Een kindje krijgen is misschien wel één van de mooiste dingen die je in je leven meemaakt. Maar laten we eerlijk zijn: het is ook één van de duurste. En hoewel het onmogelijk is om je op alles voor te bereiden (want ouderschap blijft een avontuur met onverwachte situaties) kun je wél zorgen dat je financieel niet voor verrassingen komt te staan. Denk je samen met je partner na over gezinsuitbreiding? Dan is dit hét moment om ook het financiële plaatje onder de loep te nemen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste kostenposten én geef ik je praktische tips om slim voorbereid te zijn.
Wat kost een kind eigenlijk?
Een veelgestelde vraag, en terecht. Volgens het Nibud kost een kind gemiddeld tussen de 50.000 en 120.000 euro tot zijn of haar 18e verjaardag. Dat klinkt heftig, en dat is het natuurlijk ook, maar gelukkig zijn die kosten verdeeld over de jaren. Tijdens de zwangerschap en de bevalling krijg je te maken met allerlei kosten waar je misschien nog niet eerder aan hebt gedacht. Denk aan een kraampakket, de kraamzorg en de bevallingskosten zelf. Veel daarvan worden deels of volledig vergoed vanuit je zorgverzekering, maar het loont om goed te kijken wat wel en niet is inbegrepen. Extra echo’s of een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak kunnen bijvoorbeeld voor eigen rekening zijn. Je kunt wel vooruit denken en alvast een aanvullende verzekering nemen zodra je aan kinderen wilt beginnen.
Daarna komt de babyuitzet: een kinderwagen, een ledikant, een autostoeltje, kleding, verzorgingsproducten en de hele inrichting van de babykamer. Deze uitzet kost al snel tussen de duizend en tweeduizend euro. De verleiding is groot om alles nieuw te kopen, maar je kunt flink besparen door tweedehands spullen te gebruiken of dingen te lenen van vrienden en familie. Nieuw is lang niet altijd nodig en je baby groeit er zó weer uit.
Als je van plan bent om na de geboorte (deels) te blijven werken, is kinderopvang een belangrijke factor. De kosten daarvan liggen tussen de zeven en tien euro per uur. Gelukkig krijg je kinderopvangtoeslag, maar het blijft een forse maandelijkse uitgave. Het is slim om nu alvast een proefberekening te maken via toeslagen.nl, zodat je weet waar je aan toe bent.
Naast de eenmalige uitgaven heb je natuurlijk ook de doorlopende kosten. Denk aan luiers, voeding, kleding, verzekeringen en speelgoed. En dan hebben we het nog niet gehad over zwemlessen, verjaardagen, traktaties op school en alle kleine dingen die zich in de loop van de jaren opstapelen. Het zijn vaak die onverwachte uitgaven die de grootste impact maken.
Waar moet je op letten als je nú al plannen hebt?
Als jullie nadenken over een kindje in de komende één tot twee jaar, dan is dit hét moment om financieel vooruit te kijken. Stel jezelf en je partner deze vragen: wat gebeurt er met je inkomen als één van jullie minder wil of moet gaan werken? Kun je een aparte spaarpot aanmaken voor baby uitgaven? Heb je straks genoeg ruimte in de begroting voor opvang, of gaan jullie dat anders oplossen? En zijn jullie verzekeringen eigenlijk goed geregeld voor gezinsuitbreiding? Voor veel stellen geldt dat ze er tijdelijk financieel op achteruitgaan zodra er een kind komt. Je inkomen verandert, je uitgaven stijgen. Door hier nu al bewust mee bezig te zijn, voorkom je dat je straks onder druk snel beslissingen moet nemen.
Een eerste stap die je vandaag al kunt zetten, is het openen van een kind-spaarpotje
Slimme tips om nu al mee te starten
Een eerste stap die je vandaag al kunt zetten, is het openen van een kind-spaarpotje. Begin bijvoorbeeld met vijftig euro per maand. Het lijkt misschien weinig, maar in een jaar heb je al zeshonderd euro bij elkaar en dat is mooi meegenomen voor de eerste uitgaven. Zodra je kindje geboren is, is het ook slim om een kinderspaarrekening te openen. Zo bouw je al vanaf het begin een financieel rugzakje op voor later. Daarnaast is het goed om je zorgverzekering tijdig onder de loep te nemen, vooral als je van plan bent om in het nieuwe jaar zwanger te worden.
Een aanvullende verzekering kan kraamzorg, extra echo’s en fysiotherapie vergoeden: allemaal kosten die anders flink kunnen oplopen. Als laatst is het verstandig om nu al na te denken over werk en inkomen. Wat als jij of je partner minder wil werken? Heb je recht op ouderschapsverlof? Hoeveel wil je sparen voordat het zover is? Door hierover het gesprek aan te gaan, zorg je dat je straks keuzes maakt die echt bij jullie passen, zonder financiële stress.
Financiële voorbereiding geeft rust
Ouder worden draait natuurlijk om veel meer dan geld: liefde, aandacht en tijd zijn het allerbelangrijkst. Maar een goede financiële voorbereiding geeft wél rust. En die rust kun je straks goed gebruiken in de slapeloze nachten.