschien handig dat we ook een aantal dingen bespreken die je WEL wilt doen:

 

1. Wel doen: verdiep je in beleggen en investeren

Beleggen kun je leren. Er zijn bijvoorbeeld veel online cursussen die je de basisprincipes van beleggen kunnen leren. Een goede beginnerscursus is bijvoorbeeld mijn ‘WTF is een ETF?’ cursus. Hierin leer je hoe je je geld slim aan het werk zet. Je leert hoe je de basis beheert van ETF beleggen, hoe je een plan voor de toekomst maakt en hoe je een portfolio samenstelt. 

2. Wel doen: een goede broker kiezen 

Een broker is een platform waar je je beleggingen kunt kopen en verkopen. Er zijn veel brokers op de markt, maar ze verschillen in kwaliteit, kosten, service en aanbod. Je wilt een broker kiezen die betrouwbaar, veilig, goedkoop en gebruiksvriendelijk is, en die je de beleggingen biedt die je wilt. 

Een goede broker die je kunt kiezen is Trade Republic. Trade Republic is een digitale financiële instelling die je lage kosten en eenvoudige diensten biedt voor beleggen, betalen en sparen. Je kunt beleggen met slechts 1 € in aandelen, ETFs, crypto en derivaten, en 4% rente verdienen op je saldo. 

 

3. Wel doen: bepaal je doel, strategie en risicoprofiel

Voordat je gaat beleggen, moet je weten waarom je belegt, hoe je belegt en hoeveel risico je wilt nemen. Je doel is het bedrag dat je wilt bereiken en de termijn waarop je dat wilt doen. Je strategie is de manier waarop je je portefeuille samenstelt en beheert. Je risicoprofiel is de mate van onzekerheid die je bereid bent te accepteren. Deze factoren bepalen je beleggingsstijl, die kan variëren van conservatief tot agressief. Je moet je doel, strategie en risicoprofiel afstemmen op je persoonlijke situatie, voorkeuren en verwachtingen.

De kern van de zaak

In dit artikel hebben we besproken hoe vaak je je rendement zou moeten controleren en welke valkuilen je moet vermijden tijdens dit proces. Het is belangrijk om niet te veel gefocust te zijn op korte-termijn resultaten en om emotionele reacties te vermijden. Door deze tips in gedachten te houden, kun je de kans op fouten minimaliseren en je rendement maximaliseren op de lange termijn.

Brand New Day

Beleggen met een focus op de lange termijn? Brand New Day is een jonge bank die verschillende beleggersrekeningen aanbiedt. Zo kan je een rekening openen om te sparen, om te beleggen en/of beleggen voor je pensioen. Ontdek welke rekening het beste bij je past en start met vermogensopbouw voor later.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.