Als je een relatie met iemand krijgt, kan het een spannende stap zijn om een gezamenlijke spaarrekening te openen. Het is dan ook verstandig om dit niet direct te doen, maar pas na een tijdje als je zeker weet dat het goed zit. En ook al zit je relatie wel goed, niet iedereen vindt het prettig om een gezamenlijke spaarrekening te openen.
Het is natuurlijk niet verplicht, dus je moet doen wat bij jou en je partner past. Om je een beetje te helpen deel ik in deze blog wat voor- en nadelen van een gezamenlijke spaarrekening, zodat je kunt bepalen of het iets voor jou is of dat je toch liever apart van elkaar wilt sparen.
Wat zijn de voordelen van een gezamenlijke spaarrekening?
De stap naar een gezamenlijke spaarrekening kan een spannende zijn, maar het bied veel voordelen.
- Gedeelde spaardoelen: Je kunt tegenwoordig bijna bij elke bank spaarpotjes aanmaken, zodat je echt kunt doelsparen. Het voordeel van zo’n gezamenlijke spaarrekening is dat je samen voor deze doelen kunt sparen. Denk bijvoorbeeld aan sparen voor een huis, voor een vakantie of gewoon een buffer voor noodgevallen. Je kunt jouw spaardoelen bijhouden in het FinFit template.
- Minder verleiding om de spaarrekening te plunderen: Ik moet zeggen dat ik er weleens van baal, maar het is natuurlijk een groot voordeel. Je gaat de gezamenlijke spaarrekening namelijk niet plunderen voor een (impuls) aankoop. Al wilde ik het wel een aantal keer, ik heb me ingehouden haha.
- Samenwerking wordt bevorderd: Een spaardoel is echt een project waar jullie allebei aan moeten werken. Dit bevorderd natuurlijk de samenwerking en creatieve oplossingen.
- Transparant voor beiden: Je ziet allebei hoeveel er gespaard is en hoeveel jullie nog moeten om jullie spaardoel te halen. Je motiveert elkaar om meer te sparen.
Wat zijn de nadelen van een gezamenlijk spaarrekening?
Natuurlijk zijn er naast voordelen ook nadelen aan een gezamenlijke spaarrekening. Dit zijn de nadelen:
- Spaargeld opnemen: Zoals ik hierboven al benoemde ga je niet zomaar de gezamenlijke spaarrekening plunderen als je zelf iets wilt kopen. Maar ja, dat ben ik. Er zijn mensen die dat wel doen en dan kun je daarover in conflict komen met elkaar. Dat is natuurlijk niet leuk. Het is daarom belangrijk dat je goede afspraken maakt over het spaargeld.
- Gelijke zeggenschap: Jij en je partner hebben evenveel zeggenschap over het spaargeld en de spaardoelen. Dat kan voor onenigheid zorgen als jullie uiteenlopende spaardoelen hebben.
- Juridische conflicten: Het kan natuurlijk ook gebeuren dat één van de twee het zo bont maakt, dat er juridische conflicten komen.
Het kan ook anders!
Een voorbeeld: stel, je deelt een spaarrekening met je man, dan kan je een volgende constructie bedenken. Al jullie geld komt op één hoop op een gezamenlijke rekening. Vervolgens storten jullie in ieder spaarpotje een vooraf vastgesteld bedrag én jullie ontvangen allebei ‘zakgeld’. Je ontvangt ieder bijvoorbeeld €250 per maand aan zakgeld. Met dit zakgeld mag je doen wat je wilt, je hoeft er dus ook geen verantwoording voor af te leggen. Zo kan de één lekker sportartikelen kopen en de ander bijvoorbeeld beautyproducten. Hou je wat over van dit zakgeld? Dan kan je dit ook weer op je eigen spaarrekening storten.
Je plundert de gezamenlijke spaarrekening minder snel voor een impulsieve aankoop
Het is dus mogelijk om een gezamenlijke spaarrekening te hebben, maar ook apart van elkaar te sparen. Zo hoef je niet voor alles verantwoording af te leggen. Het belangrijkste is wel: maak duidelijke afspraken. Wat mag je zelf uitgeven en wat spaar je voor gezamenlijke doelen? Als je dit helder hebt en je allebei eraan houdt, krijg je geen financiële conflicten met elkaar.
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een deel van het spaargeld te beleggen. Zit je te twijfelen of je moet sparen of beleggen? Beantwoord dan de volgende vraag: heb je het geld op de korte termijn nodig? Dan is het slim om te gaan sparen. Heb je het geld de komende jaren niet nodig? Dan kan je makkelijk een deel beleggen voor de lange termijn. Een combinatie van sparen en beleggen is prachtig.