Beleggingen die je stressniveau verlagen

Beleggen kent risico’s. Ben jij een stresskip die dat héél eng vindt? Verdiep je dan eens in periodiek beleggen. Periodiek beleggen is een beleggingsstrategie waarbij je regelmatig een vast bedrag inlegt in plaats van alles in één keer te beleggen. Dit wordt vaak gedaan op de lange termijn, waarbij de belegger zich richt op een gestage groei van het belegde vermogen. In dit artikel zullen we de voordelen en nadelen van periodiek beleggen op de lange termijn bespreken.

Voordelen van periodiek beleggen op de lange termijn

Periodiek beleggen kent voor- en nadelen. De voordelen van periodiek beleggen zijn vooral gefocust op: gemak, risicospreiding en overzicht. Je hoeft geen financiële guru te zijn om periodiek te kunnen beleggen. Een beetje voorkennis is daarentegen wel handig, daar kan dit artikel je bij helpen. Heb je al besloten dat je wilt starten maar weet je niet waar? Kijk dan eens hier.

aandelen beleggen
  1. Spreiding van risico: Periodiek beleggen zorgt ervoor dat het risico van een grote belegging in één keer verminderd wordt. Door periodiek te beleggen worden aandelen gekocht op verschillende momenten in de tijd, waardoor je het risico van een abrupte daling opvangt op termijn
  2. Gemakkelijk in te plannen: Periodiek beleggen is een eenvoudige en effectieve manier om beleggingen in te plannen. Het is eenvoudig om regelmatig een vast bedrag te beleggen, omdat de belegger er niet veel over hoeft na te denken. Dit neemt direct ook wat spanning weg omdat je inlegmomenten voor jezelf al vaststaan. Daarnaast maakt het gemakkelijker om regelmatig te sparen en te beleggen, zelfs voor een belegger zonder financiële achtergrond.
  3. Automatisering: Periodiek beleggen kan worden geautomatiseerd, wat betekent dat de belegger zich geen zorgen hoeft te maken over het plaatsen van bestellingen of het in de gaten houden van de markt. Door periodiek te beleggen kan de belegger zich richten op andere aspecten van hun financiële leven, terwijl het geld automatisch wordt belegd. Ideaal om mee te beginnen dus!
  4. Tijd en moeite: Zoals hierboven al wordt benoemd, kost periodiek beleggen relatief weinig moeite. Wanneer je begint, moet je goed nadenken over de indexfondsen waar je in wil investeren.Neem je wat meer risico met meer aandelen of ben je toch wat terughoudender en maak je een verdeling met obligaties? Als je inspiratie nodig hebt voor indexfondsen, neem dan een kijkje op deze pagina. Vervolgens neem je je voor om iedere maand extra geld in te leggen. Natuurlijk is het altijd goed om de beurs een beetje in de gaten te houden, maar bij periodiek beleggen hoef je er niet zoveel mee bezig te zijn zoals bij zelf beleggen in losse aandelen.
periodiek beleggen

Nadelen van periodiek beleggen

Als we de voordelen hebben benoemt, is het wel zo netjes om ook de nadelen samen door te nemen. Zo kan je zelf ontdekken of periodiek beleggen een strategie is die bij je past. De nadelen zijn vooral gericht op het kostenaspect en het rendement dat je kunt behalen.

  1. Kosten: Bij periodiek beleggen worden vaak transactiekosten in rekening gebracht. Als de belegger regelmatig kleine bedragen belegt, kunnen deze kosten oplopen en het totale rendement verminderen. Bij mijn partner Brand New Day worden deze kosten niet gerekend. Ontdekken welke kosten zij wel rekenen? Kijk dan hier.
  2. Gemiste kansen: Door periodiek te beleggen, loopt de belegger het risico om bepaalde kansen te missen. Als de markt sterk stijgt, kan het voordelig zijn om een grote belegging in één keer te doen, in plaats van te wachten op de periodieke inleg. Je kunt je overigens afvragen of dit echt een nadeel is. De markt timen is vrijwel onmogelijk en kan ook veel stress opleveren.  Wil je toch voorkomen dat je zo’n unieke kans mis? Dan kan je altijd wat geld achter de hand houden om tussentijds in te leggen. Benieuwd naar het gemiddelde rendement van de indexfondsen bij mijn partner Brand New Day over de afgelopen jaren? Ontdek hier.
  3. Emotionele impact: Periodiek beleggen kan leiden tot emotionele stress bij beleggers als de markt daalt. Als de belegger regelmatig blijft inleggen, kan dit een verlies van vertrouwen veroorzaken en de belegger laten twijfelen aan hun strategie. Blijkt het dat je niet zo goed tegen de spanning kan die komt kijken bij beleggen? Overweeg dan om vermogen op te bouwen via een spaarrekening.
  4. Sparen en beleggen combineren. Een oplossing voor de spanning die sommige beleggers ervaren is sparen en beleggen combineren. Leg iedere maand een kleiner bedrag in op de beleggingsrekening en stort het overige deel op een spaarrekening. Zo is een deel van je inleg risicovrij en rendeert een deel van je inleg op de lange termijn.

Automatische herbalancering

Wil je starten met periodiek beleggen? Dan is Brand New Day een gebruiksvriendelijke broker om te overwegen. Een groot voordeel van periodiek beleggen bij Brand New Day, is dat de indexfondsen die zij aanbieden automatisch worden geherbalanceerd.

Wat houdt dat in? Als je in meerdere fondsen belegt, dan kan het zo zijn dat het ene fonds beter presteert dan het andere. Er ontstaat dan scheefgroei in je portefeuille. Dit los je op door te herbalanceren. Een herbalancering is een wijziging van de verdeling van je beleggingen naar het oorspronkelijke profiel gekozen door de belegger. Zijn je aandelen bijvoorbeeld harder gegroeid dan je obligaties, dan worden er één keer per jaar automatisch wat aandelen ingeruild voor obligaties om zo het oorspronkelijke risicoprofiel te herstellen.

Het is vrij eenvoudig om periodiek te beleggen en het kost weinig tijd en moeite. Zelfs zonder financiële achtergrond hebt, is periodiek beleggen goed te doen.

Conclusie

Periodiek beleggen kan een effectieve manier zijn om te investeren, omdat het risico op grote verliezen vermindert en het gemakkelijk in te plannen is. Hoewel de kosten relatief hoger (kunnen) zijn, kan er met periodiek beleggen een vergelijkbaar (of soms zelfs beter) rendement behaald worden dan met actief beleggen. Het is belangrijk te onthouden dat periodiek beleggen niet voor iedereen geschikt is. Bij het opstellen van een beleggingsstrategie, moet je je strategie afstemmen op je persoonlijke financiële situatie en lange termijn doelen doelen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day.

De kern van de zaak

Periodiek beleggen kent voor- en nadelen. De voordelen van periodiek beleggen zijn vooral gefocust op gemak, risicospreiding en voorkennis. De nadelen van periodiek beleggen zijn gerelateerd aan de kosten en het rendement. Het is belangrijk om je beleggingsstrategie af te stemmen op je persoonlijke financiële situatie.

Brand New Day

Voldoe jij aan de checklist voor indexbeleggers, maar heb je nog geen broker waar je kunt indexbeleggen? Overweeg dan indexbeleggen bij Brand New Day. Dit is een jonge bank die verschillende beleggersrekeningen aanbiedt. Ontdek welke rekening het beste bij je past en wat de kosten zijn van beleggen bij Brand New Day.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.